İlköğretimden üniversiteye ırkçılık: “Şefkatli Türkler, hain Ermeniler”

[ A+ ] /[ A- ]

artik

Yıldız TAR
KAOS GL

Ermeni soykırımının yüzüncü yılı olan 2015 yaklaşırken; Ermenilere dönük ayrımcılık ve hedef gösterme politikaları da artarak devam ediyor.

İlk ve ortaöğretim ders kitaplarında Ermenilere yönelik ırkçılığa bir “katkı” da yükseköğretim düzeyinde Gazi Üniversitesi’nden geldi. Gazi Üniversitesi, “Ermeni Zulmü Uluslararası Afiş Yarışması” düzenliyor. Yarışma sonuçları ise Hrant Dink’in ölüm yıldönümü olan 19 Ocak’ta açıklanacak.

Ermeni “zulmü ve ihaneti” iddiaları

Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Azerbaycan Büyükelçiliği’nin düzenlediği “Ermeni Zulmü Uluslararası Afiş Yarışması”nın açıklama metninde Ermenilerin Türklere soykırım yaptığı, Türklerin şefkatine rağmen Ermenilerin ihanet içinde olduğu iddia edildi.

1915’te Ermenilerin “devlet güvenliği” nedeniyle sadece belli bölgelerde göçe zorladığı iddia edilirken Ermeni çetelerin Müslüman Türkleri öldürdüğü, 1. Dünya Savaşı sırasında Doğu ve Güneydoğu’da Ermeni terörünün yaşanmadığı tek bir yer olmadığı öne sürüldü.

Açıklamanın altında Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ve dekan yardımcıları ile fakültenin öğretim üyelerinin imzası var.

Nor Zartonk’tan Tekir: Bu etkinliklere artık şaşırmıyoruz

Gazi Üniversitesi’nde düzenlenen bu “yarışmayı” KaosGL.org’a değerlendiren Nor Zartonk eşsözcüsü Sayat Tekir, “Bu gibi etkinliklere şaşırmıyoruz” dedi.

İki yıl önce Taksim Meydanı’nda düzenlenen Hocalı mitingini ve mitingte taşınan ırkçı dövizleri hatırlatan Tekir sözlerine şöyle devam etti:

“Dönemin AKP’li İçişleri Bakanı Hocalı mitinginde, ‘İntikam alacağız’ demişti. Miting öncesinde ise tüm İstanbul’a ‘Ermeni yalanına son’ yazılı billboardlar asıldı. İçişleri Bakan’nın ‘intikam alacağız’ dediği, Ermenilerin öldürüldüğü ve katillerin cezasız kaldığı, ‘Afedersiniz Ermeni’ sözlerinin Başbakan tarafından rahatça sarf edildiği bir ülkede bu tip etkinliklere şaşırmamak gerek. Bu tarz etkinlikler tüm bunların yanında devede kulak kalıyor.”

“Bu etkinlik nefret saçmaktan başka bir şey yapmayacak”

Yarışma sonuçlarının Ermeni gazeteci, Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürüldüğü gün olan 19 Ocak’ta açıklanmasına da tepki gösteren Tekir’e göre, bu etkinlik nefret saçmaktan başka bir işe yaramayacak: “Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl 19 Ocak’ta da Tarih Vakfı’nın Ermeni karşıtı bir konferansına şahit olmuştuk.”

Tekir, Türkiyeli Ermeniler olarak bu tarz ırkçı, nefret söylemi içeren etkinliklere hiç de yabancı olmadıklarını bir kez daha vurgulayarak, “Din, aile, medya gibi eğitim de devletin ideolojik aygıtlarından birisi” dedi. Tekir’e göre bu etkinliğin akademide yer alması “dehşet verici” bir durum.

“Umarız 2015’te yeni Hrant, Sevag, Maritsa olayları yaşamayız”

Ermeni soykırımının yüzüncü yılı olan 2015’e doğru Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbeycan devletlerinin hummalı bir çalışma içerisinde olduklarını da vurgulayan Tekir son olarak şunları kaydetti:

“Türkiyeli Ermenilerin yaşadıkları korku giderek daha da artıyor. Bu korku atmosferi de yine devlet tarafından yaratılıyor. Umuyoruz ki 2015 yılında yeni bir Hrant, Maritsa ya da Sevag olayı yaşamayız.”

Şimdi okullu olduk: Hain Ermeniler!

Yeni eğitim yılında, ilk ve ortaöğretim tarih dersi kitaplarında ise ırkçılık adına değişen bir şey yok. Başta Ermeniler olmak üzere etnik, din ve kültür gruplarına yönelik açık nefret ve düşmanlık içeren ifadeler kitaplarda yer almaya devam ediyor.

Bir grup aydın, yazar, akademisyen ve sanatçı, bu tür kitapların hâlâ kullanılıyor olmasını kınayan bir çağrıya imza attı. Kısa çağrıda, “İnkilâp Tarihi ve Tarih Ders kitapları, başta Ermeni öğrencilerden olmak üzere, özür dilenerek derhal toplatılmalıdır. 2015’e giderken özlenen Türk Ermeni barışının yolu buradan geçer” dendi.

Ders kitaplarında yer alan nefret ve düşmanlık içeren ifadelerin kaldırılması talebiyle yapılan açıklamaya imza atan isimler ise şöyle:

Adalet Ağaoğlu, Ahmet Altan, Ahmet Hakan, Ahmet İnsel, Ali Bayramoğlu,Ali Nesin, Asaf Savaş Akat, Aydın Engin, Ayhan Aktar, ​Ayşe Günaysu, Ayşe Hür, Baskın Oran, Bekir Ağırdır, Betül Tanbay, Bülent Bilmez, Bülent Keneş, Cafer Solgun, Cemal Uşak, Cengiz Aktar, Daron Acemoğlu, Defne Asal, Dengir Mir Mehmet Fırat, Deniz Türkali, Edhem Eldem, Elçin Macar, Emel Kurma, Emine Uçak Erdoğan, Eren Keskin, Erol Katırcıoğlu, Fatih Akın, Ferhat Kentel, Fikret Adanır, Fuat Keyman, Gülten Kaya, Hadi Uluengin, Halil Berktay, Halil Ergün, Hasan Cemal, Hidayet Şefkatli Tuksal, İbrahim Betil, İhsan Eliaçık, İhsan Yılmaz, İsmet Berkan, İştar Gözaydın, Kemal Burkay, Kenan Çayır, Kutluğ Ataman, Leyla Neyzi, Mehmet Altan, Murat Belge, Murat Morova, Nilüfer Göle, Niyazi Kızılyürek, Oktay Özel, Oral Çalışlar, Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ömer Laçiner, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ömer Madra, Perihan Mağden, Roni Margulies, Samim Akgönül, Saruhan Oluç, Savaş Genç, Selçuk Gültaşlı, Selim Deringil, Serra Yılmaz, Sevgi Akarçeşme, Seyfettin Gürsel, Sinan Çetin, Soli Özel, Şahin Alpay, Şanar Yurdatapan, Şebnem İşigüzel, Taner Akçam, Tarık Ziya Ekinci, Temel İskit, Tilbe Saran, Turgay Oğur, Ufuk Uras, Uğur Kömeçoğlu, Umut Özkırımlı, Ümit Kardaş, Ümit Kıvanç, Üstün Ergüder, Vedat Türkali, Yasemin Çongar, Yavuz Baydar, Zeynep Direk, Zeynep Tanbay.