“Sakıncalı” AGOS

[ A+ ] /[ A- ]

AGOS, MEB’e bağlı okullarda “sakıncalı içeriği” nedeniyle erişime engelli. Yaman Akdeniz hukuki olarak mücadele edeceklerini söylerken, AGOS Genel Yayın Yönetmeni Koptaş, devletin insanların bilgiye erişim hakkı karşısında söz hakkı olmadığı görüşünde.

Ekin KARACA
Bianet

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda AGOS gazetesinin internet sitesine girilmek istendiğinde “Siteye erişim sakıncalı içeriğinden dolayı, MEB’in isteğiyle, Türk Telekom tarafından engellenmiştir” yazısı karşınıza çıkıyor.

Peki, bütün gazetelere erişim serbestken neden AGOS’un içeriği “sakıncalı” kapsamında değerlendiriliyor?

MEB tarafından konuya dair yapılan açıklamada, internet ağına yük binmemesi için kendilerinin Türk Telekom’a kişisel sitelerin engellenmesi için talimat verdikleri ve AGOS için bir kasıt olmadığı ifade edildi.

Türk Telekom ise AGOS’a erişim engelinin sitenin kişi adına kayıtlı olmasından kaynaklandığı belirtildi.

Ancak www.agos.com.tr adresine girdiğiniz zaman sitenin bir şahsa değil, AGOS Yayıncılık Ltd. Şti’ye ait olduğunu görüyorsunuz.

“Kasıt varsa hukuki olarak elimizden geleni yapacağız”

bianet’e konuşan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, MEB ve Türk Telekom’dan yapılan açıklamalara dikkat çekerek, erişim engelinin kaldırılacağına dair herhangi bir söz söylenmemesine dikkat çekti.

“AGOS’un engellenmesi teknik bir hataysa derhal düzeltilmelidir. Eğer kasten engelledilerse Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ile birlikte hukuki olarak elimizden geleni yapacağız.”

“Kişisel sitelerin hepsi engellendiği için AGOS da engellendi, kasıt yok” gibi bir açıklamanın kabul edilemez olduğunu söyleyen Akdeniz, AGOS’un kişisel bir site olmadığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

* Sitelerin engellendiğine dair bilgiler devamlı olarak bize ulaşıyor. Mesela Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Kaos-GL ve Lambda’nın siteleri engellenmişti. Bilişim Teknolojileri Kurulu (BTK) da evrim teorisiyle ilgili siteleri engellemişti.

* Bunların hepsi mi yanlışlık sonucu oluyor? Milliyet’te Can Dündar yazmıştı, onun da sitesi engellenmişti ama Adnan Hoca’nın sitelerine girilebiliyor okullarda.

“İnsanlar tek tipleştirilmek isteniyor”

MEB açıklamasında uluslararası kurallardan bahsedildiğine vurgu yapan Akdeniz, “zarar” kavramının uluslararası bir açıklaması yok.

Akdeniz zararlı olmayan bir siteye “zararlı” diyerek çocukları belli bir tarafa yönlendirmenin çok ciddi problemler doğurduğu görüşünde:

“Burada yasaklar ileri sürülerek bakanlık tarafından belli bir görüşe doğru yönlendiriliyorlar. Aynı durumu evrimle ilgili tartışmalarda da yaşadık. Tek tip görüş, tek tip aile, tek tip inanç yoluyla tek tipleşmeye itilmek isteniyor insanlar.

“‘Zarar’ ya da ‘güvenli internet’ derken neden güvenli ya da neden zararlı bulunduğuna dair kriterler açıklanmıyor. Bu kriterler çerçevesinde hangi sitelerin filtrelendiği de söylenmiyor. Ancak şansa haberdar olabiliyoruz.”

“Devletin söz hakkı olamaz”

AGOS Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş ise siteye erişimin devam etmesi durumunda dava açmayı düşündüğünü söyledi.

Uygulamanın çok bariz şekilde ayrımcılık örneği olduğunu düşünen Koptaş, insanların hangi bilgiye ulaşacağı hangi bilgiye ulaşmayacağı konusunda devletin bir yaptırımı veya söz hakkının olmadığını ifade etti ve ekledi:

“Sadece AGOS değil, yasaklı olan pek çok internet sitesi var. Bunlar hakkında da herhangi bir yasaklama uygulamasının olmaması gerektiğini düşünüyorum.

“Okullar eğitim yuvalarıysa, çocukların, gençlerin bir şeyler öğrenecekleri yerlerse, AGOS’tan da öğrenecekleri çok şey var ve devlet aklının da neden engellemeye çalıştığını anlayamıyorum.”