Almanya Soykırım’a Soykırım demiyor

[ A+ ] /[ A- ]

steinmer

Agos

Almanya hükümeti, bir soru önergesine verdiği cevpta 1915 Ermeni Soykırımı için “Soykırım’ kavramını kullanmayacağını, 1915’le ilgili çalışmanın ilk etapta Türkiye ve Ermenistan’ın konusu olduğunu” açıkladı.

Deutsche Welle Türkçe’nin Tagesspiegel Gazetesi’ne dayandırdığı habere göre, Sol Parti’nin konuyla ilgili verdiği soru önergesine yanıt veren hükümet “söz konusu tarihi olayların değerlendirmesinin tarihçilere bırakılması gerektiğini” açıkladı. Açıklamada “1915/16’daki katliam ve tehcirle ilgili çalışmanın ilk etapta, ilgili ülkeler Türkiye ve Ermenistan’ın konusu olduğu” belirtildi.

Hükümet açıklamasında ayrıca 24 Nisan 2015 tarihinde bir anma düzenleme planı olmadığı belirtildi.

Almanya’daki Ermeniler Merkez Konseyi, hükümet temsilcilerinin düzenlenen anmalara katılımını arzu ettiklerini açıklamıştı. Bununla ilgili olarak “Federal Hükümet halihazırda katılım olanaklarını değerlendirmektedir” ifadelerine yer verildi.

Önergede, Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in Ermenistan ziyaretinde “soykırımın ve 100. yıldönümünün” ele alınıp alınmadığı soruldu. Hükümet bu soruya “Dışişleri Bakanı Steinmeier tehcir ve katliam mağdurlarını andı” yanıtını verdi. Federal Hükümet yanıtında ikinci kez, 1915 olaylarının “öncelikle Türkiye ve Ermenistan arasında ele alınması gerektiğini” vurguladı ve Alman Hükümeti’nin arabulucuk desteğini aktardı.
Jelpke: Almanya sorumluluktan sıyrılıyor

Sol Parti Milletvekili Ulla Jelpke hükümetin tutumunu eleştirdi. Jelpke bu tutumuyla hükümetin o dönem işlenen suçta sahip olduğu sorumluluktan sıyrıldığını belirtti. Alman Sol Parti milletvekili Jelpke, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğunun müttefiki olan Alman İmparatorluğu’nun katliamdan haberdar olduğunu ve kısmen de dahil bulunduğunu kaydetti.

Dünyada Ermeni Soykırımı’nı tanıyan 20’den fazla ülke bulunuyor. Fransa, İtalya, Polonya, Rusya Ermeni Soykırımı’nı tanımış; Soykırım’ın inkarı Yunanistan, İsviçre, Slovakya ve İspanya’da suç kapsamına alınmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Ekim 2014’te Ermenistan’a bir ziyaret düzenlemiş, Soykırım Anıtı’na (Tsitsernakaberd) da giderek Soykırım kurbanlarını anmıştı.