Rum okulunda da soy kodu mağduriyeti

[ A+ ] /[ A- ]

fenerrumlisesi

Müslümanlaş(tırıl)mış bir Ermeni’nin çocuğunu Ermeni okuluna kayıt ettirmek istediğinde ortaya çıkan fişlemenin, soy kodu skandalının bir benzerinin Rum toplumunda yaşandığı ortaya çıktı. Geçen yıl Fener Özel Rum İlköğretim Okulu’na kaydı yapılan iki öğrencinin soy kodu numarasına göre Rum olmadıkları için kaydı silindi.

Radikal gazetesinden İsmail Saymaz’ın haberine göre, Fener’deki Özel Rum İlköğretim Okulu’nda gazetecileri bilgilendiren Kostantin Kiracopulos’un verdiği bilgiye göre, ortaya çıkan Ermeni, Rum, Yahudi ve Süryani halklarına yönelik gizli soy kodu uygulamasının bir benzeri burada yaşandı.

Okulda öğrenim gören 9. sınıf öğrencisi A.M. ile 5. sınıf öğrencisi A.M.’nin kayıtları yapıldıktan sonra bunun bir örneği İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderildi. Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gelen yanıtta, bu öğrencilerin Rumlara verilen ‘1’ numaralı soy koduna tabi olmadıkları belirtilerek, kayıtlarının silinmesi istendi.

Radikal’de yer alan bilgiye göre, Kiracopulos, bu iki öğrenciden birinin Bulgar, diğerinin de Romen olduğunu, fakat ikisinin de Türkiye yurttaşı olduğunu ve inanç bakımından Ekümenik Patrikhane’ye bağlı olduklarını anlattı. Kiracopulos, çocuklardan birinin anneannesinin de Rum olduğunu söyledi. Geçmişte de böyle öğrencilerinin bulunduğunu ifade eden Kiracopulos, bu kayıtları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de belge olarak sunduklarını söyledi.

Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden 14 Haziran 2003’te öğrencinin Rum olmadığı ve 1923’ten sonra herhangi bir değişiklik kaydına rastlanmadığı şeklinde bir yazı gönderildiği öğrenildi. Kiracopulos, soy kodu uygulamasıyla ilkin 1974’te kendi öğrenciliği sırasında karşılaştığını ve başka kökenden öğrencilerin de o tarihte okuldan uzaklaştırıldığını ekledi.