Bawer ÇAKIR
BİA Haber Merkezi
Dergi ekibinden Siren İdemen “Daha önce cesaret edemezdik ama okurlarımızın katkılarına güvenerek böyle bir karar aldık” diyor. Bundan böyle iki haftada bir yayınlanacak Express dergisi 52 sayfa ve 5 lira.
Aylık Express dergisi bu aydan itibaren iki haftada bir yayınlanacak. Dergi ekibinden Siren İdemen “Sıcak gündemin gerisinde kalmamak ve süregiden tartışmalara müdahil olmak için böyle bir karar aldıklarını” bianet’e söyledi.
“Eskiden olsa göze alamazdık ama uzun zamandır dışarıdan gelen okuyucu katkıları bizi cesaretlendirdi.”
Okurlarına bir müjde de aylık sayıları 6 liraya satılan dergi bundan böyle ayda iki kez ve 5 liraya satılacak.
“Okurdan cesaret aldık”
Roll’un “Åžeytan’a teÅŸekkür ederek” yayın hayatına veda etmesinin ardından Express boÅŸluÄŸu ayda iki sayıyla kapatacak.
İdemen, “Bu uzun süredir aklımızdaydı ancak cesaret edemiyorduk. Ancak Roll’un kapanmasıyla Express’in iki haftalık periyoda geçmesinin baÄŸlantısı yok. bu daha çok okurlarımızın dergiye sundukları katkıdan aldığımız cesaretle atılmış bir adım” diyor.
İdemen ayrıca aylık yeni bir derginin de müjdesini bianet okuyucularına verdi. “Åžimdilik plan aÅŸamasında ancak aylık yeni bir yayın aklımızda.”
101. sayıda neler var?
Express yeni dönemin ilk sayısının kapağına yeni sol parti tartışmalarını taşıyor. GiriÅŸ yazısında -Meram 101- Yücel Göktürk yeni kurulacak partinin kapitalizm, sömürü, sınıf ve mücadelesine dair bir ufkunun olmadığını yazıyor. Bunu da kapatılan DTP’nin EÅŸbaÅŸkanı Ahmet Türk, Ufuk Uras, SHP’li Hüseyin Ergün ve 10 Aralık Hareketi’nden Erol KatırcıoÄŸlu’nun verdikleri demeçlerden ve çatı partisi çalışmalarından hareketle açıklıyor.
DTP’nin kapatılması kararı da derginin bir diÄŸer gündemi. Partinin grup baÅŸkanvekili Gülten Kışanak’la yapılan söyleÅŸide karar ve dayandırıldığı gerekçelerden Kürt sorunun çözümüne dair görüşleri var.
Kamu emekçilerinin 25 Kasım grevini KESK’li Görkem DoÄŸan’la deÄŸerlendiren dergi, “KESK Tarihi-1” kitabının yazarlarından Yıldırım Koç’la da KESK’in dününü ve bugünün konuÅŸuyor.
Ragıp Duran’ın açılımla ilgili kaleme aldığı yazı, “Dersim 1938 ve Zorunlu İsyan” kitabının yazarı Hüseyin Aygün’le yapılan söyleÅŸiyle CHP’li Onur Öymen’in açıklamalarıyla baÅŸlayan tartışmalara deÄŸinen Express’in “Radyo Brecht” bölümünün gündeminde medya ve nefret söylemi var. İçerik Alternatif BiliÅŸim’in düzenlediÄŸi etkinlikten.
Derginin düzenli bölümlerinden “Radyo Express”te yine dünyadan ve Türkiye’den mücadeleleri okuyucuyla buluÅŸturan Express’in bir diÄŸer konuÄŸu “Kış Uykusu” isimli kitabıyla rotasını 12 Eylül 1980 askeri darbesinin hemen sonrasına çeviren yazar AyÅŸegül DevecioÄŸlu.
Amargi Edebiyat Atölyesi hazırlayıcıları ve “Bornova Bornova” filmiyle Altın Portakal kazanan İnan Temelkuran’la yapılmış söyleÅŸilerin de yer aldığı dergide ayrıca 101 yaşında vefat eden Claude Levi-Strauss’la yapılmış derleme bir söyleÅŸi de bulunuyor.
MeÅŸin Yuvarlak, Gayd, Dumanı Üstünde gibi bölümleri yerli yerinde duran Express geçtiÄŸimiz günlerde hayatını kaybeden yönetmen Ahmet Uluçay’ı da anıyor