Soma Kolin Termik Santral ÇED toplantısındaki saldırı hakkında

[ A+ ] /[ A- ]

Siyasi iktidar, yaşam alanlarımıza, doğaya şirketler eliyle saldırmayı sürdürüyor. Hiçbir alanda hukuk tanınmıyor ve yaşam alanları yok ediliyor. Her sahile termik santral, her akarsu başına onlarca HES inşa edilirken, her gün belediyelerin yok ettiği sokak hayvanı ve kolluk güçleri tarafında katledilen katır haberleri alıyoruz. Bu zihniyet bir halkın elinden,bedeli ödenerek satın alınmış yetim kampını gasp edip müteahhitler eliyle üzerine villalar diktirmek isteyenlerin zihniyetidir.

İşte o zihniyet geçen yıl Kasım ayında, Soma’nın Yırca Köyü’nde kömürlü termik santral yapmak uğruna 6000’in üzerinde zeytin ağacını katletmişti. Köylülerin ve yaşamı savunanların kararlı direnişi Kolin şirketler grubunu nihayet yenilgiye uğratmış, verilen hukuk mücadelesi ile önce yürütmeyi durdurma kararı alınmış sonra esastan iptal kararı gelmişti. Ne var ki, termikçi Kolin bu ısrarından vazgeçmedi ve yine Yırca’nın 15 km ötesindeki Kayrakaltı Mevkii’ne kömürlü termik santral için ÇED başvurusu yaptı. 26 Haziran 2015 günü söz konusu mahalde gerçekleştirilen, tüm halka açık ÇED toplantısına giderek sermayenin istihdam ve sair bir çok yalanına karşın bir termik santral hakkındaki gerçekleri anlatmak için Somalılar, Manisa ve İzmir Dikili’den yurttaşlar ile Greenpeace, halka açık ÇED toplantısına giderek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kolin şirketler grubu tarafından yapılan yanlış bilgilendirmeye karşı çıkarak, doğru bilgileri, Projenin istihdam yalanını ve Soma’ya vereceği yaşamsal zararları paylaşmak istediler.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası sorumlusu arkadaşımız Reşit Elçin ‘burası yırca değil’, “sen Somalı değilsin” denilerek, köy halkından olmayan, kim oldukları şaibeli şahıslar tarafından fiziksel ve sözlü şiddete uğramış, ÇED toplantısı alanı dışına fiziksel müdahaleler ile çıkarılmıştır. Bu sırada, ÇED toplantısından insanların zorla, hakaret ve fiziksel müdahale ile çıkarılmasına karşı ne alanda bulunan Yarbay, Manisa İl Jandarma Komutanı, yedi araç dolusu jandarma ne de usulsüzlükle sakatlanan toplantıda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED birimi yetkilileri olaya müdahale etmemiş, insanların toplantıdan çıkarılmasına seyirci kalmıştır.

Arkadaşlarımızın, toplantıdaki bu usulsüzlük karşısında tutanak tutulması talebini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri dikkate almamıştır. ÇED toplantıları, halkın doğru bilgiye erişimi için yapılan toplantılardır. İnsanların toplantıdan fiziksel ve sözlü şiddet ile uzaklaştırılması sonucu, Kayrakaltı mevkiinde, Kolin şirketler grubu yetkililerinin ve birtakım kimliği şaibeli kişilerin kontrolünde yapılan bu toplantı usulsüz yapılmıştır. Bu toplantı ile Kolin Şirketler Grubu’na ÇED kararı verilemez. ÇED toplantısında fiziksel ve sözlü şiddete uğrayan arkadaşlarımızın yanındayız. Merak ediyor ve soruyoruz; Termikçi Kolin yerel halka söylediği yalanların açığa çıkmasından mı korkmaktadır? İstihdam sağlayabilmesi sadece inşa faaliyeti sırasında olabilecek termik santral için sarf edilen, ‘Sizi istihdam edeceğiz, size iş vereceğiz’ klişe yalanı yetmezmiş gibi bir ölüm santrali ile yaşamı elinden alınacak olan halka sağlık ocağı ve düğün salonu yapımı sözü vermek dalga geçmek değildir de nedir?

Başından sonuna kadar usulüne uygun olmayan bir biçimde yapılan bu ÇED toplantısı hükümsüzdür. Söz konusu toplantıda arkadaşımız Reşit Elçin’e yönelik saldırının sorumluları ve bu saldırıya çanak tutanlar hesap verip, termikçi şirketler yaşam alanlarımızdan el çekinceye kadar mücadelemiz sürecektir.

Her şey yaşam için !
Yaşamı yok eden enerjiye hayır !

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu
Bakırköy Çamlık Forumu
Bukabarene Ekolojik Yaşam Derneği
Caferağa Dayanışması
DOĞADER
Dört Ayaklı Şehir
Gezi Parkı Derneği
Hayvan Hakları İzleme Komitesi
Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği
Kamp Armen Dayanışması
Karadeniz Ekoloji Meclisi
Naturopathy Platformu
Nor Zartonk
Yeldeğirmeni Dayanışması
Yeşil Direniş Gazetesi
Yeşil Öfke