Ermeni Tehciri 95 Yıl Sonra İstanbul’da Sessizce Anıldı

[ A+ ] /[ A- ]

BİA Haber Merkezi

Türkiye’de aydın ve insan hakları savunucularının da aralarında bulunduğu 500’ü aşkın kişi, 95. yılında anılan Ermeni tehcirini İstanbul Taksim Meydanı’nda çevresinde mumların yandığı “Bu acı bizim acımız, bu yas hepimizin” yazılı bir afişin etrafında oturarak sessizce andı.

Türkiye’de aydın ve insan hakları savunucularının da aralarında bulunduğu 500’ü aşkın kişi, 95. yılında anılan Ermeni tehcirini İstanbul Taksim Meydanı’nda çevresinde mumların yandığı “Bu acı BİZİM acımız, bu yas HEPİMİZ” yazılı bir afişin etrafında oturarak sessizce andı.

Bugün, Haydarpaşa Garı’nda ve Beyoğlu Galatasaray Meydanı’nda yapılan anmaların bir üçüncüsü yoğun güvenlik önlemleri altında eski sular idaresinin önünde saat 19.00’da gerçekleştirildi.

Provokasyonlara alkışlı karşılık

67 aydının, 1915’te ölen Ermenileri anmak için “Bu acı bizim acımız; bu yas hepimizin” mesajıyla başlattığı çağrıya yanıt olarak gerçekleştirilen anma, Square Hotel ve Fransız Konsolosluğu’nun önünde kendilerini ülkücü olarak tanımlayan küçük gruplarca provoke edildi.

“Hainler Erivan’a” slogan atan gruba anmaya katılanlar alkışlarla karşılık verdi. Polis, “Burası Türkiye ya sev ya terket”, “Türkün Türkten başka dostu yok” sloganlarıyla provokasyonu sürdüren grubu anma alanına daha fazla yaklaşmasına izin vermedi.

Hermonn: Anadolu insanına yakışan olgunluk vardı

Karma Ermeni ezgileri eşliğinde bir çok kişinin oturduğu anmaya katılan Raffi Hermonn, bianet’e anmayı çok etkileyici bulduğunu ifade ederek, “Bir kopukluk ve sessizlik duvarı vardı. Şimdi Anadolu insanı kendisine yakışan bir olgunlukla çığlığını duyurmaya çalışıyor” dedi.

Aktar: Tabunun bir parçası daha kırıldı

Yayıncı Ömer Laçiner de, “Bir ilk olarak iyiydi ve bunun bir gelenek olmasını isteriz” şeklinde konuştu. Anmanın tarihsel önemine işaret eden gazeteci Cengiz Aktar içinse, “Türkiye’de tabunun bir parçası daha kırılıyor” idi.

Çağrı metninde yer alan mesajı Zeynep Tanbay alanda toplananlara ve gazetecilere hitaben bir kez daha okudu. Mesajda,”1915’te, nüfusumuz henüz 13 milyonken, bu topraklarda 1,5 – 2 milyon Ermeni yaşıyordu. Trakya’da, Ege’de, Adana’da, Malatya’da, Van’da, Kars’ta… Samatya’da, Şişli’de, Adalar’da, Galata’da…24 Nisan 1915’te ‘gönderilmeye’ başlandılar. Onları kaybettik. Artık yoklar. Mezarları bile yok. ‘Büyük Felaket”in vicdanlarımıza yüklediği “Büyük Acı” ise olanca ağırlığıyla 95 yıldır büyüyor” deniyordu.

Anmaya katılanlar arasında Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr Ahmet İnsel, gazeteci Perihan Mağden, yazar Yalçın Ergündoğan, hukukçu Eren Keskin, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi yetkililerinden Leman Yurtsever de vardı.