Anket: Hatırladıklarım

[ A+ ] /[ A- ]

İstanbul Rum Azınlığı.com

Son yıllarda, Türkiye kamuoyu yakın geçmişine ilgi duymaya başladı. Genç nesiller, XX. yüzyılın ikinci yarısını anlatan araştırma, roman ve sinema filmleri talep ediyor. 1960-1970 yıllarındaki sosyal ve siyasal gelişmeleri konu alan “Hatırla Sevgili” dizisi, genç yaşlı herkesin beğenisini kazanarak yüksek izlenme oranlarına ulaştı. Aynı şekilde, bugüne kadar üzerinde pek konuşulmayan “Varlık Vergisi”, “6-7 Eylül olayları”, “İstanbullu Rumların sınırdışı edilmesi” gibi Rum azınlığını yakından ilgilendiren olaylar da gündeme taşınmaya başladı.

Tomris Giritlioğlu’nun, Yılmaz Karakoyunlu’nun aynı adlı romanından uyarladığı, Varlık Vergisi ve Aşkale Toplama Kampı’nı konu alan 1999 yapımı “Salkım Hanımın Taneleri” filmi, yüksek izlenme oranlarına ulaştığı gibi 36. Antalya Film Festivali’nde en iyi film ödülüne de layık görüldü. Aynı ikilinin, 6-7 Eylül 1955 olaylarını anlatan ve 23 Ocak 2009’da gösterime giren “Güz Sancısı” filmi olumlu eleştiriler aldı. Henüz Türk sinemalarında gösterime girmeyen, Tassos Boulmetis’in 2003 yapımı “Politiki Kouzina” (Bir Tutam Baharat) filmi de, Yunan kamuoyuna İstanbullu Rumların 1964’te sınırdışı edilişini anlatmayı üstlendi.

Yakın tarihe duyulan bu ilgi, iyi niyetli sanatçıların gayretleriyle sanat ürünlerine dönüşmeye başladıysa da olayların tanıkları bugüne kadar suskun kalmayı yeğledi. Kamuoyunu bilgilendirmek ve Türkiye’nin yakın tarihini araştırmak isteyecek bilim adamlarına kaynak yaratmak amacıyla, “www.istanbulrumazinligi.com” sitesi bir anket düzenliyor. “Hatırladıklarım…” başlığıyla yayımlanacak olan bu ankette, sitemizin izleyicilerinden aşağıdaki soruları yanıtlamalarını istiyoruz:

1) 12 Kasım 1942’de yürürlüğe konan Varlık Vergisi ile sizden, yakınlarınızdan ve dostlarınızdan ne kadar vergi ödemeniz istendi? Size, yakınlarınıza ve dostlarınıza konan bu vergiyi nasıl ödediniz ve ödeyemediyseniz Aşkale Toplama Kampı’nda neler yaşadınız? Varlık Vergisi uygulaması maddi durumunuzu ve sosyal hayatınızı nasıl etkiledi? Bu olaydan sonra vatanınızda yaşamayı sürdürebilmek, oluşan yeni şartlara uyum sağlayabilmek için iş ve sosyal hayatınızda hangi değişiklikleri yapma ihtiyacını duydunuz?

2) 1955’in 6 Eylül gecesinde meydana gelen olaylarda siz, yakınlarınız ve dostlarınız fiziksel şiddete maruz kaldınız mı? Yakınlarınız arasında tecavüze uğrayan, yaralanan ya da ölen oldu mu? Ev ya da işyeriniz maddi hasara uğradı mı? 6-7 Eylül olayları meslekî durumunuzu ve sosyal hayatınızı nasıl etkiledi? Bu olaydan sonra vatanınızda yaşamayı sürdürebilmek, oluşan yeni şartlara uyum sağlayabilmek için iş ve sosyal hayatınızda hangi değişiklikleri yapma ihtiyacını duydunuz?

3) 1964’te sınırdışı edilen Rumlar arasında siz, yakınlarınız ve dostlarınız da var mıydı? İşyeriniz, eviniz ve diğer menkul ya da gayrimenkul servetinizin akıbeti ne oldu? Sınırdışı edilmek meslekî durumunuzu ve sosyal hayatınızı nasıl etkiledi? Sınırdışı edilmediyseniz, bu olaydan sonra vatanınızda yaşamayı sürdürebilmek, oluşan yeni şartlara uyum sağlayabilmek için iş ve sosyal hayatınızda hangi değişiklikleri yapma ihtiyacını duydunuz?

Ankete katılanlar arasında kimliklerini açıklamak istemeyenler yanıtlarını kimlik belirtmeden de gönderebilirler. Ankete katılmak istiyorsanız, aşağıda belirttiğimiz e-mailimize lütfen düşüncelerinizi ve elbette sorular hakkındaki cevaplarınızı gönderiniz. Şimdiden katkılarınız için teşekkür ederiz.
E-mail: istanbulrumlari@istanbulrumazinligi.com