Ortak Talep: Bu Katliamla Yüzleşin

[ A+ ] /[ A- ]

BirGün

Ermeni Soykırımı’nın 98. yıldönümünde siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin açıklamalarında soykırımla yüzleşilmesi ve bunun için gerekli adımların atılması gerektiğine vurgu yapıldı…

Ermeni Soykırımı’nın yıldönümünde siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinden açıklamalar geldi. açıklamalrda Türkiye’nin bu katliamla artık yüzleşmesi gerektiğinin altı çizildi. Geçmişten günümüze değin bu sorunun hala can yakıcı olduğu dile getirilirken başta Hrant Dink olmak üzere Ermeni toplumundan birçok ismin de katledildiği ifade edildi. Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) tarafından yapılan açıklamada ‘Yaşanan acıyla yüzleşmenin, tarihi sorgulamanın ayrımcılığa, nefrete, düşmanlığa dayalı zihniyetleri mahkum etmek eşit, özgür ve demokratik bir ülkede bir arada yaşamak için yeni bir gelecek inşa etmenin de anahtarıdır. Eğer bu büyük yıkım olmasıydı bugün de Türkiye daha yaşanılabilir bir ülke olabilirdi. Ve elbet gelecekte de daha yaşanılır bir ülke olmanın yolu da bu tarihi yıkımla hesaplaşmaktan geçiyor. Bu hesaplaşma ancak halkların kucaklaşması ile mümkün olabilir’ ifadelerine yer verildi.

24 Nisan’ın yıldönümünde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi’nden de açıklamalar geldi. BDP tarafından yapılan açıklamada ‘Bundan 98 yıl önce 24 Nisan 1915’te, insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından biri yaşandı. Ermeni halkı Anadolu ve Mezopotamya halklarından, yurdundan koparılarak sürgün edildi. Soykırımı kınıyoruz. Meds Yeghern’de yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz’ denirken DTK’nin açıklamasında ise ‘İnsanlık tarihinin en büyük trajedi ve felaketlerinden biri olan acılarını yüreğimizde paylaştığımız, 98 yıl önce Ermeni halkına yaşatılan katliam, aslında Ortadoğu halklarına ve inançlarına yönelik yapılan katliamdır. Yaşanan bu katliam ve insanlık trajedisinin unutulması mümkün olmadığı gibi unutturulması da kabul edilemez’ dendi.

ÖDP: Ermeni kardeşlerimizin acısını paylaşıyoruz

ÖDP tarafından yapılan açıklamada ‘Ermeni kardeşlerimizin acısını paylaşıyoruz denilirken açıklamanın devamında ise şunlara yer verildi.

24 Nisan Ermeni kardeşlerimiz için büyük bir acının yıldönümüdür. Bu topraklarda yaşanan büyük acıyı, bu insanlık trajedisini yüreklerimizin derinliklerinde duyuyor, bu süreçte yaşamını yitirenleri derin bir hüzünle anıyoruz. Yaşanan acıyla yüzleşmenin, tarihi sorgulamanın ayrımcılığa, nefrete, düşmanlığa dayalı zihniyetleri mahkum etmek eşit, özgür ve demokratik bir ülkede bir arada yaşamak için yeni bir gelecek inşa etmenin de anahtarıdır. Eğer bu büyük yıkım olmasıydı bugün de Türkiye daha yaşanılabilir bir ülke olabilirdi. Ve elbet gelecekte de daha yaşanılır bir ülke olmanın yolu da bu tarihi yıkımla hesaplaşmaktan geçiyor. Bu hesaplaşma ancak halkların kucaklaşması ile mümkün olabilir.

Sevgili kardeşimiz Hrant Dink, “hiçbir hakem istemem tek isteğim canım Türkiyeli arkadaşlarımla ortak geçmişimi geçmişimi alabildiğine etraflıca ve de o tarihten hiç de husumet çıkarmamacasına özgürce konuşabilmek” diyordu. Bu yıkımın hüznünü yüreğinde ağır bir yük olarak taşıyanlar birgün bu ülke insanlarının Hrant kardeşimiz gibi birbirlerine ‘canım Türkiyeli arkadaşlarım’ diyebildikleri, mutluluklarımız kadar acılarımızın ve hüzünlerimizin de ortak olduğu bir ülkeyi yeniden kuracağız.

