Operasyon yiyen AKP polis yönetmeliğini değiştirdi

[ A+ ] /[ A- ]

Turnusol

adli-kolluk-adli-kolluk-yonetmeligi-yolsuzluk-rusvet-operasyonu-adalet-bakanligi-icisleri-bakanligi-savci-bilgi-661888hAKP’li bakanların çocuklarının da tutuklandığı rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ardından Hükümet yeni olası operasyonlara karşı ‘tedbir’ alıyor. Operasyon sonrasında 3 günde 100’ü aşkın emniyet mensubunun yeri değiştirilirken, Hükümet Adli Kolluk Yönetmenliği’nde değişiklik yaptı. Oğlu tutuklanan İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan “Adli Kolluk Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, polisin üst makamlarına haber vermeden operasyon yapabilme yetkisi kaldırıldı.

Yönetmeliğin 5. Maddesinde yapılan değişiklikle maddeye “En üst dereceli kolluk amiri adlî olayları, suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumakla ve bu konuda gerekli tedbirleri almakla görevli ve yetkili olan mülki idare amirine derhal bildirir” şeklinde fıkra eklendi.

Yönetmeliğin 6. maddesindeki değişiklikle de kolluk amirine bilgi verilmesi zorunluluğu getirildi. Madde şöyle değiştirildi: “Adlî kolluk görevlileri, kendilerine yapılan bir suça ilişkin ihbar veya şikâyetleri; el koydukları olayları, yakalanan kişiler ile uygulanan tedbirleri derhâl Cumhuriyet başsavcılığına ve en üst dereceli kolluk amirine bildirir ve ilgili Cumhuriyet savcısının emri doğrultusunda işin aydınlatılması için gerekli soruşturma işlemlerine başlar.”

Ayrıca 6. maddeye, şu fıkralar eklendi: “Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 135. maddesinin altıncı fıkrasında sayılan suçlar nedeniyle yapılan soruşturmaların aşamaları hakkında Cumhuriyet savcısı tarafından doğrudan veya varsa ilgili Cumhuriyet başsavcı vekili aracılığıyla Cumhuriyet başsavcısına yazılı olarak bilgi verilmesi zorunludur. Bu bildirim yazıları görüldü şerhinden sonra soruşturma dosyasında muhafaza edilir.

Kolluk amirine yeni denetim yetkisi

En üst dereceli kolluk amiri, adlî kolluk hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla adlî kolluk görevlileri üzerinde gözetim, denetim, planlama ve gerektiğinde diğer idari tedbirleri almaya ve iş bölümünü yapmaya yetkilidir.”

Yönetmeliğin 11. maddesinin birinci fıkrası ise “Cumhuriyet başsavcıları her yılın sonunda, bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesine göre belirlenmiş adlî kolluk sorumluları hakkında değerlendirme raporu düzenleyerek, mülki idare amirlerine gönderir” şeklinde değiştirildi. Fıkranın eski hali şöyleydi: “Cumhuriyet başsavcıları her yılın sonunda o yerdeki adlî kolluğun sorumluları hakkında bir değerlendirme raporu düzenleyerek sicil âmirlerine verilmek üzere illerde valilere, ilçelerde kaymakamlara gönderir.”

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonuna ilişkin hükümet adına ilk açıklamayı yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “İçişleri Bakanı’nın bu operasyonu televizyondan öğrenmesinden daha acı bir şey olabilir mi? Valinin, İstanbul Emniyet Müdürü’nün haberi olmadan operasyon yapılması ne demek oluyor?” diye konuşmuştu.