Temyizde Kapılar Dink Ailesi Avukatlarına Kapatıldı

[ A+ ] /[ A- ]

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Dink davası kararına ilişkin olarak temyiz incelemesine başladı. Çarşamba günü görülen ilk duruşmaya Dink ailesi avukatlarının temyiz duruşmasına katılma ve sözlü açıklamada bulunma taleplerini oy birliğiyle reddetti. Yargıtay Mahkemesi duruşmayı 15 Mayıs’a erteledi. Daire, 19 sanık hakkındaki kararını da aynı gün açıklayacak.

Dink ailesi avukatları mahkemeye yaptıkları başvuruda, dosyaya ilişkin olarak beyanda bulunmak istediklerini belirtti. Dilekçede müdahil tarafına çağrı yapılmamış olmasına rağmen hukukun tanıdığı usul imkânlarından faydalanmak istedikleri belirtildi.

Dink ailesinin avukatı Hasan Üre, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne atıf yaparak, henüz yürürlüğe girmeyen CMK hükümlerine göre katılma talebinde bulundu. Sanık Yolcu’nun avukatının Şama da ailenin duruşmaya katılmasında bir sakınca görmediklerini söyledi. Ancak daire, verdiği kısa aradan sonra talebin “Kanuna göre uygulama olanağı olmadığı” gerekçesiyle ve oybirliği ile reddine karar verdi.

Müdahil taraf sürece katılmalı

Yargıtay Başsavcılığı tarafından yapılan inceleme sonucunda verilen mütalaa dikkate alındığında, Yargıtay tarafından yapılacak olan yargılama sonucu yerel mahkemenin hükmünün tamamen değişeceği ve sanıkların hukuki durumlarının farklılaşacağının ifade edildiği dilekçede “Son derece önemli bir safhaya gelmiş olan yargılamada sanığın talebi üzerine açılan duruşmaya katılma hakkımızın kullanılması gerçeklerin açığa çıkması ve cinayetin tüm yönleri ile aydınlatılması bakımından zorunluluktur” denilmişti.

Bir sanık için temyiz duruşması

19 sanıklı Hrant Dink davasının temyiz istemini görüşen Daire “insan öldürmeye yardım suçundan” 12 yıl altı ay hapis cezası alan sanık Ersin Yolcu’nun avukatının duruşmalı incelenmesi talebini kabul etmişti. Sanık Yolcu yönünden temyiz duruşması yapıldı. Aralarında Yasin Hayal, Erhan Tuncel’in de bulunduğu 18 sanık içinse temyiz incelemesi böyle bir talepleri olmadığı için dosya üzerinden olacak.

Karar neydi

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ocak 2012’de, 19 sanığın yargılandığı davada tutuklu yargılanan Yasin Hayal’in, “Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “yazar Orhan Pamuk’u tehdit etmek” suçundan üç ay ve “ruhsatsız silah bulundurmak” suçundan da bir yıl hapisle cezalandırılmasını, “silahlı terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan ise beraatını kararlaştırmıştı.

Tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel’in de toplam 10 yıl altı ay hapisle cezalandırılmasına hükmederek tahliyesine karar veren heyet, sanıklardan Ersin Yolcu’yu 12 yıl altı ay, Ahmet İskender’i 13 yıl dört ay ve Salih Hacısalihoğlu’nu iki ay 15 gün hapisle cezalandırırken, bütün sanıkların “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan beraatine karar verilmişti.

Başsavcılık bozma istedi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının, “Sanıkların atılı suçları örgütün faaliyeti çerçevesinde işlediği” gerekçesiyle bozulmasını istemişti. Tebliğname, temyiz incelemesini yapacak Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderilmişti. Daire bugün temyiz duruşmasını da yaptı ve sıra temyiz kararına geldi. Tebliğnamenin daire yönünden bir bağlayıcılığı ise bulunmuyor. Davada örgüt düğümünü Yargıtay çözecek.

Agos.com.tr