
Sesonline
Uluslararası Hrant Dink Vakfı’nca bu yıldan baÅŸlayarak her yıl, Hrant Dink’in doÄŸum günü olan 15 Eylül’de (1954), vereceÄŸi “Uluslararası Hrant Dink Ödülü”‘nün ilki Taraf Gazetesi yazarı Alper Görmüş ve İsrail’de yayınlanan Haaretz Gazetesi muhabiri Amira Hass’a verildi. Cemal ReÅŸit Rey Konser Salonu’nda gerçekleÅŸen törende KardeÅŸ Türküler, Arto Tunçboyacıyan Ermenice, Kürtçe ve Türkçe müzik dinletisi sundu. Zeynep Tanbay ise sergilediÄŸi kısa dans gösterisinde izleyicileri büyüledi. Devlet Bakanı Egemen Bağış, Milletvekilleri Zafer Üskül, Ufuk Uras ve Akın Birdal’ın da katıldığı törende, Ödül Komitesi BaÅŸkanı Ali BayramoÄŸlu bu yılki ödülün veriliÅŸ gerekçesini şöyle açıkladı:
Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün bu yılki gerekçesi şöyle: “Ayrımcılıktan, ırkçılıktan, ÅŸiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uÄŸruna bireysel risk alan, ezber bozan, barışın dilini kullanan, bunları yaparken, insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut vermaleri…”
Ödül töreninde konuÅŸan Uluslararası Hrant Dink Vakfı BaÅŸkanı Rakel Dink, “Bizler öyle çocukluktan doÄŸum günlerimizi kutlayan insanlar deÄŸildik. İlk kez 40 yaşımızda doÄŸum günü mumumuzu üfleyebildik. Hrant bugün yaÅŸasaydı 55 yaşında olacaktı. Ama, 32 ay önce yaÅŸama hakkının gasp edilip elinden alındı… İyi ki doÄŸdun sevgili çutağım…” dedi.
Ödülünü Ali ByramoÄŸlu ve Rakel Dink’İn elinden alan Alper Görmüş yapığı kısa konuÅŸmada,”ödül haberini aldığı ilk andan itibaren bu hediyenin omuzlarıma yüklediÄŸi sorumluluk üzerinde düşünüyorum. Bu nedenledir ki hem çok mutluyum, hem de çok tedirginim…” dedi.
İsrailli gazeteci Amira Hass da konuÅŸmasında, “devletine karşı öfkesinin bulunduÄŸunu, bunu sözlerle ifade etmesinin çok zor olduÄŸunu” belirterek, “Çünkü benim mesleÄŸim yazı yazmak†dedi. İsrailli gazeteciler olarak göstermekte oldukları cesareti Türkiye’deki gazetecilerin cesaretiyle kıyaslamanın mümkün olmadığını belirten Hass, “Çünkü bizim 301. maddemiz yok. İstediÄŸimiz gibi özgürce yazabiliyoruz, istediÄŸimizle görüşebiliyoruz. Ben, Filistinli baba ve oÄŸlun öldürülmesiyle ilgili bir kitap yazdım. Bizim karşı karşıya kaldığımız tehlike baskı deÄŸil hiçe sayılmak… Fransa’da, ABD’de, Filistin’de beni duyan insanlar var. Biz gerçeklerin duyulmasını istiyoruz†diye konuÅŸtu.
Bu yılki ödül komitesi
Bu yılki ödül komitesinde Ali Bayramoğlu (Ödül Komitesi Başkanı), Rakel Dink (Uluslararası Hrant Dink Vakfı Başkanı), Delal Dink, Rober Koptaş, Betül Tanbay, Etyen Mahçupyan, Sibel Asna yer alıyor. İlk yıl için vakıf tarafından belirlenen ödül sahipleri, önümüzdeki yıldan itibaren, uluslararası bir jüri tarafından seçilecek.