JINHA
HDP ve HDK öncülüğünde Dünya Anadil Günü nedeniyle “Anadil YaÅŸamdır” ÅŸiarıyla eylem düzenlendi. Eylemde halkların ve dillerin yok olmaması için öncelikle anadilde eÄŸitim ve anadilin kamusal alanda resmi olarak kullanılması gerektiÄŸine dikkat çekildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde Galatasaray Meydanı’nda Dünya Anadil Günü nedeniyle “Anadil YaÅŸamdır” ÅŸiarıyla eylem düzenlendi. Eylemde, “Kendi dilinde oku ve yaz”, “Diline sahip çık” dövizleri taşındı. Katılımcılar sık sık “Bê ziman jiyan nabe”, “Zimanême rumetameye” sloganları attı. Eylemde basın açıklaması okuyan Safiye AktaÅŸ, Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın halkları olarak anadil gününü bir bayram havasında kutlamak istediklerini dile getirerek, “Ne yazık ki dünya genelinde kapitalist modernite ve ahlaksız sermayesi ulus devlet ve vahÅŸi faÅŸizmi halklara yaÅŸamı haram etmiÅŸtir. Analara karalar giydirmiÅŸtir” dedi.
‘Devletsiz ve statüsüz 600 dil yok olmaz üzere’
Ulus devletin halkları çıkarları için birbiri ile kırdırdığını ve umarsız bir ÅŸekilde göç ettirdiÄŸini dile getiren Safiye, “Buda olmazsa Cizre’de, Sur’da, İdil’de, Cerattepe’de, Suriye’de ÅŸehir ve kasabalarımız tank ve toplarla vuruluyor. Kapitalizm çoÄŸu kez halkları yumuÅŸak politikalarla dilinden kültüründen ulusal kıyafetlerinden ederek, kurÅŸun ve askerlere dönüştürmeye çalışmaktadır. Yeryüzünden devletsiz ve statüsüz 600 dil yok olmaz üzeredir. Düne kadar Anadolu ve Kürdistan’da 20 dil kullanılmaktaydı ama üç dil tamamen yok oldu. UNESCO’nun raporuna göre Türkiye’de Türkçe dışındaki tüm diller yok olmak ile yüzünüzedir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
‘Dil halkların kültürlerinin temel dayanağıdır’
Dilin halkların kültürlerinin temel dayanağı olduÄŸuna vurgu yapan Safiye, “Bir halk önce dilini arkasında diÄŸer kültürel deÄŸerlerini ve sonunda kimliÄŸini yitiriyor. Dilini yitiren hiçbir halk varlığını sürdürememiÅŸtir. Anadolu toprakları da ÅŸimdiye kadar onlarca halka mezar olmuÅŸtur” vurgusunu yaptı. Halkların ve dillerin yok olmaması için öncelikle anadilde eÄŸitim ve anadilin kamusal alanda resmi olarak kullanılması gerektiÄŸinin altını çizen Safiye, “Tüm halklarımızın çok iyi bilmesi gerekir ki, bizler bu coÄŸrafyadaki her halkı ve dilini bir çiçek olarak kabul ediyoruz. Anadil mücadelesinde hep yanlarında olacağız ve bu çiçeklerin solu renklerini kaybetmelerine asla izin vermeyeceÄŸiz” ifadelerinde bulundu.
Açıklamanın ardından HDP İstanbul İl yöneticisi Türkan Esen Kurmancki, Nor Zartonk eş sözcüsü Sayat Tekir Ermenice, Edip Aslan Asurice, Selçuk Kaptan Çerkezce dillerinden akidece konuşma yaptı.
