Sevag Balıkçı Davasına Çağrı

[ A+ ] /[ A- ]

photo2- (1)

Batman’ın Kozluk ilçesi Gümüşgörgü Jandarma Karakolu’nda zorunlu askerlik yaptığı sırada hayatını kaybeden Sevag Balıkçı’nın öldürülmesine ilişkin davanın 19. duruşması, 13 Kasım 2014 Perşembe günü, Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülecek.

1915 Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenleri anma günü olarak kabul edilen 24 Nisan’da öldürülen Sevag Balıkçı’nın katil zanlısı Kıvanç Ağaoğlu, olayın yaşandığı 2011 yılında yargılandığı askeri mahkeme tarafından, “delillerin toplandığı ve kaçma şüphesinin bulunmadığı” gerekçesi öne sürülerek ilk duruşmada tahliye edildi, serbest bırakıldı. “Bilinçli taksirle adam öldürmek” suçundan hapis cezasıyla yargılanması talep edilen Ağaoğlu, mahkemedeki savunmasında olayın “kaza sonucu” meydana geldiğini öne sürdü.

Cinayetin ardından dava sürecinde ortaya çıkan çelişkiler, olayın görgü tanığı olan askerlerin baskı ve tehdit altında ifade verdiklerini itiraf etmesi, davaya ilişkin şüpheleri artırıyor.

Son olarak, “yalan ifade vermek” suçlamasıyla yargılanan görgü tanığı Halil Ekşi, 5 Kasım 2014’te Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Kıvanç Ağaoğlu’nun aile dostu olan Bülent Kaya tarafından tehdit edildiğini ve ifadesini değiştirmek zorunda kaldığını itiraf etti.
Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde yarın görülecek olan duruşmada, olayın yaşandığı gün askerlik yapan er ve erbaşların yeniden ifadelerinin alınmasına ilişkin talebin dikkate alınması bekleniyor.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon olarak, olayın yaşandığı 2011 yılında düzenlediğimiz basın toplantısıyla, Sevag Balıkçı’nın şüpheli ölümünün aydınlatılması için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin konuyla ilgili tüm detayları kamuoyuna açıklamasını istedik. Olayın “kaza sonucu” meydana geldiğini açıklamakla yetinen Jandarma Komutanlığı bünyesinde zorunlu askerlik yapmakta olan er ve erbaşların, “Komutan ifade için bizi tembihledi” şeklindeki beyanlarına dikkat çekiyor, Sevag Balıkçı cinayetinin aydınlatılması talebimizi tekrarlıyoruz.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ, İSTANBUL ŞUBESİ
IRKÇILIK VE AYRIMCILIĞA KARŞI KOMİSYON