‘Hrant’ı Unutmayacağız, Devleti Affetmeyeceğiz!’

[ A+ ] /[ A- ]

Evrensel Gazetesi

Hrant Dink’in katillerinin yargılandığı 17. duruşma Beşiktaş Adliyesi’nde görülürken Hrant’ın Arkadaşları bir kez daha adalet talebiyle yürüdü.

Sabah 9.30’da Dolmabahçe’de toplanan Hrant’ın Arkadaşları, aydınlar, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri ile gazeteciler “Afettmeyeceğiz” pankartı açarak Beşiktaş’a yürüdü.

Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve Türkiye Barış Meclisi sözcülerinden Hakan Tahmaz’ın da aralarında bulunduğu kitleye dağıtılan “İmamın Ordusu-Ahmet Şık” yazılı kitapçıkların gerçek sanılması ise basının kısa bir süre heyecanlanmasına yol açtı. Bir süre sonra “kitaplar”ın aslında içi boş not defterleri olduğu anlaşıldı.

Ellerinde tutuklu gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener’in fotoğraflarını da taşıyan kitle “Hrant’ı unutmayacağız, devleti affetmeyeceğiz” sloganını atarken, Bandista Grubu üyesi müzisyenler de yol boyunca şarkılarıyla yürüyüşe eşlik etti.

Beşiktaş Meydanı’nda yapılan basın açıklamasını ise Hrant’ın Arkadaşları adına oyuncu Ayça Damgacı okudu.

‘Er ya da Geç Yakalarına Yapışacağız’

“Dört yıl üç ay oldu ve biz yine buradayız. Çünkü şunu biliyoruz: Er ya da geç, Hrant’ı öldürenlerin yakasına yapışacağız. Arkadaşımızın öldürülmesine katılan, karışan, katilleri kollayan, suçlu ve kusurlu resmi görevlileri koruyan kim varsa hesap verecek” diyen Damgacı, darbe planlarında Dink’in öldürülmesinden “operasyon” diye söz edildiğini hatırlatarak, “Hrant Dink cinayeti davası adı altında bir müsamereyi sürdürenler ise oralı olmadı. Zirve Yayınevi katliamıyla ilgili olarak Malatya İl Jandarma Alay Komutanı tutuklandı. Oralı olacaklar mı, merak ediyoruz. Trabzon’da bir jandarma komutanı vardı. Albay Ali Öz. Görevi ihmalden yargılanıyor. Oysa şu içerde, sanık sıralarında oturması gerekiyordu. Başka pek çok polis ve jandarma ile birlikte. Ve onlara, kimlerden emir aldıklarının sorulması gerekiyordu” diye konuştu.

‘Daha Fazla Koruyamayacaklar’

Devletin Hrant’ı öldürten elemanlarına “kıyamadığı”nı söyleyen Damgacı, “Ama nasıl Malatya’dakileri koruyup kollamaları mümkün olmadıysa, Hrant’ı öldürenleri de sonsuza kadar sahiplenemeyecekler. Malatya’daki katliam ekibinin komutanlarına kimlerden emir aldıklarını sorsunlar, Hrant’ın infaz emrini verenlere de ulaşırlar” dedi.

Damgacı konuşmasına söyle devam etti: “Ama tabi adalete yaklaşabilmemiz için, cumhuriyet tarihinin en önemli davasını yürüten kişilerin, yayımlanmamış kitapları toplama fantazileriyle uğraşmayı bırakmaları, sanal alemden gerçek dünyaya geçmeleri gerekiyor. Devlet içinde yuvalanmış faşizan darbe örgütlenmeleriyle adı asla yanyana gelemeyecek insanların üstüne gidilmesi, sadece haksızlık değil, adaletin yoluna dikilen bir engeldir. Türkiye’de çok büyük suçlar işlendi. Hrant’ın öldürülmesi bunlardan biriydi Bunların faillerini koruyup kollamaya kimsenin gücü yetmeyecek” (İstanbul/EVRENSEL)