Erol ÖNDEROĞLU
BİA Haber Merkezi
Mahkeme, Dink Cinayeti davasının 8 Åžubat 2010’da görülecek duruÅŸmada bir gizli tanığın dinleneceÄŸini açıkladı. Bunun için 20 sanık da duruÅŸmada hazır edilecek. Avukat Belen, devletin Samast’ı cinayet öncesi izlediÄŸini iddia etti.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, İstihbarat Daire BaÅŸkanlığı’ndan, Hrant Dink cinayetiyle ilgili yargılamada, azmettirici olarak yargılanan tutuklu Yasin Hayal’in yazar Orhan Pamuk’a yönelik saldırı planlarıyla ilgili baÄŸlantısını sordu.
Mahkeme, hem Ramazan Akyürek’in halen baÅŸkanlık ettiÄŸi İstihbarat Daire BaÅŸkanlığı hem de Akyürek’in de 2006 yılına kadar başında bulunduÄŸu Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nden Pamuk’a yönelik ne tür ihbarlar alındığını, buna karşılık ne tür çalışmalar yapıldığı ve hangi sonuçlara ulaşıldığını ve bu saldırı hazırlığının Yasin Hayal ve onun örgütüyle bir baÄŸlantı kurulup kurulmadığını sordu.
20 sanığın katılımıyla gizli tanık dinlenecek
Cinayet davasının 11. duruşmasında Hakim Erkan Canak başkanlığındaki mahkeme, bugün yapılması beklenen ancak tüm sanıklarla yüzleşme olanağı bulunmadığı için Dink avukatlarının karşı çıktığı gizli tanık dinleme işleminin 8 Şubat 2010 tarihinde görülecek bir dahaki duruşmada yapılmasına karar verdi.
Mahkeme, gizli tanığın dinlenebilmesi için tutuklu sanıklar Ogün Samast, Erhan Tunel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender ile tutuksuz sanıklar Zeynel Abidin Yavuz, Tuncay Uzundal, Salih HacısalioÄŸlu, Veysel Toprak, Osman Altay, Osman Hayal, CoÅŸkun İğci, Halis Egemen, YaÅŸar Cihan, Erbil Susaman, Alper Esirgemez, Numan ÅžiÅŸman, Åženol Akduman, Mustafa Öztürk ve İrfan Özkan’ın duruÅŸmaya getirilmesini talep etti.
Ergenekon’dan ÖzoÄŸlu, FBİ’dan Tuncel soruldu
Mahkeme, Ergenekon Davası’nda psikolojik harekatlarda yer aldığı iddia edilen sanık DurmuÅŸ Ali ÖzoÄŸlu ile ilgili bilgi-belgeler ile bu faaliyetlerin dayandığı eylem planlarının Ergenekon SoruÅŸturması’nı yürüten savcılardan istedi.
Ayrıca avukatlar, Ergenekon SoruÅŸturması’nı yürüten Savcı Zekeriya Öz’ün kendilerine gönderdiÄŸi, bir kısım Ergenekon sanıklarıyla Dink cinayeti davasının bazı sanıkları arasında ortak iletiÅŸim bulunduÄŸunu gösteren ÅŸemayı incelemeye aldılar. Åžemayla ilgili soruÅŸturmaysa sürüyor.
Daha önce, azmettici olarak yargılanan Erhan Tuncel’in kimlerle msn görüşmelerinde bulunduÄŸunu Microsoft Corporation Åžirketi’nden soran ancak olumsuz yanıt alan mahkeme, bu kez içerikleri Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin (ABD) İstanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu’nda görevli FBİ yetkililerine sordu.
Belen: Samast cinayet öncesinde izleniyordu
Saat 11.00 sularında baÅŸlayan ve 16.30’a kadar süren duruÅŸmanın sonunda bir açıklama yapan Dink Ailesi avukatlarından Bahri Bayram Belen, dava başından bu yana ilk kez Erhan Tuncel’in, evine gelen Yasin Hayal’den Dink’i hedef alacak yeni ismin Ogün Samast olacağını duyduÄŸunu söylediÄŸini ifade etti.
Belen, Ramazan Akyürek’in son olarak mahkemeye gönderdiÄŸi istihbari bilgilerden tetikçi zanlısı Ogün Samast’ın Trabzon’dan İstanbul’a geldiÄŸinde otogarda baÅŸka kiÅŸilerce karşılandığının anlaşıldığını, bunun da devletin istihbarat örgütlerinin Samast’ı cinayet öncesi ve sonrasında izlendiÄŸini açık ÅŸekilde gösterdiÄŸini savundu.
Erenerol’un seminerlerinin CD kaydı soruldu
Mahkeme, Ergenekon Davası sanığı Sevgi Erenerol’un “Türkiye’de misyonerlik faaaliyetleri” konusunda Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda Kasım 2006’da verdiÄŸi seminere iliÅŸkin CD kayıtlarının çözümünün İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden istedi. Daha önce Genelkurmay BaÅŸkanlığı’ndaki seminere dair çözümler mahkemeye gönderilmiÅŸti.
Beş sanık dört ay daha tutuklu
Mahkeme, daha önce taleplerini karşılamayan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve İstihbarat Daire Başkanlığı ve Trabzon polisi gibi güvenlik örgüt yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına yanaşmadı ; taleplerini yinelemekle yetindi.
Duruşma savcısı Ahmet İskender ve Ersin Yolcu için tahliye isterken mahkeme, tutuklu beş sanığın da tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.