Göçmenler için ‘-mış gibi yapmadan’ harekete geçmek isteyenler için rehber

[ A+ ] /[ A- ]

 

bodrum-gocmen-bot12

Diken.com.tr

Yunanistan’ın Kos adasına gitmeye çalışırken botlarının Bodrum açıklarında batması sonucu hayatını kaybeden 12 sığınmacıdan biri olan üç yaşındaki Suriyeli Aylan’ın cansız bedeninin fotoğrafı tüm dünyayı sarstı.

Sosyal medyada, sığınmacılar için neler yapılabileceği üzerine bir liste oluşturuldu. Zeynep Kurmuş Hürbaş’ın Facebook üzerinden oluşturduğu listede, sığınmacılar için gönüllü arama kurtarma ekibi oluşturan kurumlardan, sığınmacılara barınak, gıda, ayni ya da maddi katkı sağlayan derneklere kadar çok sayıda oluşum yer alıyor.

 

Listeyi, ‘-mış gibi yapmayı bırakmak gerektiği‘ vurgusuyla paylaşan Hürbaş’ın mesajı şöyle: “Bugün hepinizin şu veya bu şekilde görmüş olduğunuz Kobane’li Aylan için (3 yaşındaymış bu arada, babası ve 5 yaşındaki abisi Galip ile beraber boğulmuşlar, Aspat’ta) hepinizin vicdanı sızladı di mi? Nefessiz kaldım ben her gördüğümde. Halbuki ne güzel hayallarle geçebiliyor günler, insanın nefesini kesecek o kadar güzel şeyler var ki aslında…

Peki… “Mış gibi” yapmaya devam ediyor musunuz? Üzülüp ertesi gün hala hiç bir şey yapmıyorsanız, içinize bir daha bakın, ne olur.

…Bu gece nefesim kesildikçe bu kısa listeyi hazırladım. Public yaptım. Paylaşmadan önce sizden ricam, bu listeden en az bir tanesine bir şekilde katkıda bulunun. Paypal’den, kredi kartınızdan para yollayın. Gönüllü olun. Bir şeyler yapın. Ne yaptığınızı da buraya yorum olarak yazın. Ne yapacağınızı yazın. Bir şeyler yapın. Benim bulamadıklarımı da yorum olarak ekleyin, ben de bunu güncelleyeyim.”

Uluslararası kuruluşların ve göçmen politikalarının yetersiz kaldığı göçmen krizine karşı harekete geçmek isteyenlerin ilgisini çekebilecek yapılar şunlar:

* Migrant Offshore Aid Station

MOAS (Göçmen Açık Deniz Yardım İstasyonu), Avrupa Birliği’nin Akdeniz’deki mülteci arama kurtarma bütçesinin üçte ikisi kesilince, kendi paralarıyla bir gemi alarak göçmenleri kurtarmayı amaçlayan gönüllüler tarafından kuruldu. Dünyaca ünlü Doctors without Borders (Sınır Tanımayan Hekimler) da onlarla birlikte çalışıyor.

Bağış yapmak isteyen ancak Paypal kullanmayanlar, kredi kartıyla bu adresten bağış yapabilirler: https://secure.acceptiva.com/?cst=825812

* Halkların Köprüsü

Halkların Köprüsü, haftalardır Yunan adalarına geçmek için başta İzmir’in Basmane ilçesinde sokaklarda bekleyen Suriyeli göçmenler için barınma, sığınma, bilinçlendirme çalışmaları yapıyor. Gönüllü olmak ya da maddi ve ayni bağış yapmak mümkün.

Tarama çalışmalarına katılabilir ya da piknik yaptıklarında börek götürebilirsiniz.

* Yabangee

Yabangee sık sık mültecilere yardım projelerine destek olan bir oluşum. 4 Eylül’de saat 7’de Cafe Lumiere’de bir bağış toplantısı yapılacak, giriş ücreti ise 30TL.

* Small Projects İstanbul

Yabangee’nin de desteklediği Small Projects İstanbul gönüllülerin kurduğu bir oluşum. Kırtasiye malzemesi arayan ekibi takip edip, Türkçe öğretmek üzere gönüllü olabilir, boya ve kırtasiye malzemeleri iletebilirsiniz.

* Bölgesel Müdahale Planı’na katılan BM kuruluşları

Göçmenlere yönelik faaliyetler yürüten uluslararası kuruluşların listesi. Bu liste sayesinde kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında bu resmi kurumlara ulaşarak ayni yardım yapılabilir.

* Hayata Destek İnsani Yardım Derneği

Eski dijital fotoğraf makinenizi gönderebilir ya da örnğin inşaat işinde iseniz elinizdeki malzemeleri yollayabilirsiniz.

* Uluslararası Kurtarma Komitesi

International Rescue Committee, göçle ilgili bölgede çalışma yürüten bir ekip. Yunanistan’ın Lesbos adasındaki mültecilere hukuki desteğin dışında barınma vb. desteklerde de bulunuyor.

* Refugees Welcome

Avusturya ve Almanya’da evlerini ya da bir odalarını mültecilere geçici olarak ayırmak isteyenler yararlanabilir.

* Gezi Revir

Belirli güzergahlarda çalışma yürütmeyi amaçlıyor. Özellikle cankurtaran sertifikası olanlar, amatör veya profesyönel denizcilik ehliyeti, deniz taşıtı olanlar ve sağlıkçılar iletişime geçebilir.

* Derviş Baba Kahvehanesi

Suriyeli çocuklara Türkçe eğitimi de veren sosyal sorumluluk projesine ulaşılabilir. Adres: Kuloğlu Mah. Altıpatlar Sok. Çanakkale Apt. No:5/A Firuzağa – Cihangir İstanbul. Telefon: 0545 653 3030

* CalAid

Fransa’nın Calais bölgesindeki mültecilerin sığındığı kamplara destek sağlamak için bağış topluyor.

* Avrupa sınırındaki mülteci krizini bitirmek için harekete geç

Change.org’da başlatılan kampanyaya imza ile destek olabilirsiniz.

* Gündem Çocuk Derneği

Türkiye’deki mülteci kamplarındaki çocuklara psikolojik destek veren bir projeleri var.

* Göçmen Dayanışma Ağı

Akdeniz’deki binlerce ölümün ardından hazırlanan 2o14 tarihli Lampedusa Sözleşmesi’ne ulaşabilir, bilgilendirme broşürleri basıp, çantanızda, arabanızda taşıyabilir, mültecilere iletebilirsiniz.