Siyasi Cinayetlerde Yakınlarını Kaybedenler Haykırdı: Davanın Müdahiliyiz!

[ A+ ] /[ A- ]

Sesonline

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın 12’nci duruşması Beşiktaş Adliyesi’nde yapılıyor.

Duruşmaya, tutuklu sanıklardan Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu katıldı. Aralarında Osman Hayal ve Mustafa Öztürk’ün bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar da duruşmada hazır bulundu. Öte yandan, Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davada bugün gizli bir tanık dinlenecekken, polisin gizli tanığı almayı unuttuğu ortaya çıktı. Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve ailesinin yanı sıra, BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Brüksel ve Paris Barosu başkanlıklarını temsilen avukatlar da duruşmayı izlemek üzere adliyeye geldi.

Duruşmasından önce Beşiktaş İskele Meydanı’nda toplanan yurttaşlar arasında bu kez çeşitli dönemlerde siyasi cinayetler sonucu öldürülenlerin yakınları da yer aldı.

Yazar Sabahattin Ali’nin kızı, savcı Doğan Öz’ün kızı ve eşi, gazeteci Abdi İpekçi’nin kızı, yazar Ümit Kaftancıoğlu’nun oğlu ve gelini, sendikacı Kemal Türkler’in kızı, gazeteci Uğur Mumcu’nun oğlu ve kızı, Halk ozanı Nesimi Çimen’in oğlu, şair Metin Altıok’un kızı, arkeolog Yasemin Cebenoyan’ın kardeşi, gazeteci Metin Göktepe’in abisi ve ablası ile gazeteci Cihan Hayırsevener’in ailesi Dink ailesinin yanında hazır bulundu. Ümit Kıvanç, Ayşe Gül Altınay, Nadire Mater, İpek Çalışlar, Ertuğrul Kürkçü, Mustafa Sütlaş, Tayfun Mater, Hayko Bağdat, Pınar Öğünç, Zeynep Tanbay, Merve Erol, Siren İdemen, Bülent Aydın, Ümit Şahin, Gençay Gürsoy, Erol Kızılelma, Murat Çelikkan, Murat Utku, Çiğdem Mater, Özlem Dalkıran, Nilgün Yurdalan, Doğan Tarkan, Ömer Madra, Ahmet İnsel, Muhsin Kızılkaya, Ayşe Berktay, Ayşegül Devecioğlu, Yıldız Önen, Necmiye Alpay, Banu Güven, Masis Kürkçügil, Hakan Tahmaz, Aydın Çubukçu, Alper Taş, Yalçın Ergündoğan, Yıldırım Türker, Sosyalist Feminist Kolektifi üyeleri, Lambdaistanbul üyeleri, Nor Zartonk üyelerinin de aralarında bulunduğu yurttaşlar Beşiktaş İskele Meydanı’nda toplanarak “Adalet Nöbeti” tuttu.

Basın Açıklaması

Adalet Nöbeti sırasında, konuşan Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali, “Biz, Hrant Dink’in “derin” ailesiyiz. Hrant’ın Arkadaşları, bu gün bize izin verdiler. Onların yerine biz konuşacağız” diyerek sözlerine başladı. Filiz Ali konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz buraya Arat, Delal ve Sera’nın kardeşleri olarak geldik. Yıllardır yaşadığımız ortak adaletsizliği paylaşmaya, bunun tanıklığını yapmaya geldik. Sabahattin Ali cinayetinden beri defalarca ezber ettiğimiz bu tür örgütlü siyasi cinayetlerin nasıl örtbas edildiklerini bir daha hatırlatmaya geldik.

Dosyalarımızın çoğu kapatıldı, zaman aşımına uğradı. Hrant Dink cinayeti ise henüz örtbas edilme sürecinin içinde. Suçlular daha zamanlarını aşmadılar. Devletin kendi içine sızmış yıkıcı odakları ayrıştırabilmesi, açığa çıkarabilmesi için henüz bir fırsatı var. Bu kadar çok üstü örtülmüş cinayeti, cinayetler sonrasında işlenen cinayete iştirak suçlarını, bu devlet ayıbını bizden sonrakilere miras bırakmayalım diye henüz bir fırsatımız var.

