Operasyon yiyen AKP polis yönetmeliğini değiştirdi

Turnusol

adli-kolluk-adli-kolluk-yonetmeligi-yolsuzluk-rusvet-operasyonu-adalet-bakanligi-icisleri-bakanligi-savci-bilgi-661888hAKP’li bakanların çocuklarının da tutuklandığı rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ardından Hükümet yeni olası operasyonlara karşı ‘tedbir’ alıyor. Operasyon sonrasında 3 günde 100’ü aÅŸkın emniyet mensubunun yeri deÄŸiÅŸtirilirken, Hükümet Adli Kolluk YönetmenliÄŸi’nde deÄŸiÅŸiklik yaptı. OÄŸlu tutuklanan İçiÅŸleri Bakanı Muammer Güler ve Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan “Adli Kolluk YönetmeliÄŸinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, polisin üst makamlarına haber vermeden operasyon yapabilme yetkisi kaldırıldı.

YönetmeliÄŸin 5. Maddesinde yapılan deÄŸiÅŸiklikle maddeye “En üst dereceli kolluk amiri adlî olayları, suç iÅŸlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumakla ve bu konuda gerekli tedbirleri almakla görevli ve yetkili olan mülki idare amirine derhal bildirir” ÅŸeklinde fıkra eklendi.

YönetmeliÄŸin 6. maddesindeki deÄŸiÅŸiklikle de kolluk amirine bilgi verilmesi zorunluluÄŸu getirildi. Madde şöyle deÄŸiÅŸtirildi: “Adlî kolluk görevlileri, kendilerine yapılan bir suça iliÅŸkin ihbar veya ÅŸikâyetleri; el koydukları olayları, yakalanan kiÅŸiler ile uygulanan tedbirleri derhâl Cumhuriyet baÅŸsavcılığına ve en üst dereceli kolluk amirine bildirir ve ilgili Cumhuriyet savcısının emri doÄŸrultusunda iÅŸin aydınlatılması için gerekli soruÅŸturma iÅŸlemlerine baÅŸlar.”

Ayrıca 6. maddeye, ÅŸu fıkralar eklendi: “Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 135. maddesinin altıncı fıkrasında sayılan suçlar nedeniyle yapılan soruÅŸturmaların aÅŸamaları hakkında Cumhuriyet savcısı tarafından doÄŸrudan veya varsa ilgili Cumhuriyet baÅŸsavcı vekili aracılığıyla Cumhuriyet baÅŸsavcısına yazılı olarak bilgi verilmesi zorunludur. Bu bildirim yazıları görüldü ÅŸerhinden sonra soruÅŸturma dosyasında muhafaza edilir.

Kolluk amirine yeni denetim yetkisi

En üst dereceli kolluk amiri, adlî kolluk hizmetlerinin etkin ve verimli bir ÅŸekilde yürütülmesi amacıyla adlî kolluk görevlileri üzerinde gözetim, denetim, planlama ve gerektiÄŸinde diÄŸer idari tedbirleri almaya ve iÅŸ bölümünü yapmaya yetkilidir.”

YönetmeliÄŸin 11. maddesinin birinci fıkrası ise “Cumhuriyet baÅŸsavcıları her yılın sonunda, bu YönetmeliÄŸin 3 üncü maddesine göre belirlenmiÅŸ adlî kolluk sorumluları hakkında deÄŸerlendirme raporu düzenleyerek, mülki idare amirlerine gönderir” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirildi. Fıkranın eski hali şöyleydi: “Cumhuriyet baÅŸsavcıları her yılın sonunda o yerdeki adlî kolluÄŸun sorumluları hakkında bir deÄŸerlendirme raporu düzenleyerek sicil âmirlerine verilmek üzere illerde valilere, ilçelerde kaymakamlara gönderir.”

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonuna iliÅŸkin hükümet adına ilk açıklamayı yapan BaÅŸbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “İçiÅŸleri Bakanı’nın bu operasyonu televizyondan öğrenmesinden daha acı bir ÅŸey olabilir mi? Valinin, İstanbul Emniyet Müdürü’nün haberi olmadan operasyon yapılması ne demek oluyor?” diye konuÅŸmuÅŸtu.