Sevag Balıkçı’nın annesi: Oğlumun öldürülmesi kaza değil, gözdağıydı

[ A+ ] /[ A- ]

fft81_mf2097880

İsmail SAYMAZ
Radikal

Batman’ın Kozluk ilçesindeki Gümüşörgü Jandarma Karakolu’nda askerlik yaparken öldürülen Er Sevag Balıkçı davasında, 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nin verdiği hapis cezaları, temyiz için Askeri Yargıtay Başkanlığı’na gönderildi.

Kararla ilgili görüşü sorulan Askeri Yargıtay Başsavcılığı, er Sevag Balıkçı’nın öldürülmesi eyleminin kasıtlı yapıldığına dair yeterli ve ikna edici delil bulunmadığını bildirdi.

Davada Er Sevag Şahin Balıkçı’yı tüfekle ateş ederek öldüren Er Kıvanç Ağaoğlu hakkında, ‘taksirle öldürme’ suçundan 4 yıl 5 aylık hapis cezası verilmişti. Askeri Savcı Kemal Bal, sanığın ‘dış âleme yansıyan davranışlarından’ kasıtlı hareket etmediği sonucuna vardı. Sanık Ağaoğlu’nun askeri kurul ve talimatlara aykırı şekilde silahının emniyetini açık tutması, doldur boşalt yapması ve Er Balıkçı’yı doğrultması ise kasıt sayılmadı.
Er Balıkçı’nın annesi Ani Balıkçı ise Radikal’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu bir kaza değil, gözdağıydı. Oğlum 24 Nisan’da öldürüldü. Bu yorumu asla kabul etmiyoruz. Ben mahkemede ‘Bizi başka ülkeye muhtaç etmeyin’ demiştim. Ama herhalde edecekler. Şahsen utanıyorum.”

Askerliğinin bitmesine 1 ay kalmıştı

Batman Gümüşörgü Jandarma Karakolu’nda görev yapan Er Sevag Şahin Balıkçı, askerliğinin bitimine bir ay kala, 24 Nisan 2011’de karakolun çevresindeki tel örgü çalışmasına dahil edildi. Çalışma sırasında güvenlikçi olarak görev yapan Er Kıvanç Ağaoğlu, tüm askeri talimatları ihlal ederek, emniyetini açtığı silahı dolduruşa aldı ve Balıkçı’ya tutarak ateş etti. Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde geçen yıl biten davada; sanık Ağaoğlu ‘bilinçli taksirle adam öldürmek’ suçundan 4 yıl 5 ay 10 gün, Astsubay Sadrettin Ersöz ise ‘ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak’ suçundan 5 ay hapise çarptırıldı.

Askeri Yargıtay Başsavcılığı: Hukuka aykırılık yok

Diyarbakır 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nin 6 Mart 2013 tarihinde kararını açıklamazının ardından taraf avukatları temyiz başvurusu yaptı. Askeri Yargıtay Başkanlığı dosyayı görüşünü açıklaması için Askeri Yargıtay Başsavcılığı’na gönderdi. Askeri Yargıtay Başsavcısı Hâkim Albay Kemal Bal imzasıyla gönderilen mütalaada, sanığın eylemini kasıtlı yaptığına dair yeterli ve ikna edici delil bulunmadığı belirtilerek şöyle denildi: “Sanığın doldur- boşalt işlemini, güvenli olmayacak şekilde yanında ve karşısında başka kişiler varken yapması, emniyetinin açık olması, tam dolduruş yaptıktan sonra silahını kısa bir süre için olsa bile mütevvefayı gösterecek şekilde tutması ve tetiğe basması nedeniyle suçun işleniş biçimi dikkate alınarak, ceza verilirken alt sınırdan uzaklaşılmasında hukuka aykırılık bulunmadığı düşünülmektedir.” Askeri Yargıtay Başsavcılığı, bu nedenlerle usul ve esas yönünden hukuka uygun bulunan mahkûmiyet kararının onanmasını’ savundu.