Twitter yasağı sonrası yaşanan internet hız problemine çözüm

[ A+ ] /[ A- ]

internet-980x500

Ramazan DURAK
Zete

Erdoğan hükümetinin herhangi geçerli bir mahkeme kararı olmaksızın Twitter’ın tamamına erişimi engellemesinin ardından kullanıcılar yan yollar kullanarak Twitter’a erişiyorlar. Ancak bu kullanıcıların birçoğu, gözardı ettikleri ufak bir nokta yüzünden internet hızlarında ciddi düşüşler yaşıyorlar. Bu yazı, o ufak noktayı size hatırlatmayı ve basit çözümünü sunmayı amaçlıyor.

22 Mart akşamı itibariyle Twitter’a alan adı engellemenin yanısıra IP bazlı engellemenin de uygulamaya konulması sonrası kullanıcılar, DNS’lerini 8.8.8.8 veya 8.8.4.4 gibi adreslerle değiştirerek erişebildikleri Twitter’a artık ulaşamıyorlar.

Bu noktada kullanıcılar, cumartesi akşamı itibariyle VPN ve proxy hizmetlerine başvuruyorlar.

Kullandıkları browser’a yükledikleri çeşitli eklentilerle Twitter’a girmeyi başaran kullanıcılar youtube olsun, başka siteler olsun internette gezinirken internetlerinin yavaş olduğundan şikayet ediyorlar.

Bunun sebebi ise aslında basit. VPN kullanan bir kişi, Türkiye’de kullandığı internet servis sağlayıcıdan VPN sunucusuna bağlanıyor ve VPN sunucusu aracılığıyla internette gezinmeye başlıyor.

Bu noktada verinin bilgisayara ulaşım hızı; TTnet, Uydunet, Dsmartnet, Superonline gibi servis sağlayıcılarının kullanıcıya sundukları hızdan ziyade, VPN sunucusunun sunduğu hızla sınırlanıyor. Yani internet hızınızı, size saniyede sadece 70-80kb gibi bir değerde hız sağlayan VPN sunucusu yavaşlatıyor. Bu hız Twitter’da gezmeniz için yeterli bir hız olsa da youtube gibi yüksek veri akışı talep eden siteler için yetersiz kalıyor ve kullanıcılar videolarda olsun, başka internet sitelere girişlerde olsun takılmalar yaşayabiliyorlar.

İki çözüm var:

1- VPN/proxy’yi kapatmak.
2- Yüksek hız vadeden ücretli VPN’leri kullanmak.

Bu sorunu çözmenin alternatif bir yolu daha var, o da Twitter’ı farklı bir browser’da kullanmak, internet sitelerinde veya youtube gibi sitelerde gezintileri ise başka bir browser’da gerçekleştirmek.

Ben şahsen şu an Mozilla Firefox’ta birçok VPN’den daha güvenli bulduğum ücretsiz “anonymox 2.2″ eklentisini kullanıyorum ve Firefox’u sadece Twitter’a girmek için kullanıyorum. Chrome ise kullandığım ana browser ve bunda herhangi bir VPN eklentisi yok, varolanı da eklentiler kısmından kaldırdım. Chrome ile devletin bana ‘iyi’ bir vatandaş olmam için uygun gördüğü yasaksız sitelere giriyorum. Servis sağlayıcımın sunduğu 8mbit hızla da youtube gibi sitelerde hız sorunu yaşamadan gezebiliyorum.

Son olarak bir güvenlik hassasiyetini hatırlatmakta da fayda var: VPN servislerini standart ayarlarıyla kullandığınız zaman, bütün internet trafiğiniz onlar üzerinden akıyor. Yani sözkonusu 3. şahıslara transfer anında akan bütün bilgilerinizi emanet etmiş oluyorsunuz. Bu durumun ciddi bir güvenlik sıkıntısı yarattığı açık. Devlet, Twitter kullanmakta direnen herkesi bu yola iterek vatandaşların (ve hatta Twitter’a 3. şahıslara ait VPN kullanarak bağlanıyorsa Cumhurbaşkanı’nın) özel ve hassas bilgilerini tehdit altına sokuyor. Bu yüzden bu yasağın kaldırılması, ulusal güvenlik açısından da elzem.