Sivas Katliamı ile ilgili Hollanda Parlamentosu’na soru önergesi verildi

[ A+ ] /[ A- ]

Pir Haber Ajansi

2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta cuma namazından çıkan binlerce gerici grubun, Pir Sultan Abdal’ı Anma etkinliklerine katılanların kaldığı Madımak otelini yakması sonucu 35 insan hayatını kaybetti. Yakılanlar arasında Hollanda vatandaşı Carinna Cuanna da var. Ancak Hollanda devleti, Carinna Cuanna için herhangi bir girişimde şu ana kadar bulunmadı.

Sivas Katliamı davasında zaman aşımı kararı verildi. Dosyaları henüz zamanaşımına girmeyen ancak Yargıtay bozmasından sonra müebbet hapisle yargılanan 3 firari sanık hakkındaki dava hâlâ sürüyor. DGM’nin 1997’de tahliyelerine hükmettiği, sonrasında kayıplara karışan bu sanıkların davaları 2023’te zamanaşımına girecek.

Firari sanıklar Murat Sonkur, Marut Karataş ve Eren Ceylan hakkındaki yargılamada mahkeme, son olarak sanıkların gazetelere verilecek ‘ilanla’ ve kapılarına asılacak tebligatla aranmasına hükmetti. Karara göre, gelmemeleri halinde sanıkların mallarına el konulacaktı. Firarilerin 20’yi bulduğu biliniyor.

Ankara’da 4 Eylül’de Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Hollanda Vatandaşı Carinna Cuanna’ya, Hollanda devletinin sahip çıkması için Hollanda Büyükelçiliğine Sivas’ta katledilen Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, Avukat Özgür Coşkun Piroğlu, tarafından dilekçe verilmek istendi.

Konsolosluk önünde yapılan açıklamada konuşan Hüseyin Karababa, Sivas Katliamı’nda yakılarak katledilenler arasında Hollanda vatandaşı olan Carinna Cuanna’nın da olduğunu belirtti.

Karababa, Carinna Cuanna’ya 28 yıldan beri Hollanda devletinin sahip çıkmadığına dikkat çekerek, “2 Temmuz Katliam davasının görüldüğü mahkemeye avukat göndermedi, göndermiyor” dedi.

Hollanda Sosyalist Parti Milletvekili Sadet Karabulut da, Hollanda Dışişleri Bakanı’na, Hollanda Büyükelçiliği’ne sunulan Sivas Katliamı ile ilgili dilekçe hakkında Hollanda Meclisi’ne soru önergesi verdi.

Karabulut, verdiği önergede şu soruları yöneltti:

Çoğunluğunu Alevilerin oluşturduğu 35 insanın yakılarak katledildiği, aralarında Hollanda vatandaşı ve kültürel antropoloji öğrencisi Doetinchem’li Carina J. Th. Thuijs’un da bulunduğu, 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı’nı hatırlıyor musunuz?

Sanıklara karşı yürütülen ceza davaları hangi aşamada? Hollanda Elçiliği mahkeme duruşmalarını ve davayı takip etti mi? Cevabınız “evet” ise hangi şekilde? Cevabınız “hayır” ise neden takip etmediniz?

Geçenlerde (4 Eylülde), katliamda öldürülen Gülsüm Karababa’nın ağabeyi ve Demokratik Alevi Dernekleri tarafından Hollanda devletine yönelik dile getirilen 2023’de zaman aşımına uğrama tehlikesi olan üç sanığa karşı yürütülen hukuki sürece katılma talebine karşı tutumunuz nedir? Türkiye Barolar Birliği’nin Sivas Katliamı’nı insanlığa karşı islenmiş bir suç olarak tanımladığını ve bir Hollanda vatandaşının katledildiğini göz önünde bulundurarak bu talebe olumlu bir yanıt verecek misiniz?

Diğer bir Alevi kuruluşu olan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin de katledilenlerin aile yakınlarıyla birlikte geçen yıllarda Hollanda Elçiliği aracılığıyla (9 Eylülde üç firari Sivas katliamı sanığının yargılandığı mahkeme duruşması öncesi 4 Eylülde yapıldığı gibi) Carina Thuijs’e karşı islenmiş suçtan dolayı sizin hukuki sürece katılma talebinde bulundukları doğru mudur? Bu talebe yanıtınız ne oldu?

Kral Willem-Alexander’la görüşme dilekçesinin 4 Eylülde Ankara’da bulunan Hollanda Elçiliği tarafından kabul edilmediği doğru mudur?

Sivas davasında yargılanan dokuz kişinin Almanya’ya sığındığını doğrulayabilir misiniz? Almanya’yla birlikte bu kişilerin uluslararası hukuk bazında yargılama imkânını araştırmak ister misiniz?