Birgün
AKP hükümetine yakınlığıyla bilinen ve geçtiÄŸimiz aylarda BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu’nun baÅŸdanışmanlığına atanan Etyen Mahçupyan, bir kez daha ‘yandaÅŸlığını’ konuÅŸturdu. Kamuoyuna yansıyan tapelerdeki para sıfırlama konuÅŸmalarını, rüşvet karşılığı yapılan jestleri ve hukuka müdahale kayıtlarını unutmuÅŸ görünen Mahçupyan, yolsuzluÄŸun ucunun Tayyip ErdoÄŸan’a ulaÅŸma ihtimalinin olmadığını söyledi.
Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’e konuÅŸan Mahçupyan, “CumhurbaÅŸkanı yolsuzlukların ucu kendine gelecek diye soruÅŸturmayı engelliyor diye düşünen bir kesim var†ifadelerine karşılık ÅŸu yanıtı verdi; “Ben bunun Tayyip ErdoÄŸan’a ulaÅŸma ihtimali olduÄŸunu hiç sanmıyorum. Ama bunun seçimlerde kullanılabilir bir malzeme olması bazı insanları düşündürüyor.â€
ErdoÄŸan’a ‘dünya lideri’ yakıştırmasında bulunmayı ihmal etmeyen Mahçupyan, eÄŸer takip edilmezse yolsuzluk dosyasının dünya liginde ErdoÄŸan’ın karşısına çıkma ihtimali olduÄŸunu kaydetti.
‘ERDOÄžAN’IN BU YÜKTEN KURTULMASI LAZIM’
Mahçupyan, ÅŸu ifadeleri kullandı; “Bu onun önümüzdeki dönemde önüne açılan misyonunu olumsuz etkileme ihtimali olan bir ÅŸey. Dolayısıyla da bu yükten bir an önce bir ÅŸekilde kurtulması lazım. (…) OrtadoÄŸu’yu kimler yönetiyor diye baktığınızda Tayyip ErdoÄŸan’ın çok ciddi avantajları var. Türkiye’de olmuÅŸ olan birkaç tane yolsuzluk dosyasının takip edilmemesi nedeniyle eÄŸer bu fonksiyonu elinden kaçırırsa yazık olur.â€
Yine de yolsuzluk dosyasının ilelebet gizlenecek bir şey olmadığını belirten Mahçupyan, “Muhakkak bu belirli bir noktada kamuoyunun önüne çıkacak ve kamuoyunu ikna edici bir şeffaflıkta bir açıklamasının olması şart. Bundan hiçbir parti ve hükümet ilelebet kaçamaz. Sonunda da bunu yapmamanın maliyeti AK Parti’ye daha yüksek olmaya başlar†dedi.
‘GAZETECİLER VAR DİYE MESELE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAZ’
Uzun zaman yazarlık yaptığı Zaman gazetesinden 17 Aralık’ın hemen ardından ayrılan Mahçupyan, eski gazetesinin de odağında yer aldığı ’14 Aralık Operasyonu’nun bir rövanÅŸ olabileceÄŸini söyledi.
Mahçupyan, ÅŸu ifadeleri kullandı; “Gülen cemaatinin birçok üyesi ile ilgili suçlamaların olması çok ÅŸaşırtıcı deÄŸil. Ortada hükumete darbe vurmayı hedeflemiÅŸ bir giriÅŸim var. EÄŸer bu giriÅŸimin içinde gazeteciler de varsa, sırf orada gazeteciler var diye mesele bir basın özgürlüğü meselesi olmaz. Gazeteciler darbe giriÅŸimine karışmış olur. Ancak eÄŸer bu fırsat bilinip gazetecilerin sayısı geniÅŸletilmeye kalkılırsa bu da hukuksuzluk olur. Åžu an itibariyle ortada böyle bir durum yok. Ama Cemaat sanki böyle bir durum varmış izlenimi yaratmak istiyor.â€
‘HAYAT BİR FUAT AVNİ OYUNU DEĞİL’
Operasyonu önceden deÅŸifre eden Twitter fenomeni Fuat Avni’ye de deÄŸinen Etyen Mahçupyan, bu hesabı ‘Cemaat’in kendi sesi’ olarak yorumladı. Mahçupyan, “Ne var ki mızrağın çuvala sığma ihtimali yok. Hükumetin ‘doÄŸru’ davranmasını istemek ne denli gerekliyse, Cemaat’in de ‘doÄŸru davranmamış’ olduÄŸunu teslim etmek o denli gerekli. Cemaat’in idrak etmesi gerek ki, hayat bir Fuat Avni oyunu deÄŸil ve siz oyunu ne denli sürdürmeye çalışsanız da bir gün biter†diye konuÅŸtu.
