AYM’den Dink kararı: Etkili soruşturma yapılmadı

[ A+ ] /[ A- ]

hrantdink

ANF

Anayasa Mahkemesi, katledilen Ermeni gazeteci Hrant Dink cinayetiyle ilgili yapılan bireysel başvuruya ilişkin “etkili soruşturma yapılmadığı” kararına vardı.

19 Ocak 2007’de İstanbul’da katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve kardeşi Orhan Dink ve çocukları Delal, Arat ve Sera Dink’in bireysel başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi kararını açıkladı.

Mahkeme, Dink cinayetinde “etkili soruşturma yapılmadığı” gerekçesiyle Dink ailesinin haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi’ndeki bu kararın oy birliği ile alındığı bildirildi. Dink ailesi, cinayete ilişkin etkin soruşturma yapılmadığı ve yürütülen soruşturma hakkında kendilerine bilgi verilmediği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Başvuru dosyasında, Dink cinayetinin işlenmesinde ihmali bulunan kamu görevlilerine ilişkin soruşturmanın bitirilmediği de yer almıştı.

Anayasa Mahkemesi’nin kararında kamu görevlileri arasında dönemin Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler ve diğer altı polisin adı geçiyor.

Ocak ayında Dink suikastı davası sanıkları Osman Hayal ile Zeynel Abidin Yavuz, davanın görüldüğü mahkemece SEGBİS sayesinde ifadeleri alınarak serbest bırakılmıştı.

6 Haziran günü Dink’in öldürülmesinde ihmal ya da kasıt sahibi olduğu iddia edilen eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İl Emniyet Müdürü Celallettin Cerrah, eski İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve altı polis hakkındaki kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırılmıştı. Böylece bunlar hakkında kamu davası yolu da açılmış oldu.