Ermenistan’da Türkçe Yayınlar Başladı

[ A+ ] /[ A- ]

Agos Gazetesi

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yaşanan gelişmeler ve ‘futbol diplomasisi’ ile başlayan karşılıklı ilişkilerin, ve iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından imzalanan protokollerin ardından Ermenistan basını, kendisinin Türkiye tarafından daha iyi anlaşılabilmesi için bir adım attı.

Geçtiğimiz hafta Ermenistan’da Türkçe yayın yapan iki internet sitesi daha yayına girdi. Ermenistan’da ilk Türkçe yayını yapan Azg gazetesinin ardından Ermenistan Ulusal Radyosu’nun geçtiğimiz aylarda Türkçe internet sitesini yayına sokması, iki ülke arasındaki gelişmelere paralel bir şekilde ilerliyordu.

Türkiye ve Ermenistan arasında oynanan futbol karşılaşmasıyla eşzamanlı olarak yayına başlayan Tert.am ve News.am haber kuruluşları, Rusça, Ermenice ve İngilizce yayınlarına Türkçe bölümlerini de ekledi. Ermenistan’ın en genç medya kuruluşlarından biri olan Tert.am’nin çalışanları, geçtiğimiz aylarda Türkiye’de çeşitli temaslarda bulunmak için İstanbul’a gelmiş, bazı gazetecilerle görüşmüş ve konuyla ilgili hazırlıklara başlamıştı. Genç bir medya kuruluşu olmasına karşın internette yüksek izlenme oranına ulaşan Tert.am’nin 90 Dakika, Kapital ve Bussiness Weekly adında farklı yayın organları da bulunuyor.

Tert yazı işlerinden Sonya Apresova, Agos’a yaptığı açıklamada, Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki son gelişmeleri dikkate alarak, Ermenistan’da Türkiye’ye yönelik ilginin arttığını belirtti. Apresova, “Bu gelişmelerde üçüncü tarafların müdahalesi olmaksızın bilgi almak ve vermek istedik. Amacımız haber ve yorumları doğrudan iletebilmek” dedi. Türkçe bölümünün okuyucularının çoğunlukla Türkiye’de yaşayan Ermeniler olduğunu belirten Apresova, site açıldığından bu yana olumlu mektuplar aldıklarını da ekliyor.

Erzurum’dan takip ediliyor

Tert.am’nin yerel bir medya aracı olduğunu ancak bölgesel bir yayına dönüşmek istediklerini de belirten Apresova, “Sitemizi ziyaret edenlerin sayısında her gün %12’lik bir artış görülüyor. Türkçe versiyonu ABD, Ermenistan ve Avrupa’dan (özellikle Almanya) da takip ediliyor. Türkiye içerisinden de 16 farklı ilden takipçimiz olduğu istatistiklere yansıyor. Ankara, Adana, Bursa, İzmir, Manisa, Diyarbakır, Antalya, Erzurum ve Samsun bu illerin başında geliyor” diye konuştu.