Funda TOSUN
Agos Gazetesi
Süryaniler’e yönelik tehditler sürüyor, Midyat’ın Elbeğendi köyünde yaşayan Süryani bir vatandaş vuruldu.
Süryani vatandaş İsrail Demir, merasına girmesine izin vermediği bir çoban tarafından göğsünden vurularak yaralandı. Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, “Son dört-beş yıldır Süryani vatandaşlara karşı artan saldırılara dikkat çekerek devlet yetkilerinin önlem almadığını belirtti.” Aktaş, “Aldığımız tehdit ve gördüğümüz baskılara ilişkin çeşitli başvurularımıza rağmen can güvenliğimizin sağlanması hususunda hiçbir önlem alınmıyor” dedi.
Almanya ve İsviçre’den dönen Süryanilerin kurduğu Mardin Midyat’a bağlı Elbeğendi köyünde yaşayan İsrail Demir, 2 Mayıs tarihinde köye gelen göçebe bir grubun merasına girmesine izin vermediği için ismi belirlenemeyen bir çoban tarafından pompalı tüfekle vuruldu. Diyarbakır Dicle Tıp Merkezi’nde yoğun bakıma alınan Demir’in durumunun iyiye gittiği bilgisi verildi. Papaz yardımcısı olarak görev yapan Demir’in 2005 yılında Almanya’dan memleketi Midyat’a döndüğü belirtiliyor.
“Yine Topraklarımızı Terk Etmek Zorunda Kalacağız”
Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş saldırıya ilişkin Agos’a yaptığı açıklamada son dört-beş yıldır Süryanilere yönelik yoğun baskı, tehdit ve saldırıların gerçekleştirildiğini söyledi. “Geçen yıl yönetim kurulu başkanımız saldırıya uğradı. Bu olaydan bir ay sonra aynı şekilde ben bir saldırıya maruz kaldım. İki hafta önce genç bir arkadaşımızın kolu kırıldı. Yine aynı süreçte bir arkadaşımızın işyerinde silahlı saldırıya uğradı. Evlerimize bombalar atıldı, yollarımız kesildi. Tüm bu saldırılara ilişkin soruşturmaların bir şekilde üstü örtülerek kapatıldı” dedi. Aktaş yetkililer bir önlem almazsa Süryanilerin bir kez daha topluca Türkiye’yi terk etmek zorunda kalabileceğini söyledi.
“İstihbarat Failleri Değil Beni Soruşturuyor”
Süryanilerin gasp edilen arazi ve mülklerine ilişkin açtıkları davalar nedeniyle sürekli olarak tehdit aldıklarının altını çizen Aktaş, saldırıların organize bir şekilde yapıldığına dikkat çekti. Aktaş, basında çıkan Süryanilerin sorunlarını anlatan demeçlerine ilişkin de tehditler aldığını ve susturulmak istendiğini söyleyerek, “İsrail Demir’in vurulmasına ilişkin failleri soruşturması gereken Jandarma İstihbarat şimdi beni her yerde soruşturuyor” dedi.
Failin hâlâ yakalanmamış olmasını da “Ne ifade vereceği karara bağlandıktan ve hazırlandıktan sonra bir ara yakalanır ve bırakılır” sözleriyle eleştiren Aktaş, soruşturmaların Ankara’ya ulaşmadan Midyat’ta üstünün örtüldüğünü ifade etti.