LGBTİ yaşam portalı ‘Çark’a merhaba

[ A+ ] /[ A- ]

nm_cark_logo_1620

Özgün ÇAĞLAR
Agos

LGBTİ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve İnterseks) yayın dünyasına yeni bir portal katıldı. ‘Çark’ isimli yaşam portalı, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Derneği (SPoD) üyelerinin ve gönüllülerinin biraraya gelerek oluşturduğu bir web sitesi.

LGBTİ hayatının, politik, kültür-sanat ve sosyal hayatının nabzını tutma amacıyla, portalda politik olaylar, LGBTİ davaları üzerine çıkarımlar, sinema, tiyatro ve kitap tanıtımları/eleştirileri ile LGBTİ dostu mekanlar, etkinlikler yer alacak.

SPoD bünyesinde bir portal hazırlama fikri ortaya çıkınca Çark, önce e-dergi formatında düşünülmüş fakat daha hareketli bir alan olması istendiği için portal olmasında karar kılınmış. ‘Çark’ ismi de, hem kent yaşamının takip edildiği, hem de ‘sistemin çarkına çomak sokmayı hedefleyen’ bir portal yaratmak amacıyla seçilmiş.

20 yıl önce

1994’te Ankara’da, Türkiye’nin ilk LGBTİ dergisi olarak yayına başlayan KAOS GL dergisi, web üzerindeki haber-yaşam portalının da sayesinde, zaman içerisinde sadece LGBTİ’lerin değil, hak savunuculuğu yapan herkesin takip ettiği bir oluşum haline geldi ve ilerleyen zamanda, birçok LGBTİ derneğinin kendi içinde yayınlar ve kataloglar yayınlamasına ilham kaynağı oldu. Çark’ın editörlerinden Seçil Epik, yaşam portallarının da bu değişimin verdiği güçle ve hâlâ değiştirilmesi gereken bakış açıları, artırılması gereken görünürlük ve LGBTİ’lerin ifade özgürlüğünün kullanılacağı bir alan daha yaratmak amacıyla ortaya çıktığını belirtiyor.

İstanbul merkezli

İstanbul merkezli olduğuna vurgu yapan Çark, bu vurgularını, hem SpoD’un içinde yer alan kişilerin hem de portalda yazacak alan kişilerin İstanbul’da yaşıyor olmasıyla açıklıyor. Epik, portalda yer alan, Cihan Hüroğlu’nu ‘Getto Candır’ başlıklı yazısını hatırlatarak “Hüroğlu’nun da dediği gibi, henüz açığa çıkmamış hikayelerimiz var. Çark, bu hikayelerin açığa çıkacağı yer olmayı hedefliyor. İstanbul merkezli olmasının özelliği ise, portalımızda İstanbul LGBTİ hayatına dair başlıkların yer olacak olması. Örneğin, yine Çark’ta Bahar Kara, dünyanın birçok yerinden gelip İstanbul’da yaşayan eşcinsellerle röportaj yaparak burada göçebe bir LGBTİ olmanın anlamını soruyor” diyor.

Çark, Hollanda Konsolosluğu’nun desteğiyle, 17 Mayıs’ta, Homofobi ve Transfobi Karşıtı Günü’de düzenlenen ‘Medyada Homofobi ve İfade Özgürlüğü’ paneli sonrası www.carkmag.com adresinde yayın hayatına başladı.