Kinle, öfkeyle, intikam duygularıyla değil, yurttaş sorumluluğuyla ve asla son bulmayacak adalet talebimizle buradayız. Biz, sürekli olarak can alınan bir ülkede yaşayanların, çoğalttığı bir aileyiz. Artık çoğalmak istemiyoruz. Bizi öldürenlerin ardındaki örgütlenmeyi ortaya çıkarmakla yükümlü olan bütün devlet kurumlarını sorumlu sayıyoruz. Bunu yerine getirmedikleri sürece, onlar gözümüzde hep suçlu olarak kalacaklar. Ve her an bu suçun rahatça işlenebileceği düşüncesini iletmiş olacaklar.

Sizi izlemekteyiz demek için geldik buraya. Hiçbir sırrın, bu onursuzluğu, bu aşağılanmayı taşıyacak kadar önemli olabileceğine inanmıyoruz. Şu anda burada görülecek mahkemenin, bütün sırları alaşağı edebilecek kudrette olmasına dair dileklerimizi iletmek için geldik buraya.

Biz, yıllardır, “mevcut yasalar ölülerimizi savunma yetkisini bize vermedi” demek zorunda bırakıldık. Oysa yurttaşını bu kadar savunmasız bırakabilen kurumların, kendi suçlarını örtbas etmek için ne kadar çok çaba harcayabildiklerini defalarca gördük. Suçluların korunup kollanmasında ne kadar çok resmî sıfatlı kişinin seferber olduğunu gördük. Bu görüntüler nedeniyle bizim gözümüzde devlet defalarca aşağılanmış oldu.

Bundan daha büyük bir aşağılamanın, daha ağır bir hakarete uğramanın olabileceğini düşünmüyoruz. Hangi kurum, hangi kurumun içindeki hangi saygın kişi incinecekse incinsin, zedelenecekse zedelensin, itibar kaybına uğrayacaksa uğrasın. Bunun asla bir canın kaybı kadar ağır olmayacağını anlamak, anlatmak zorundayız.

Bu konulara zaten duyarlı olup da çaresizlik içinde üzülecek olanlara değil, sorumlu görevlerde olanlara, resmî sıfatlar taşıyanlara sesimizi duyurmaya geldik. Arat, Delal ve Sera kardeşlerimizle, Rakel Dink ile birlik olmaya geldik. Biz de bu davanın müdahiliyiz ve bugün avukatların mahkemeye yöneltecekleri talep listesinin dikkate alınması için takipçi olacağız.

Ve son olarak da, basın bu duyurumuzu magazinleştirip acılı aileler görüntüsü versin diye değil adalet talebimizi olduğu gibi aktarabilsin diye geldik…”

» 02.04.1948 Sabahattin Ali Ailesi

» 24.03.1978 Doğan Öz Ailesi

» 01.02.1979 Abdi ipekçi Ailesi

» 28.09.1979 Cevat Yurdakul Ailesi

» 07.12.1979 Cavit Orhan Tütengil Ailesi

» 11.04.1980 Ümit Kaftancıoğlu Ailesi

» 23.05.1980 Sevinç Özgüner Ailesi

» 22.07.1980 Kemal Türkler Ailesi

» 07.11.1980 İlhan Erdost Ailesi

» 07.03.1990 Çetin Emeç Ailesi

» 04.09.1990 Turan Dursun Ailesi

» 20.09.1992 Musa Anter Ailesi

» 24.01.1993 Uğur Mumcu Ailesi

» 02.07.1993 Nesimi Çimen Ailesi

» 02.07.1993 Metin Altıok Ailesi

» 02.07.1993 Behçet Aysan Ailesi

» 02.07.1993 Hasret Gültekin Ailesi

» 30.12.1994 Yasemin Cebenoyan Ailesi

» 11.01.1995 Onat Kutlar Ailesi

» 09.01.1996 Metin Göktepe Ailesi