Sendika.org
İstanbul’da kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bugün (8 Mart) Kadıköy’de yapılan mitingin ardından Taksim’de 13’üncü kez Feminist Gece Yürüyüşü’nde bir araya gelerek meydanları doldurdu. Fransız Kültür Merkezi’nin önünde toplanan binlerce kadın şarkılarla, ıslıklarla, sloganlarla Tünel’e kadar coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi.
Yürüyüş boyunca ”Kadın kadındır, çiçek babandır”, ”Kadın, yaşam, özgürlük”, ”Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, ”Feminist düşmanı Tayyip Erdoğan” sloganları atıldı.
Yürüyüşün ardından Tünel’de Türkçe ve Kürtçe olarak yapılan basın açıklamasında AKP hükümetinin istihdam politikalarıyla, ”Kadınlar erkeklere emanettir,” söylemleriyle kadınları evliliğe, aileye mahkum etmek istediğini belirtti. Kadınlar, AKP iktidarının kadın istihdamını esnek ve güvencesiz hale getirdiğini, kadınların ücretli ve ücretsiz emeğinin daha fazla sömürülmesi demek olacağını söyleyerek “AKP’nin yalanlarına kanmayacağız” dedi. Basın açıklamasında şu ifadelere yer yerildi:
Kadınlara üç çocuk, beş çocuk doğurma baskısı, devletin en üst katlarından yapılırken, anneliğin bir kadının hayatındaki en önemli kariyer olduğu telkin edilirken, biz kadınlar, ”bedenimiz bizimdir, hayatımızla ilgili karar hakkı bizim” diyoruz. Kürtaj yasağının meclisten geçmesine yol vermedik. Bunun üzerine fiili kürtaj yasağı başlatıldı. Biz bunu ifşa edince, Sağlık Bakanlığı hastanelerin işlediği bu suçu engelleyeceğine, feministlere yalancı dedi. Bizse haklarımızın takipçisi olmaktan da, bu yasağa karşı birbirimizle dayanışmaktan da vazgeçmiyoruz.”
Bugün Türkiye’de kadın düşmanlığının yanı sıra, bizzat Cumhurbaşkanı tarafından feminizm düşmanlığı da yayılmaya çalışılıyor. Çünkü AKP biliyor ki dinsel muhafazakarlıktan güç alan, aile dışında hayat kuran kadınları yok sayan politikaları gerçekleştirebilmenin doğrudan karşısında duran örgütlenme, feministlerdir. Kadınların güçlenmesinden AKP’nin ödü kopuyor. Feminist sözünü tehdit olarak görüyorlar. Onlar erkek egemenliğe karşı sürdürülen direnişi kırmak için feminizme saldırıp dursunlar, biz feminist mücadelemizle güçleniyoruz.’’
Kadın düşmanı ve aile merkezli AKP’ye rağmen, her gün daha çok kadının örgütlenerek, kadın dayanışmasını güçlendirdiğini ve erkek-devlet şiddetine karşı mücadeleyi büyüteceklerini belirtti.
Basın açıklamasından sonra kadınlar halaylar çekip, şarkılar söyleyerek eylemi sonlandırdı.