Mutluluktan Korkan

[ A+ ] /[ A- ]

suruc-ta-olen-gencler-kobanili-cocuklara-7523223_4701_m

Diren Cevahir Şen

SGDF’nin çağrısı ile Kobane’nin yeniden inşası için Suruç’a, en ağır savaş koşullarını yaşayan çocukların yaşamına dokunmak için gitti bir grup genç. Ama kötü yürekler tahammül edemedi buna, bombaları patlattılar. Bedenler parçalandı. Zihinlerde, Suruç yolunda gülen gözler kaldı.

Bilmem hangi ülkenin kralının vefatından 3 günlük yas ilan eden zat, 32 can’ımıza aynı gözle bakmadı. Tünel’den Galatasaray önüne kadar yürüyen ve saldırıyı kınayan kitleye polis saldırdı ve onları sokaklarda sürükledi.

Bir çoğumuz, tanıdığımız, bildiğimiz kimselerin de Suruç’ta olduğunu bilerek yaralı ve ölü listelerine ulaşmaya çalıştık. Aslında onları tanımak şart değildi elemle yüreğin sızlaması için. Yok olan yaşamlardı. Sorumluları lanetleyip, acıyı paylaşmak, saldırıyı kınamak yerine son derece sığ ve klişe bir açıklama yaptı devletin en tepesindeki zerrece hicap da duymayarak. Esasında mesajını önceden vermişti. “Bedeli ne olursa olsun Türkiye’nin güneyinde Suriye’nin kuzeyinde bir devlet kurulmasına izin vermeyeceğiz.” demişti. Bedeli katliam oldu.

Gülümsemelerimiz neden daim olamadı bizim? Neden en güzel gülmelerimiz hep acıyla bölündü? Yaşamı gülücüklerle selamlayan 32 can’ı aldılar bizden dün. Onlar artık yoklar. Gerideyse 103 yaralı ve yitip gidenlerin yakınları…

Bu coğrafyada mutluluk adına ne yapılmak istendiyse birileri hep müdahale etti. İnsanlar barışmasın, sarılmasın, sevmesin istediler. Sevmekten, barışmaktan, dokunmaktan bu kadar korktular. Çocuklar mutlu olacaktı oysa. Onların mutluluğunu ve gencecik yaşamları aldılar. Korktular mutluluktan.

Işid’le münasebeti aşikar siyasi iktidar, bir yıl içinde dahi yüzlerce kişiyi katledip tecavüz eden Işid’i kınamaktan aciz, lafı dolandıran, bize 20 senedir işitmekten gına getirten lakırdıları tekrarlıyor üzüntü ya da utanma duygusundan son derece uzak. “Bunlar Türkiye’nin birliğine bütünlüğüne…” ile başlayıp malum şekilde süren açıklamalar yapılıyor mütemadiyen. Stratejilerden söz ediliyor. Umurumuzda değil artık. Katiller ortada, onları ihya edenler de…

30 küsur yıldır barış yeşersin diye uğraşan, barış iradesini inançla ve ödediği bedele rağmen sürdüren bir halk var karşınızda. O irade öyle bir irade ki mutluluğu, sevinci, aşkı da getirecek bu topraklara hepimiz için.