Devlet’in Eşbaşkanlık hazımsızlığı!

[ A+ ] /[ A- ]

BDP Mardin

Özgür Gündem

BDP’nin belediye başkanlığı kazandığı 90’a yakın il ve ilçede valilik ve kaymakamlıklar, mahkemelere başvurarak eşbaşkanlık sisteminin iptalini istedi. Mahkeme, talebi yerinde görürse eşbaşkanlar 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Van’da Özalp Kaymakamlığı Özalp Belediye Başkanlığına bir yazı yazarak yazışmaların sadece Handan Bağcı ile yapılacağını bildirdi.

Türkiye’de ilk defa BDP’li belediyelerin uyguladığı eşbaşkanlık sistemine yargı yolu açılırken, BDP’nin belediye başkanlığını kazandığı 90’a yakın il ve ilçede valilik ve kaymakamlıklar Bölge İdare Mahkemeleri’ne başvurarak eşbaşkanlık sisteminin iptal edilmesini istedi. Van’da henüz bu konuda bir başvuru yapılmadığı öğrenilirken, Özalp ilçesinde kaymakamlık eşbaşkanlık sistemi hakkında Belediye Başkanlığına bir yazı yazdı.

‘EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ USÜLSÜZLÜKTÜR!’

Dava dilekçelerinde eşbaşkanlık sisteminin yürütülmesi için BDP’li belediye meclislerinin hazırladığı “Belediye Eş Başkanları Çalışma Yönetmeliği”nin kanuna aykırı olduğu belirtildi. Ayrıca Belediye Kanunu’nda ve ilgili yönetmeliklerde ‘eşbaşkanlık’ adlı bir sistemin ve kadronun bulunmadığı, eş başkanların görevlerini usulsüz bir şekilde üstlendiği, yapacakları idari işlemlerin hukuken geçersiz olduğu, bu durumun kamu yararına olmadığı ifadelerine yer verildi. Dilekçelerde ‘idarenin bütünlüğü ilkesine’ vurgu yapılarak, ilgili yönetmeliğin iptal edilmemesi halinde telafisi imkansız zarar ve hataların ortaya çıkabileceği ileri sürüldü.

‘ANAYASAYA AYKIRI!’

Bölge İdare Mahkemeleri valiliklerin talebi doğrultusunda eş başkanlık sistemini iptal ederse, eşbaşkanlık kararını alan belediye meclis üyeleri ile eş başkanlar hakkında ‘kanun ve nizama aykırı’ davranmak iddiasıyla dava açılacak. Meclis üyeleri ve eş başkanlar 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

Özalp Belediye Eşbaşkanı Şerafettin Özalp, kendilerine henüz bir tebligatın ulaşmadığını belirterek, “Bize henüz böyle bir tebliğ yok. Kaymakamlık yasayı böyle değerlendiriyor. İhtar şeklinde göndermiş. Ancak dikkate almıyoruz. Seçimlerde halka böyle gittik ve halktan onay aldık. Meşruiyetimiz var. Biz yazılarımızda çift imza göndermeye devam edeceğiz. Bundan geri adım atmayacağız. Yüzde 82 oranında kabul görmüş bir sistem. Halkın yararına ve çıkarına olan bir sistem. Halkın sorun ve sıkıntılarını çözmek için ideal bir sistem. Büyükşehir sistemi ile halkla temasın daha da sıcak olabilmesi için çok makul bir sistem ve ısrarcı olmaya devam edeceğiz” dedi.

‘HALKIMIZ ONAY VERMİŞTİR’

Partilerinin kararının bu olduğunu ve karar doğrultusunda çalışmalarını sürdüreceklerini söyleyen Çaldıran Belediyesi Eşbaşkanı Suna Atabay da şunları belirtti: “Kesinlikle geri adım atmayacağız. Eşbaşkanlık sistemi siyasi partilerde uygulanıyor. Bu konuda ısrarcı olacağız. Halkın onayı ve talebi bu doğrultudadır. Yerel yönetimler onayı halktan almıştır. Şu ana kadar bize herhangi bir yazı ulaşmadı. Bin yıl ceza yiyeceğimizi bilsek bile bu, durumu değiştirmez. Son derece demokratik bir sistem. Seçimlerden önce bu sistemin tutmayacağını düşünüyorlardı. Ancak geçen süre içinde halkın eşbaşkanlık sistemine olan yaklaşımı ve belediyelerimizin başarısı muhtemelen bazı kesimleri rahatsız ettiği için harekete geçtiler. Bu çok da önemli değil. Bizim için halkımızın ne dediği önemli.”

DEMİR: BÖLGE İDARE MAHKEMELERİNİN TALEBİ REDDETMESİ GEREKİYOR

Sorumuzu yanıtlayan Avukat Cemal Demir ise, Anayasa’nın 127’inci maddesine göre mahalli idarelerin kuruluşu, görev ve yetkilerinin kanunla düzenlendiğini belirtti. Kendi iç işleyişi ile ilgili çalışma şekli ve usullerini kendi iç yönetmelikleriyle düzenleyebileceklerini vurgulayan Demir, “Eşbaşkanlık da iç çalışmayı ilgilendirir. Bu yeniden farklı başkanlık oluşturan bir durum değil. Valiliğin bu şekilde dava açması idare mahkemesinden geri gelecektir. İdare mahkemesinin bu talebi reddetmesi gerekiyor. Anayasa mahkemesi ise ülke çapında uygulanan yönetmeliklerin iptaline bakar. Belediye Eşbaşkanlık sistemi saedce belediye çevresinde uygulanan bir sistemdir ve dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin görev alanına girmez” dedi.

Tüm ülke çapında uygulanan bir yönetmelik olmadığına da dikkat çeken Demir, eşbaşkanlık sisteminin yasal ve meşru olduğunu da hatırlattı. Doğubayazıt’ta kaymakamlığın çift imzayı kabul ettiğini vurgulayan Demir, “Asıl belediye başkanını imzası varsa sorun yok diyorlar. Bazı valiler ve kaymakamlar ise gereksiz bir tutum içine giriyorlar” diye devam etti.