22 Nisan Pazartesi günü Suriye’de kaçırılan din adamlarından haber alınamamaktadır.
Merkezi Åžam’da bulunan Antakya Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne baÄŸlı Halep ve İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ve Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim’in kaçırılmasının üzerinden 12 gün geçmiÅŸ olmasına raÄŸmen henüz bulunamamış olmalarından dolayı bölgede ki Hıristiyanlar olarak kaygı duymaktayız. Kaçırılan metropolitlerin serbest bırakıldıkları haberleri ise gerçeÄŸi yansıtmamaktadır.
Amacının ne olduğu ve kimlere hizmet ettiği dahi belli olmayan bu kaçırılma eylemi, ülkemizde ve içinde bulunduğumuz bölgede hızla yükselişe geçen dinler arası diyalog politikasına da zararlar vermekte, ayrışmayı yeniden alevlendirmektedir. Bütün dinlerin ortak dili olan Allah’ın yüceliğini ve emirlerini yaymaya çalışan ve sadece maneviyata hizmet eden din adamlarımıza karşı yapılan bu çirkin saldırıyı kınıyor, böyle bir olayın hiçbir dinde ve inanç kültüründe yeri olmadığına inanıyoruz.
Mesih İsa’nın YeruÅŸalem’e GiriÅŸ Bayramı, tüm Ortodoks Kiliseleri’nde buruk olarak kutlandı. Kaçırılan Metropolitler ile bu bölgede ve dünyanın neresinde olursa olsun; zor koÅŸullarda yaÅŸayan ve esaret altında olan insanların kurtuluÅŸu için dualar edildi.
Ortodoks Kiliseleri olarak Kutsal Hafta’ya girmiÅŸ bulunuyoruz. 5 Mayıs’ta kutlayacağımız Paskalya Bayramı’nı bu müessif olayın gölgesinde idrak edecek olmamızın derin üzüntüsünü yaÅŸamaktayız. Temennimiz ve beklentilerimiz; ilgili tarafların ve kiÅŸilerin, bu talihsiz olayı bir an önce aydınlatması ve esaret altında ki dinî liderlerimizi özgürlüğüne kavuÅŸturmasıdır. Ruhani reisimiz Metropolit Pavlus Yazıcı ile birlikte Paskalya Bayramı’nı kutlayabilmenin inancı ile dua etmekteyiz.
Bültenimizin başında da belirttiÄŸimiz gibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin yurttaÅŸları olarak, devlet yetkililerinden ve kamuoyundan beklentimiz, masum iki dinî lidere karşı yapılan bu hain ve karanlık kaçırılma eyleminin sonlandırılması ve Metropolitlerimizin salimen görev yerlerine dönmesidir. Konu ile ilgili olarak acil önlemler alınmadığı takdirde bu eylemlerin devamının gelebileceÄŸi en büyük endiÅŸemizdir. Hükümetin, meselenin çözümü konusunda gereken hassasiyeti göstereceÄŸi en büyük güvencemizdir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Fadi HURİGİL (Antakya Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı)
Can TEYMUR (İskenderun Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı)
İlyas YAZIRLIOĞLU (Mersin Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı)
Dimyan EMEKTAŞ (Samandağı Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı)
Münir BALIKÇI (Altınözü-Sarılar Mah. Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı)
Antuvan ÇOBAN (Altınözü Tokaçlı köyü Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı)
Corc DENİZ (Arsuz Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı)