Irkçılığı Kışkırtanların Son Eserleri!

[ A+ ] /[ A- ]

Evrensel Gazetesi

Muğla’nın Marmaris ilçesinde iki esnaf arasında rekabetten kaynaklanan çekişme taraflardan birinin Ermeni olması nedeniyle milliyetçi linç kışkırtmasına dönüştü.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde iki esnaf arasında rekabetten kaynaklanan çekişme taraflardan birinin Ermeni olması nedeniyle milliyetçi linç kışkırtmasına dönüştü.

10 yıldır esnaflık yaptığı ilçede kimliğine yönelik ağır hakaretlere ve kışkırtmalara maruz kalan Elisabeth Maria Pıçakçı, can güvenliği sorunu yaşadığını belirterek suç duyurusunda bulundu. Uğradığı ayrımcılığın bununla da sınırlı kalmadığını belirten Pıçakçı, avukat bulmakta dahi zorlandığını söyledi.

Müşterileri Kışkırttı

İddialara göre olay şöyle gelişti: Marmaris Kapalı Çarşı’da esnaflık yapan Türkiyeli Ermeni olan Pıçakçı’nın karşısında dükkanı bulunan işletmenin sahibi tarafından, bir süre önce rahatsız edilmeye başlandı. İşi ileriye götüren esnaf, Pıçakçı’nın dükkanına gelen müşterileri ‘Gelin oradan alışveriş yapmayın o Ermeni, ben size daha düşük fiyata veririm’ diyerek taciz etmeye başladı. Son olarak ise 20 Mayıs’ta Pıçakçı’nın dükkanının önüne gelen esnaf, “Şerefsiz Ermeni köpekler” diye bağırmaya başlayarak linç kışkırtmasında bulundu.

‘Avukat Dahi Bulamıyorum’

Uğradığı hakaret, küfür ve linç kışkırtması üzerine Pıçakçı Marmaris Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Pıçakçı, ilçede etnik kimliğinden kaynaklı dönem dönem zorlanmalar yaşadığını, ancak son yaşanan durumun açık bir saldırı olduğunu söyledi. Olayı adli mercilere intikal ettiren Pıçakçı, insanların milliyetçi duygularını tahrik ederek, kendisine karşı psikolojik baskı uygulandığını söyledi. Can güvenliğinden endişe ettiğini belirten Pıçakçı, “İki çocuğum var ve ben yıllardır burada yaşıyorum. Can güvenliği sorunu yaşıyorum. Ayrımcılık nedeniyle avukat dahi bulamıyorum. Başvurduğum avukatların hiç biri dosyayı almak istemiyor. İnsan hakları örgütlerinden yardım bekliyorum” dedi.

Buraya Türk Olmayan Giremez

Batıda Kürtlere yönelik zaman zaman linçlerle kendini gösteren tahammülsüzlük, Bursa’da son noktaya ulaştı. Çekirge Mahallesi’nde bir otelin duvarına yazılan “Türk olmayan giremez” ifadesi Hitler faşizmine bile şapka çıkarttırıyor.

Osmangazi İlçesi Çekirge Mahallesi’ne bağlı 10. Oğuz Sokağı’nda inşaat çalışmaları devam eden Çelik Palas Oteli’nin duvarına büyük harflerle “Türk olmayan giremez” yazıldı. Irkçı yazının yazılı olduğun sokağın en ilginç özelliği ise, Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Yavuzselim, Emekköy ve İsabey mahalleleri arasında kalması. Yazı ile aynı kent içinde Kürtler ve Türkler arasındaki ayrım kesin olarak çizilmiş oluyor. Kim veya kimler tarafından yazıldığı belli olmayan yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki duvara yazılı olan yazının yaklaşık bir aydır silinmemesi ise akıllara “Kenti yönetenlere de bu ırkçı yazıdan memnun mu?” sorusunu getiriyor.