Basına ve Kamuoyuna

Üniversite Dayanışma Platformu Eşgüdüm Kurulu

Marmara Üniversitesi yönetimi, öğretim elemanları ve idari çalışanları hakkında açtığı soruşturmalarla akademik ve sendikal özgürlükleri tehdit ediyor.

Soruşturmaların ve disiplin cezalarının bir caydırma, öç alma ve mimleme aracı olarak kullanıldığı Marmara Üniversitesi’nde son dönemde yaşananlar, ülkenin kamusal alanlarının nasıl bir mayın tarlasına döndüğünü ve bu alanda bulunanların nasıl hareketsiz ve tepkisiz kalmaya zorlandığını gösteriyor. KESK’in çağrısı ile greve katılan akademisyenler üniversiteden atılmak isteniyor.

Son olarak ise, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde çalışan beş araştırma görevlisi hakkında “olaylara karışmak” gibi muğlâk bir iddia ile soruşturma açıldı. Soruşturma, iki araştırma görevlisinin, Eren Paydaş ve Tolga Şirin’in dosyalarının ‘kamu görevinden çıkarma’ istemiyle YÖK’e gönderilmesiyle sonuçlandı. Diğer üç araştırma görevlisine ise ceza verilmedi.

Bu soruÅŸturma, Gezi olaylarının yarattığı tansiyonun her yerde hissedildiÄŸi 31 Mayıs 2013 tarihinde, araÅŸtırma görevlilerinin, öğrenciler arasında çıkan bir gerginliÄŸe tanık olmaları üzerine baÅŸlatılmıştı. Anılan araÅŸtırma görevlilerinin yaptıkları tek ÅŸey, bahçedeki yüzlerce kiÅŸiyle beraber üniversite içine giren çevik kuvvet ekiplerini ve olayları izlemekti. Önce olayların tarafı birkaç öğrenci kendilerine (ilginçtir ki beÅŸi de EÄŸitim-Sen üyesi olan araÅŸtırma görevlilerinin) “taÅŸ, sopa, ÅŸiÅŸe ve kemer kullanarak saldırdığı” ÅŸeklinde bir iftirada bulundu. Ardından üniversite yönetimi, araÅŸtırma görevlilerini “olay esnasında bahçede bulunmakla ve olaylara karışmış olmakla” suçlayan soruÅŸturma sürecini baÅŸlattı. Ne var ki tanık beyanları ve kamera kayıtları sayesinde, araÅŸtırma görevlilerinin “olaylara karışmamış” oldukları kabul edilmek zorunda kalındı. Ancak bu defa da iki araÅŸtırma görevlisinin dosyası, “olaylar bittikten sonra öğrencilerle görüşmek” ve “olayları cep telefonuyla kaydetmek” iddiasıyla YÖK’e sevk edildi. Bu iddiaya göre, öğrenci ve üniversite mensupları, eÄŸitimi sekteye uÄŸratacak bir disiplinsizliÄŸe tahrik ve teÅŸvik edilmiÅŸlerdi. Åžu anda Tolga Åžirin ve Eren PaydaÅŸ, görevlerinden atılma tehdidiyle karşı karşıyadır.

Bu olayda, ülkedeki yaygınlaÅŸmış pratiÄŸe uygun ÅŸekilde Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları SözleÅŸmesi’ndeki hiçbir güvenceye riayet edilmeden bir soruÅŸturma yürütülmüştür. Bu vahim suçlamanın ciddiye alınması, ortada ithamı kanıtlayan bir tek delil olmamasına raÄŸmen Disiplin YönetmeliÄŸi’ndeki en ağır cezanın talep edilmesi, akademisyenler olarak hepimizin üzerine çöken baskının vardığı tehlikeli boyutu göstermektedir.

Biz, üniversite içerisinde çıkan gerginliğe tanıklık eden araştırma görevlilerine karşı yürütülen bu soruşturmayı kınıyoruz. Soruşturmanın herhangi bir aşamasında rol almış bütün idarecilerin bu vahim süreçten sorumlu olduğunu düşünüyoruz. Kampüs içerisinde yaşanan bir gerginliğe tanık olmayı şiddetle ve disiplinsizlikle ilişkilendiren bu soruşturma, bütün üniversite çalışanlarına yönelik bir gözdağıdır. Akademisyenlerin kampüs içerisinde olup bitenleri öğrenme çabaları ve öğrencilerin şiddet görme ihtimaline karşı durma sorumluluğu kriminalize edilmeye çalışılmaktadır. Marmara Üniversitesi idarecilerini bu tehdide bir son vererek bu tür soruşturmalara başvurmaktan vazgeçmeye, YÖK’ü bu mesnetsiz ve vahim soruşturmayı reddetmeye ve bu ülkenin geleceğinden kaygı duyan herkesi de bu olaya tepki göstermeye çağırıyoruz.

Üniversite Dayanışma Platformu Bileşenleri:

Akademi Susmayacak Platformu

AİBÜ Öğretim Elemanları Derneği

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği

Barış İçin Akademisyenler

Eğitim Sen Kocaeli Üniversitesi Temsilciliği

Eğitim Sen Abant İzzet Baysal Üniversitesi Temsilciliği

Eğitim Sen Anadolu Üniversitesi Temsilciliği

Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şube

Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube

Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Şube

Eğitim Sen Mersin Üniversitesi Temsilciliği

Eğitim Sen Ordu Üniversitesi Temsilciliği

Eğitim Sen Tunceli Üniversitesi Temsilciligi

Eğitim Sen Yüzüncü Yıl Üniversitesi Temsilciliği

Eskişehir Eğitim Hakları Derneği

HDK EÄŸitim Komisyonu

İÜ Demokratik Üniversite Girişimi

İstanbul Tabip Odası

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi

İTÜ Asistan Dayanışması

Kocaeli Üniversitesi Nasıl Bir Üniversite İstiyoruz Platformu

Mülkiyeliler Birliği

ODTÜ Asistan Dayanışması

ODTÜ Mezunlar Derneği

ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği

Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi

Özgürlükçü Hukukçular Derneği

Öğrencime Dokunma

SES İstanbul/Aksaray Şube

SES İstanbul/Anadolu Şube

Sosyal Araştırmalar Vakfı

Sosyal İş İstanbul Şubesi

Sosyoloji Mezunları Derneği

Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnsiyatifi

Türkiye’de Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü Uluslararası Çalışma Grubu (GIT Türkiye)

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği

Vakıf Dayanışma
…………

Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği

Antalya Tabip Odası

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi

BaÅŸka Hacettepe Yok

Batman Barosu

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi

DİSK Sosyal-İş

Düşünce Suçuna Karşı Girişim

Ekoloji Kolektifi

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi

İnsan Hakları Araştırmaları Ağı

İstanbul Tabip Odası

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi

İTÜ Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu

Kamu Hukukçuları Platformu Girişim ve İcra Kurulu

Kartal Hukukçular Derneği

Konya Demokratik Hukukçular Derneği

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim-Sen Temsilciliği

Samsun Akademik Elemanlar DerneÄŸi

Tarım Orkam Sen İstanbul Şubesi

TÜM Öğretim Elemanları Derneği İstanbul Şubesi

Türkiye İnsan Hakları Vakfı