Rakel Dink: Suçlular Cezalandırılmıyor

[ A+ ] /[ A- ]

Esra KOÇAK
BirGün Gazetesi

12 Eylül Utanç Müzesi’nin önceki günkü konukları öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, araştırmacı yazar İsmail Beşikçi ve 12 Eylül’de katledilen Muzaffer İlhan Erdost’un eşi Gül Erdost’tu.

Devrimci 78’liler Federasyonu’nun bu yıl 3.’sünü düzenlediği 12 Eylül Utanç Müzesi etkinlikleri kapsamında Ankara’ya gelen Rakel Dink, önce müzeyi gezdi. Hrant Dink için ayrılan bölümü gezerken duygulu anlar yaşayan Rakel Dink özellikle polisin 13 kurşunla katlettiği Uğur Kaymaz’ın kanlı kazağının bulunduğu bölümde de uzun zaman geçirdi.

Hrant Dink Vakfı’nın her yıl düzenlediği Vicdan Filmleri’nin 2012 seçkisinin gösteriminin ardından Rakel Dink, İsmail Beşikçi ve Gül Erdost ile bir söyleşi gerçekleşti. Daha çok “Vicdan” konusunun konuşulduğu söyleşide Rakel Dink, ilk defa gezdiği Utanç Müzesi’ni vicdan denizine benzetirken, “benim için vicdan yaşayan tanrının yüreğimdeki sesidir” dedi.

Suç işleme kolaylaşıyor

Hrant Dink davasının son durumuna ilişkin de verilen kararın vicdanları tekrar hançerlediğini söyleyen Rakel Dink, Türkiye’de hiçbir suçlunun gerektiği gibi cezalandırılmadığı için suç işlemenin kolay hale geldiğinden şikayet etti. “Onlar için bir insan öldürmek, bir taş atmak kadar ağır gelmiyor” diyen Rakel Dink, dinleyicilerden sevgili eşinizin yeri doldu mu sorusuna “Hrant’ın cenazesinde bir mektup okudum, o mektubun her kelimesi açılmaya değerdir, benim için de onun için de” yanıtını verdi.

‘Nefreti devlet üretiyor’

Nefret suçlarına dair çıkacak yasa tasarısına ve devletin nefret söylemlerine ilişkin de “bu suçu en başta devlet işliyor. Devlet yöneticileri nefret söylemlerine başvuruyor. Onları dinleyenler de onların dilini kullanıyor, önce onların nefret suçu işlemeyi bırakması lazım” yorumunu yaptı. İsmail Beşikçi ise müzede hem günümüzün hem de geçmişin olaylarını gördüğünü ifade ederken, vicdanın insanın kendini sorgulaması olduğunu ve toplumun buna ihtiyaç duyduğunu belirtti.

‘Utanç Müzesi kapılarını kapattı’

Utanç Müzesine her geldiğinde utanarak gezdiğini dile getirirken Gül Erdost ise “Sadece canı yananlar utanıyor ama ne zaman ‘resmen’ utanırsak yani resmi makamlar utanırsa o zaman bu acılar son bulacak” dedi. Utanç Müzesi dün akşam Grup Kibele’nin verdiği konser ile gelecek seneye kadar kapılarını kapattı.