İlk Süryani Gazetesi Yayın Hayatına Başladı

[ A+ ] /[ A- ]

Deniz GÜNEŞ
Demokrat Haber

Türkiye’de bugüne kadar sesi çok duyulmamış olan halklardan olan Süryani halkı bir ilke imza atarak GAZETE SABRO (Umut) isimli aylık yayınlanacak bir gazete çıkarmaya hazırlanıyorlar. Süryaniler’in ilk gazetesi olan Sabro, “Tanımlanmak istiyoruz” ve “Biz de varız” manşeti ile çıkıyor.

Mezopotamya’nın kadim halklarından olan Süryaniler, seslerini çıkardıkları Gazete Sabro’dan dünyaya duyuracak. Süryanice “umut” anlamına gelen Sabro, ilk başlarda aylık olarak yayın yapacak. Türkçe ve Süryanice yayınlanacak gazetenin ilk sayısında, Süryani halkına ilişkin bir röportaja yer verildi. Gazetenin manşetlerinde de “Tanımlanmak istiyoruz” ve “Biz de varız” haberleri dikkat çekiyor.

Söz konusu gazete Türkçe ve Süryanice olmak üzere iki dilli olarak yayınlanacak. Söz konusu gazetenin ilk sayısını edinmek isteyenlere gazetesabro@hotmail.com adresine mail atıp gazeteyi edinebilirler.

Sabro Gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik Demokrat Haber’in sorularını yanıtladı…

Bize Sabro’yu anlatırmısınız?

Dergimiz Mart (12 Mart) ayı itibariyle yayın hayatına başladı. İlk etapta aylık yayınlamayı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde bunu iki haftalığa indirececeğiz. Dergimizin merkezi Midyat/Mardin olarak belirlendi. Hedef kitlemiz; Türkiye’deki Süryaniler ve Süryaniler’e ilgi duyanlar olacak.

Daha önce Türkiye’de Süryanice Gazete yayınları yapılmış mıydı? Sizden başka var mı?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde vardı. Ancak cumhuriyet döneminde sadece Kilise grupları içerisinde düzensiz ve apolitik bir yayın söz konusu. Şu anda bizim dışımızda böylesi bir yayın bulunmamakta.

Amaçlarınız neler?

En baştaki amacımız, halkımızı Türkiye halklarına tanıtmak; yaşadığımız durumu, taleplerimizi ve umutlarımızı ortaya koymak. Çevremizde yaşayan insanları tanımak.

Türkiye’de Süryani toplumunun temel sıkıntıları ve talepleri neler?

Türkiye’deki Süryanilerin temel sıkıntıları “tanımlanmamış” olmak. Şu andaki hukuki, siyasal ve bürokratik yapı içerisinde Süryanilerin herhangi bir tanımı bulunmamakta. Dolayısıyla en önemli talebimiz bahsedilen bu yapılar içerisinde tanımlanmak.

Süryani nüfus Türkiye’de ne kadar kaldı?

Şu anda Türkiye’de, çoğunluğu İstanbul’da olmak üzere yaklaşık 25.000 Süryani bulunmakta.

Geri dönüş konusunda olumlu bir iklim yaratılabildi mi?

Evet belli bir iklim oluşturuldu. Ancak şu anda bu iklim de flu bir görüntüye sahip. Yani ortada ciddi bir belirsizlik söz konusu. Dolayısıyla geri dönüşlerde belli bir durgunluk olmakta.