Erivan’da Süryani Soykırım anıtına ziyaret

[ A+ ] /[ A- ]

abdemasuri

Ermeni Soykırımı’nın 99. yıldönümü törenlerine katılmak için ABDEM (Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi) tarafından, Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu Eşbaşkanı Şafak Arabacı, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi Ali Ekber Pektaş, YEKKOM Eşbaşkanı Yüksel Koç, ABDEM Eşbaşkanı Rojda Yıldırım, ve Nor Zartork adına Alexis Kalk ve Sayat Tekir’in katılımıyla oluşturulan heyet, Erivan’daki temaslarını sürdürdü.

İlk olarak Erivan Üniversitesi tarih bölümü dekanı Edik Minasyan ile bir araya gelen heyet, karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede konuşan Minasyan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak “tarihçiler karar versin” söylemine tepki gösterdi.

Alın yazımız aynı

Heyet daha sonra Ermenistan Komünist Partisi Genel Başkanı Dacad Sarkisyan ile bir araya geldi. Sarkisyan görüşmede sosyalizm mücadelesinin devam etmesi gerektiğini ifade ederek, şu anda muhalefette oldukları Ermenistan’da komünist dönemde durumların çok daha iyi olduğunu belirtti. Türkiye’nin Ermeni Soykırımı’nı tanıması gerektiğini belirten Sarkisyan, “Ermeni halkı ile Kürt halkının alın yazısı aynıdır. Kürt halkının özgürlük mücadelesini yakından takip ediyoruz, saygı duyuyoruz. Halkların kardeşliğine ve barışa inanıyoruz” dedi.

Heyet görüşmelerin ardından Asuri-Süryani Federasyonu yetkilileriyle birlikte Asuri-Süryani Soykırım anıtına çiçek bıraktı. Bunun ardından ise Êzidî köyü Elegaz’ı ziyaret eden heyet, burada köy okul öğretmeni ve köylülerle köyün koşulları hakkında sohbet etti. Heyet, Erivan temaslarını Elegaz gezisiyle sonlandırdı.
(ozgur-gundem.com)