2 yıl geçti; Roboski’yi unutmayacağız, hesabını soracağız…

[ A+ ] /[ A- ]

diyarbakirda-roboski-aniti

HDP Eşbaşkanları Sebahat Tuncel – Ertuğrul Kürkçü

28-29 Aralık 2011’de, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı iki savaş uçağı, Şırnak’ın Uludere ilçesi, Roboski Köyü’nün 5 kilometre ötesinde, yarısından çoğu çocuk 34 insanımızı bombalayarak katletti.

Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı’na bu ‘harekat’ için teşekkür etmeyi ihmal etmezken, Roboski köylülerinin payına, suçlanmak, azarlanmak ve tutuklanmak düştü. Çocuklarının katilinin kim olduğunu bilmek isteyenler, ‘kan parası’ karşılığında hak aramaktan vazgeçmeye çağrıldı: Hak arayanlar tehdit edildi, horlandı.

Oysa ilk dakikadan başlayarak, sorumluluk mevkiinde kimlerin olduğu biliniyordu. Ancak, katliamın asker ve sivil, bürokrat ve siyasetçi sorumluları korundu, saklandı. Haklarında idari soruşturma bile açılmadı. Dava dosyası sonunda Genelkurmay Başkanlığı’na, katliamın karargahına teslim edildi. Yargı bir kez daha bağımsız ve tarafsız davranamadı.

Meclis’teki komisyonun AKP’li çoğunluğu katliamın aydınlatılması için değil, üstünün örtülmesi için raporlar yazdı. Katliamı açıklayan karşı raporlarımız, TBMM’nin internet sitesine bile konulmadı. Sırası geldiğinde siyasi rakiplerine Türkiye’nin geçmişindeki katliamları, acıları, işkenceleri, idamları, ‘faili meçhulleri’ hatırlatan, bunu kendi dönemini aklamak için vesile eden Başbakan Erdoğan, Roboski katliamında sorumluluğu bulunanların yargılanması için bir tek adım atmadı.

Roboski katliamı, halklarımızın ortak yaşama iradesine, Kürt halkının özgürlük ve eşitlik taleplerine indirilmiş zalimane bir darbe olarak hala aydınlatılmayı bekliyor. Başından beri sorageldiğimiz soruları bir kez daha Başbakan Erdoğan ve hükümetine yöneltiyoruz:

– AKP Hükümeti’nin elinde olan ‘sınır ötesi harekat’ yetkisi çerçevesinde, çoğunluğu çocuk olan silahsız insanlara yönelik ve yok etmeyi amaçlayan bu saldırının düzenlenmesi kararını ve ‘vur emri’ni hangi siyasi makam ve şahsen kim/kimler verdi?

– Bu saldırının ‘vur emri’ hangi askeri makam tarafından verildi? Bu askeri yetkili görevinden uzaklaştırıldı mı, yoksa hala görev başında mı?

– Üzerinden iki yıl geçtiği halde, faillerin yargıç karşısına çıkarılmamasının hukuki sorumluluğu kimlerdedir?

Bu soruların yanıtlarını aramayı sürdüreceğiz. Bu konu açıklığa kavuşana, siyasi ve askeri sorumlular yargılanıp ceza alana kadar susmayacağız.

Unutmayın; 1994 yılında Şırnak’ta silahsız insanları katledenler hakkında, tam 19 yıl sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bir karar verildi. Türkiye suçlu ilan edildi ve ağır bir cezaya çarptırıldı. Sorumluların bulunup yargılanmaları gerektiği karara bağlandı. İnsanlık dışı uygulamaları yok saymanın, unutturmanın ya da üstünü kapatmanın mümkün olmadığı görüldü.

Roboski’nin failleri de er ya da geç açığa çıkacak ve yargılanacak. Gerçeklerin ortaya çıkması için yerel ve uluslararası bütün yargı adımlarını birer birer takip edeceğiz. AKP iktidarının Roboski katliamının hesabından kaçmasına, suçu başkalarının sırtına yüklemesine izin vermeyeceğiz.

Roboski’de yaşayanların, onların yakınlarının, akrabalarının, Kürt halkının, Türkiye demokrasi ve barış güçlerinin yüreğini soğutacak sonucun alınması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Yolsuzluklara karşı mücadeleyi, Roboski’nin faillerinin bulunması mücadelesinden ayrı tutmayacağız.

Katliamı unutmayacağız, unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Roboski halkı yalnız değildir. Unutursak, yüreğimiz kurusun…