‘Pelikan çatlağı’! Yandaşlar birbirine girdi: Beş isim hedefte

[ A+ ] /[ A- ]

pelikan-catlagi-yandaslar-birbirine-girdi-bes-isim-hedefte-135743-5

BirGün

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki ayrışmanın ayrıntılı biçimde anlatılıp, Davutoğlu’nun ‘ipinin çekilmesine’ varan krizi başlatan ‘Pelikan Dosyası’ adlı blogdaki yazı, iktidara yakın gazete ve köşelerde kavgaya neden oldu.

Diken’in haberine göre, ‘Pelikan Dosyası’yla ‘Selam olsun’ başlıklı yazıda ‘Reis’in gözünden ‘Hoca’ yerden yer vurulmuştu. “Hocanın ekibi yeterince konuştu. Hocalarıyla beraber yeterince ortalığı karıştırdı. Biraz da biz konuşalım mı? Biraz da, REİS için canını feda edecekler konuşsun mu? Çok az kişi aslında neler olduğunu biliyor” diye başlanan yazının yayınlandığı hafta, AKP’de kongreye gidilmesi kararı alınmıştı. Davutoğlu’nun başbakanlık koltuğunu böyle bırakması, ‘dünyanın WordPress’le gönderilen ilk başbakanı’ yorumlarına neden olmuştu.

Yeni Şafak’ın haber dergisi Gerçek Hayat, bu hafta iktidara yakınlığıyla bilinen köşe yazarları Hilal Kaplan, Melih Altınok, Haşmet Babaoğlu, Kurtuluş Tayiz ve Cemil Barlas’ı hedef alarak, ‘Türk siyasetinde pelikan lekesi’ isimli bir kapağa imza attı.

Haberde, “Pelikan dosyasını kim ne amaçla hazırladı? Yazının altında herhangi bir imza yer almıyor. Ancak internete kimler tarafından salındığına, kimlerin yazıyı geniş kitlelere ulaştırmak için birkaç gün boyunca mesai harcadığına, kimlerin yazıyı eleştirenlerle kavgaya giriştiğine, dahası bizzat yazıda kimlerin övüldüğüne baktığımızda özellikle şu beş isim öne çıkıyor: Hilal Kaplan, Melih Altınok, Haşmet Babaoğlu, Kurtuluş Tayiz ve Cemil Barlas’ı Hilal Kaplan, Melih Altınok, Kurtuluş Tayiz, Cemil Barlas ve Haşmet Babaoğlu” denildi.

Haberde beş ismin de AKP üzerinden menfaat sağlamaya çalıştığı da şöyle açıklandı: “AK Parti hareketinde karşılıklı istişare ve karşılıklı rızaya dayanan değişim ve dönüşümler bu harekete dünyevi menfaat elde etmek uğruna sonradan dahil olanların kendini vitrine çıkarma bahanesine dönüşmüş durumda. Pelikan bildirisi tam da böyle bir niyetin ürünü olarak ortaya çıkmış görünüyor.”

Gerçek Hayat’ın haberine karşı ismi geçen yazarların cevapları da gecikmedi. Sabah yazarı Hilal Kaplan, Twitter hesabından eskiden kendisinin de Yeni Şafak yazarı olduğunu hatırlatıp “Yeni Şafak’a (YŞ) ait olan Gerçek Hayat Dergisi, beni ve bazı yazarları manşetten hedef göstermiş” diyerek şu notu paylaştı:

pelikan-catlagi-yandaslar-birbirine-girdi-bes-isim-hedef-gosterildi-135738-1.

pelikan-catlagi-yandaslar-birbirine-girdi-bes-isim-hedef-gosterildi-135739-1.

Akşam yazarı Kurtuluş Tayiz de ‘haysiyet cellatlığı’ tepkisini tercih etti: “İftiradan şikâyet edip iftira atıyorlar; itibar suikastından yakınıp haysiyet cellatlığı yapıyorlar.”

pelikan-catlagi-yandaslar-birbirine-girdi-bes-isim-hedef-gosterildi-135740-1.

Sabah yazarı Haşmet Babaoğlu, peş peşe attığı tweetlerle habere ‘dert yandı’: “Bazı dost bildiğim hesapların çok değil, en fazla bir ay sonra büyük pişmanlıklar yaşayacaklarını adım gibi biliyorum, sağlık olsun!”

pelikan-catlagi-yandaslar-birbirine-girdi-bes-isim-hedef-gosterildi-135741-1.

Pelikan Dosyası’ndaki yazıyı ilk paylaşanlardan Cemil Barlas’sa, Yeni Şafak’ın yoldan çıktığını savundu: “Yeni Şafak’ı kim yoldan çıkarttı.. Asıl soru bu.. Bence sonunda yoluna girer.. Daha fazla hasar görmese bari..

pelikan-catlagi-yandaslar-birbirine-girdi-bes-isim-hedef-gosterildi-135742-1.