Süryaniler’den Selahattin Demirtaş’a Destek

[ A+ ] /[ A- ]

bdp_1433

Demokrat Haber

Bethnahrin Ulusal Konseyi (MUB) yaptığı açıklamada “Halkların Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı destekleyelim” çağrısı yaptı.

Süryani-Asuri-Arami-Keldani halkının yaşadıkları yer, Aramice’de Bethnahrin, “nehirler ülkesi” olarak adlandırılmakta. Yunanca’daki karşılığı da Mezopotamya.

Bethnahrin Ulusal Konseyi (MUB) Başkanlık Kurulu tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Türkiye’de her insan ötekileştirmeye, ırkçılığa, ayrımcılığa, fundemantalizme, gericiliğe, asimilasyona, hukuksuzluğa, şiddette ve eşitsizliğe karşı çıkmakla görevlidir. Bu anlamda Cumhurbaşkanı seçimlerinde kültürel zenginlikten, barıştan, halkların birlikte yaşayabilmelerinin önündeki yasal, psikolojik ve geleneksel engelleri kaldırmaktan yana olduğumuzu ortaya koymalıyız.

Kazanıp kazanmamaktan çok daha önemli olan zihinsel değişim ve tutum belirlemektir. Süryani halkı da zarar gördüğü bütün politikalara karşı ülke içinde ve dışında sandığa giderek tavrını demokrasiden ve barıştan yana ortaya koyması büyük önem taşımaktadır. Bize göre Türkiye’de bütün ezilenlerin, düzenden zarar görenlerin ortak sesi Selahattin Demirtaş’tır. Dolayısıyla düzenin dışladığı ve yok saydığı bütün kimlikler ve toplumsal kesimler varlıklarını güçlü bir şekilde ortaya koymaları için ayağa kalkmalı ve varlıklarını kullanacakları oylarla dünyaya duyurmalıdırlar. Bu temelde Süryani halkını ve demokrasiden yana olan herkesi 10 Ağustos’ta Türkiye’nin oligarşik sistemine güçlü bir cevap vermeye ve cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş’ın yanında yer almaya çağırıyoruz.”

KOBANE VE ROJAWA HALKININ YANINDAYIZ

Bu arada Süryani Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamayla “Kobane direnişinin yanındayız” mesajı verdi. Açıklamada şöyle denildi:

“Günümüzde, Ortadoğu, Mezopotamya ve Anadolu’da iki yol belirmektedir. Birincisi çağdaş, demokratik sisteme, barış ve kardeşçe yaşama giden yoldur. Diğeri de karanlığa, ırkçılığa, fundamentalizme ve insanlık dışı uygulamalara yol açacak faşist diktatörlüğe giden yoldur. Böylesi bir dönemde demokrasi, özgürlük ve onurlu bir yaşam Süryani ve Kürt halkına çok görülmemelidir. Dünyanın da sesimizi, taleplerimizi duymasını istiyoruz.

Bu defa başkaldıran ezilen halklar onurlu yaşamdan başka herhangi bir tercihleri olmayacaktır. Süryani halkı ve Ortadoğu’daki Hıristiyanlar barıştan, demokrasiden yanadırlar. Çünkü Mezopotamya’da insanlık ve onun değerleri, Mesih’in inancı yok edilmeye çalışılıyor. Biz Süryani Dernekler Federasyonu olarak Kobane direnişini selamlıyor, Kobane ve Rojawa halkının yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Süryani halkının da dünyanın dört bir yanından kimliğini, değerlerini ve haklarını anavatanında savunmak için çete ve katillere karşı sesini yükseltmeli ve harekete geçmelidir. Diasporadaki Süryanileri başta Gozarto (Rojawa) olmak üzere, ülkedeki halkı ve onun özgürlük mücadelesini maddi ve manevi olarak desteklemeye çağırıyoruz. Çünkü Süryani halkı 21. yy’da, 1915 Seyfo soykırımına benzer bir soykırımla karşı karşıyadır.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti hükümetine çağrıda bulunuyor ve Filistin-İsrail savaşına benzer bir durumun bölgemizde, ülkemizde cereyan etmesine yol açacak üslup ve politikalardan kaçınmasını istiyoruz. Bunun yanında barış sürecinin kesintiye uğramaması ve Türkiye’nin karanlık günlere sürüklenmemesi için herkesi halkların demokratik taleplerine hak ve hukukuna destek vermeye davet ediyoruz.”