İstanbul’un Rum Mimarları

[ A+ ] /[ A- ]

Evrensel Gazetesi

Zoğrafyon Lisesi Mezunlar Derneği tarafından hayata geçirilen “Batılılaşan İstanbul’un Rum Mimarları” sergisi, 23 Kasım Salı günü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde İstanbul’lu sanatseverlerle buluştu.

İstanbul’un belirli bölgelerinde 19. ve 20. yüzyılın başında kentin çok kültürlü yapısına ve modern yapılaşma tarihine önemli katkılarda bulunan Rum mimarların yaşam öykülerinin ve eserlerinin sunulduğu sergi ile İstanbul’un eşsiz tarihine ışık tutuluyor.

Bugün adları unutulmuş Rum mimarların İstanbul’a kazandırmış oldukları eserleri bir sergi ortamında bir araya getirerek, İstanbul’un mimari, tarihi, sanatsal ve kültürel hazinesini geliştirmeyi hedefleyen “Batılılaşan İstanbul’un Rum Mimarları” sergisi, İstanbul’un çok da bilinmeyen yüzünü gün ışığına çıkarıyor.

Binaları Hayalinde Kuranları Tanımak

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle Zoğrafyon Lisesi Mezunlar Derneği tarafından hayata geçirilen serginin açılışında konuşan Projenin Yürütücüsü Laki Vingas, “Batılılaşan İstanbul’un Rum Mimarları” projesinin, İstanbul’un kültürel mirasının yeni nesillerle paylaşılmasında önemli rol oynayacağına inandıklarını belirterek, şunları söyledi: “Şehrimizin tarihinin, binalarının eskiz, proje ve planlarıyla, bu binaları hayallerinde kuran, tasarlayan ve yaratan insanların biyografileriyle gözümüzün önünde canlanması, bina türleri, bu binaların o tarihlerdeki kullanımları, bir arada barındırdıkları ailelerin, insanların yaşamlarını daha iyi kavramamızın güzel bir yoludur.”

“Batılılaşan İstanbul’un Rum Mimarları” sergisi, 3 Aralık 2010 tarihine kadar Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Osman Hamdi Bey Salonu’nda ve 17 Aralık 2010 -16 Ocak 2011 tarihleri arasında ise, Beyoğlu – Sismanoglio Megaro binasında görülebilir.