‘Türkiye Geçmişiyle Hesaplaşmalı’

BDP’nin açıklamasında ise ‘Türkiye 20. yüzyılın en büyük katliamıyla yüzleşmelidir’ ifadelerine yer verilirken açıklamanın devamı ise şöyle:

Bundan 98 yıl önce 24 Nisan 1915’te, insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından biri yaşandı. Ermeni halkı Anadolu ve Mezopotamya halklarından, yurdundan koparılarak sürgün edildi. Soykırımı kınıyoruz. Meds Yeghern’de yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz. Soykırımın travma ve acıları, toplumsal hafızalardaki yerini koruyor. Türkiye toplumsal vicdanların temizlenmesi için 20. yüzyılın bu en büyük soykırımıyla yüzleşmedi. Türkiye tarihle yüzleşmeli, kendi geçmişiyle hesaplaşmalı ve büyük acılar yaşayan Ermeni halkından özür dilemeli.

‘Ermeni Halkında Özür Dilenmeli’

DTK tarafından yapılan açıklamada ise şunlara yer verildi:

İnsanlık tarihinin en büyük trajedi ve felaketlerinden biri olan acılarını yüreğimizde paylaştığımız, 98 yıl önce Ermeni halkına yaşatılan katliam, aslında Ortadoğu halklarına ve inançlarına yönelik yapılan katliamdır. Yaşanan bu katliam ve insanlık trajedisinin unutulması mümkün olmadığı gibi unutturulması da kabul edilemez. Yaşanan bu katliam ve insanlık trajedisinin unutulması mümkün olmadığı gibi unutturulması da kabul edilemez. Bu katliam ve tehcir aynı zamanda Türkiye’nin ayıbı ve utanç tablosudur. Bu ayıptan kurtulmak ve utanç tablosunu ortadan kaldırmak için Ermeni halkından özür dilenmelidir. Bir daha benzer trajedilerin yaşanmaması için yüzleşme gerçekleşmeli hakikatler açığa çıkarılmalıdır. İnsanlığın da, demokrasinin de devlet olmanın da gereği budur.

Ermeni Soykırımı için araştırma önergesi

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, 1915 Ermeni soykırımının açığa çıkarılması için TBMM Başkanlığı’na önerge verdi. Baluken, araştırma önergesinin gerekçesinde, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan Ermenilerin tehcir edilmesi ve katliamla ilgili tartışmaların sürdüğünü belirtti.

“Osmanlı İmparatorluğu bakiyesinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti ise bu yaşananları araştıracak gerekli adımları atmaktan uzun süre sakınmıştır” diyen Baluken, bu nedenle yaşanmışlıkla ilgili tartışmaların sürekli gündemde olduğunu kaydetti. Baluken, tarafların gerçeklikleri açığa çıkarmak yerine acıları kendi politikalarına ve politik söylemlerine malzeme olarak kullandığını belirtti. Baluken, 1915 yılında yaşananların açığa çıkarılması için kapsamlı bir Meclis araştırmasına ihtiyaç olduğunu ifade ederken, dönemin arşivlerine ulaşma, dönemin konjonktürel siyasi kararlarının tahlil edilmesi, toplumsal hafızada yer alan gerçeklerin açığa çıkarılması için alan çalışması yapılması, dönemin ilgili uluslararası belgelerinin açığa çıkarılıp incelenmesi için Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

Tehciri uygulamayan Faik Ali Bey anıldı

24 Nisan anmaları kapsamında, 1915 yılında tehciri uygulamayan Kütahya Mutasarrıfı Faik Ali Bey, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı. İHD İstanbul Şubesi’nin düzenlediği anmaya Londra’daki Gomidas Enstitüsü Direktörü tarihçi Ara Sarafian ile uluslararası delegasyon ve HDK Yürütme Kurulu üyesi Garo Paylan da katıldı. Sarafian, Faik Ali Bey’in mezarı başında yaptığı konuşmada, “Ermenileri kurtarmak için çaba gösterenleri anmak biz Ermeniler için önemli. Böyle Türklerin olması biz Ermenileri daha çok umutlandırıyor” dedi. İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe ise “Aynı duyguları paylaşıyoruz. Ermeni toplumun yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.