‘Çok Dilli’ Tabelaya SoruÅŸturma

BirGün Gazetesi

İçişleri Bakanlığı Diyarbakır’ın merkez Sur Belediyesi’nin meclis kararıyla kent girişine astığı Türkçe, Kürtçe ve İbranice, ’Şehrimize hoş geldiniz’ tabelası ile işyerine Türkçe’nin dışında başka isimli tabela asan esnafa ruhsat ve işlemlerde yüzde 50 indirimi getiren karar hakkında soruşturma açtı.

Sur Belediye BaÅŸkanı BDP’li Abdullah DemirbaÅŸ, açılan soruÅŸturmaya tepki gösterip, “Bu mantık demokratik bir mantık deÄŸil, barışa, kardeÅŸliÄŸi, demokrasiye ve özgürlüğe hizmet eden bir mantık deÄŸil” dedi.

Hükümet, Kürtçe’yi okullarda seçmeli ders olarak okutmaya hazırlanırken, İçiÅŸleri Bakanlığı Mülkiye MüfetiÅŸleri, Diyarbakır merkez Sur İlçesi Belediyesi’nin Meclis kararıyla 1.5 yıl önce Diyarbakır’ın giriÅŸi olan Silvan karayolunun 14’üncü kilometresine diktiÄŸi, üzerinde Türkçe, Kürtçe ve İbranice, ‘Åžehrimize hoÅŸ geldiniz’ yazan tabelaya soruÅŸturma açtı. SoruÅŸturma kapsamında belediyeye gönderilen yazıda, “Belediyeniz tarafından Diyarbakır-Silvan karayolunun 14’üncü kilometresinde bulunan yere üzerinde Türkçe, Kürtçe ve İbranice, ’Şehrimize hoÅŸ geldiniz’ yazısı olan levhanın konulduÄŸu ve bu suretle ilgili yasalara aykırı davranıldığı” denilerek, Belediye BaÅŸkanı Demirbaş’tan savunma istendi. Savunmanın yanısıra Mülkiye MüfetiÅŸleri, belediyeden levhanın ne zaman konulduÄŸu, konulması için hangi mercinin karar verdiÄŸi ve BüyükÅŸehir Belediyesi Ulaşım Kooordinasyon Merkezi’nin (UKOME) bu konada kararının olup olmadığını sordu.

Bakanlık ayrıca Sur Belediye Meclisi’nden alınan ve ’çok dilli belediyecilik’ hizmeti kapsamında işyerine Türkçe’nin dışında başka isimli tabela asan esnafa ruhsat ve işlemlerde yüzde 50 indirimi getiren karara da soruşturma açtı. Bakanlıktan belediyeye gönderilen yazıda, belediye meclisinin 9 Mart 2012 tarihinde aldığı bu kararın uygulanıp uygulanmadığı, uygulanmış ise uygulamadan istifade eden vatandaşların isim listeleri ve indirimsiz yapmaları gereken ödeme ve indirimli yapmaları gereken ödemelere ait çizelgeler istendi.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, soruşturmaya tepki göstererek, öncelikle kentin kendi kimlikleri ile buluşması gerektiğini düşündüklerini belirterek, Diyarbakır’ın çok kültürlü, çok kimlikli ve çok inançlı bir kent olduğunu söyledi. Kentin değişik girişlerine, Türkçe, Kürtçe’nin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri, Süryanice, Arapça ve İngilizce, ’hoş geldiniz’ tabelaları astıklarını belirten Demirbaş, şöyle konuştu:

“Åžu anda uzun süredir sonra ne hikmetse Bakanlık bize bu konuda soruÅŸturma açtı. Hem bunun için, hem de ruhsatların çok dilli olmasına yönelik bir meclis kararımız vardı. Bence bunun nedeni ya hükümetin belirlediÄŸi bir takım adımları boÅŸa çıkarmak isteyen belli bir güç var, ya da hükümet bir yandan adımlarını atarken, öte yandan aslında kendine serbest bıraktığını halka yasaklıyor. Bana göre giderek bu çeliÅŸki derinleÅŸiyor. Ve hükümetin attığı adımların ne kadar çeliÅŸkili bir durum olduÄŸunu da gösteriyor bu düşündürücüdür. Bu tabelayı yaklaşık 1,5 yıl önce diktik. 1,5 yıl sonra soruÅŸturmaya uÄŸraması yine Kürtçe ile ilgili Ermenice, Süryanice yaptığımız çalışmaların soruÅŸturmaya ve dava konusu olması bence düşündürücüdür.”

İçişleri Bakanlığı Sur Belediye’nin 1.5 yıl önce diktiği, çok dilli, ’Şehrimize hoş geldiniz’ tabelalarına soruşturma açarken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 1.5 yıl önce Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın diktiği ve köy adlarını Türkçe-Kürtçe gösteren tabelalar ile ilgili soruşturmada takipsizlik kararı vermişti.