Radikal.com.tr
PKK’nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK’ya yönelik soruşturmada tutuklanan Prof. Büşra Ersanlı tahliye edildi. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın da aralarında bulunduğu 16 sanığın tahliyesine karar verdi.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Prof. Dr. Büşra Ersanlı 1 Kasım’da tutuklanmıştı. Ersanlı’yla birlikte tutuklanan yayımcı Ragıp Zarakolu da bir süre önce tahliye edilmişti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Büşra Ersanlı’nın terörist olduğuna inanmadığını açıklamıştı.
Ersanlı ‘Tahliyemi istemekten utanıyorum’ demişti
Ersanlı, duruşmada yaptığı savunmada aleyhinde gösterilen delillerin tamamının konferans notları ve bilimsel çalışmalara ilişkin notlar olduğunu öne sürmüştü. Yılda 100’e yakın konferansa katıldığını anlatan Ersanlı, sosyal demokrat ve sosyalist nitelikteki birçok grubun etkinliğine katıldığını belirtmişti. BDP’nin siyaset akademilerinde verdiği derslerin PKK’ya üye kazandırmaya dönük olduğu iddiasını reddeden Ersanlı, BDP’ye üye olma sebebini ‘çözüm üretebilecek alternatif bir muhalif harekete katkı sunma isteği’ olarak dile getirmişti. İddianamede delil olarak yer alan notların bir kısmının siyaset akademisi dersleriyle ilgili olduğunu, ancak çoğunun akademik toplantılarla alakalı notlar olduğunu savunan Ersanlı, “Evimden alınan notların tamamı toplantı notlarıdır. Çoğunluğu da akademik toplantılara aittir. BDP’ye giriş sebebim, Türkiyelileşme projesiyle bağlantılıdır. Şiddete metod olarak asla güvenmiyorum. Tahliyemi istiyorum demekten utanıyorum, beraatımı istiyorum” diye konuşmuştu.