Cihan Kırmızıgül 25 ay sonra serbest

[ A+ ] /[ A- ]

Evrensel.net

Kamuoyunda puşi davası olarak bilinen Galatasaray Üniversitesi(GSÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Cihan Kırmızıgül’ün yargılandığı davanın 8. duruşması görüldü. Duruşma sonunda Cihan Kırmızıgül tahliye edildi.

Çağlayan Adliyesi 14.Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen dava öncesinde adliye önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya Cihan’ın, kardeşi Serhat Kırmızıgül, babası Vahap Kırmızıgül, arkadaşları, GSÜ hocaları ve Halkların Demokratik Kongresi(HDK) İstanbul Gençlik Meclisi Üyeleri, Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnsiyatifi (TODİ), Öğrenci Kolektifleri ile BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel katıldı.

Ellerinde “Cihan’ı almaya geldik”, “Cihan’a Özgürlük”, “Tutuklu öğrencilere özgürlük” pankartları taşıyan öğrenciler sık sık “Biz de puşi taktık, bizi de alın memleketi kurtarın” “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük” sloganları attı. Kitle adına açıklamayı yapan Galatasaray Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, Kırmızıgül’ün 25 aydır tutuklu bulunduğuna dikkat çekerek “Cihan için 45 yıl ceza isteniyor. Tutukluluğundaki tek sebep ise boynundaki puşi ve çelişkili polis ifadeleri” şeklinde konuştu. İnceoğlu, kitapların, şemsiyelerin ve ders notlarının delil teşkil etmemesi için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

TMK kaldırılsın

İnceoğlu’nun ardından konuşan Cihan’ın kardeşi Serhat Kırmızıgül ise “Karar ne olursa olsun sağduyumuzu koruyacağız” dedi. Kırmızıgül’e destek için gelen BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de tutuklamaların haksız ve hukuksuz olduğunu belirterek Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından GSÜ öğrencileri, sergiledikleri oyun ile gözaltılarda yaşananları esprili bir dille anlattı. Bandista da öğrencilere şarkılarıyla destek verdi.

Tutuklu öğrenciler serbest bırakılsın

HDK adına açıklama yapan Eren Yurt, tutuklu öğrencilerin birçoğunun Kürt olduğunu belirtti. Yurt, “Hiçbir soruşturma, gözaltı ve tutuklama bizi mücadeleden geri alamayacak. Tutuklu öğrenciler serbest bırakılsın” dedi.

Tahliye kararı

Öğleden sonra başlayan duruşmada açıklama yapan mahkeme başkanı, savcı ve mahkeme heyetinin geçici olarak değiştiğini ve karar vermeyebileceklerini açıkladı. Bu açıklamanın ardından söz alan Avukat Fehmi Deniz başından beri delil olarak gösterilen polis tutanaklarının çelişkilerle dolu olduğunu hatırlattı. Tutanakta, 7 polisin imzası olduğunu bunlardan 3’ünün dinlenmediğini, dinlenenlerin ise çelişkili ifadeler verdiğini dile getiren Deniz, soruşturmanın genişletilmesini istediklerini söyledi.

Deniz’den sonra söz alan Avukat Fikret İlkiz, iddia makamının davanın başından beri kendisiyle çelişen mütaalalar verdiğine dikkat çekti. Bunun bile bir tahliye gerekçesi olduğunu söyleyen İlkiz, heyet değişse bile mahkemenin beraat talebi vermesi gerektiğine vurgu yaptı. Avukatların konuşmalarının ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti aranın ardından Kırmızıgül’ün tahliye edilmesine karar verdi. Karar adliyede ve önünde bekleyenler tarafından sevinçle karşılandı.