10 işçinin öldüğü Torunlar iş cinayetinde tutuklu kalmadı

[ A+ ] /[ A- ]

10 işçinin öldüğü Torunlar iş cinayetinde tutuklu kalmadı

Agos

İstanbul-Mecidiyeköy’de ‘Torunlar Center’ şantiyesindeki asansör faciasına ilişkin davada tutuklu 3 sanık tahliye edildi. Böylece 10 işçinin öldüğü faciada tutuklu sanık kalmadı. 6 Eylül 2014 tarihinde Mecidiyeköy’deki Torunlar Center inşaatında meydana gelen asansör faciasında 10 işçi hayatını kaybetmişti.

Soruşturma kapsamında Şantiye Şefi Önder Türksoy, Proje Müdürü Murat Aytimur, asansör teknikerleri Adem Akyıldız ve Turgay Dalkılıç “birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçlamasıyla 11 Eylül 2014 tarihinde tutuklanmışlardı.

Tutuklu sanık Adem Akyıldız 25 Aralık 2014’te görülen ilk duruşmanın ardından tahliye olmuştu.

3’ü tutuklu 25 sanık, ”taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 22,5’ar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyordu.

Reddi hakim talebine red

İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen üçüncü duruşmaya geçen celse Metris Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan tutuklu sanıklar Murat Aytimur, Önder Türksoy ve Turgay Dalkıç ile 21 tutuksuz sanık hazır bulundu. Duruşmaya müdahiller Mustafa Genç, Ferit Sarıtaş ile Hüseyin Biçer ve taraf avukatları da katıldı.

Mahkeme Başkanı, müdahil avukatlarından avukat Yıldız İmrek’in reddi hakim talebinin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedildiğini açıkladı.

Bunun üzerine söz alan avukat İmrek, taleplerinin reddine de itiraz edeceklerini belirterek, süre verilmesini talep etti.

Taleplere ve tutukluluk durumlarına ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Murat Aytimur, Önder Türksoy ve Turgay Dalkılıç’ın “suçun vasfı, karartılacak delil bulunmadığı, mevcut delil durumu ve tutuklu kaldıkları süreyi” göz önüne alarak tahliyelerine karar verdi.

“Patronların hükümetle ilişkileri tesadüf değil”

Duruşma öncesinde, iş cinayetinde hayatını kaybeden işçilerin aileleri ve avukatlar adliye binasının C kapısı önünde basın açıklaması yaptı.

İşçi aileleri ve avukatları adına açıklama yapan Avukat Yıldız İmrek, “Torun Center rezidansı aynı güvenliksiz koşullara rağmen, 10 işçi ölmemiş gibi, yükselmeye devam ediyor. İşçilerin canı ve emeği kar hırsına kurban edilirken, işçi ölümleri sıradanlaşıyor. ‘işin fıtratı, kader’ olarak kabul ettirilmeye çalışılıyor” dedi.

İmrek, yaşananın iş cinayeti olduğunu vurguladı, “Soma, Ermenek, Torunlar patronlarının hükümetle ilişkileri tesadüf değildir” dedi.

İş cinayetlerinin asli sorumlusunun devlet olduğunu vurgulayan İmrek, Patronların cezai sorumluluğunu netleştiren ve cezaları ağırlaştıran yasal düzenlemelerin yapılmasına dikkat çekerek, “İş kazalarında taksir değil, kasıt ve olası kasıt hükümlerine göre ceza verilmelidir” dedi.

Aileler Bölge İdare Mahkemesi nezdinde karara itiraz edecek.