Rojbin Bor hakkında son 16 ayda 28 soruşturma

Van’da faaliyet yürüten Star Kadın DerneÄŸi’nin kurucularından Rojbin Bor hakkında son 16 ayda 28 soruÅŸturma açıldı. Katıldığı basın açıklamaları, sanal medya paylaşımları ve çeÅŸitli konularda verdiÄŸi röportajlar gerekçe gösterilerek baÅŸlatılan soruÅŸturmaların 27’si halen devam ediyor. Bor’un sanal medya hesabında “#GercusteNelerOluyor” hashtagıyla yaptığı “Musa Orhan’larınızı korumaya devam mı? Kürtlere karşı topyekun savaşınızda, yeni özel konseptiniz bu mu?” paylaşıma dair baÅŸlatılan soruÅŸturma ise davaya dönüştü.

Söz konusu paylaşım gerekçe gösterilerek hazırlanan iddianamede “halkı kin ve nefrete sürüklemek” iddiasıyla Bor’un 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Açılan davanın ilk duruÅŸması 14 Eylül’de Van 7’nci Asliye Mahkemesi’nde görülecek.

Tecavüze değil itiraz edene ceza

Hakkındaki soruÅŸturmalara dair Mezopotamya Ajansı’ndan Cemil UÄŸur’a konuÅŸan Bor, İpek Er’e tecavüz ederek intihara sürükleyen uzman çavuÅŸ hakkında yaptığı paylaşımın davaya dönüştüğünü ve kendisine “devlet ordusunu aÅŸağılamak, halkı galeyana getirmek” suçlaması yönetildiÄŸini kaydetti. Bor, tecavüz eden kiÅŸinin serbest bırakıldığı ancak buna tepki gösterenlerin cezalandırılmak istendiÄŸine iÅŸaret ederek, “Tecavüz, sistematik ÅŸiddet, intihar, ölümlerde failin kendisine herhangi bir ÅŸey yapılmazken, biz o faile ve yapılana itiraz ettiÄŸimizde cezalandırılıyoruz” dedi.

Olmayan çağrıya soruşturma

İstanbul SözleÅŸmesi’nin feshine karşı yapılan bir etkinliÄŸe dair verdiÄŸi röportajda, etkinliÄŸe çaÄŸrı yapmamasına raÄŸmen hakkında soruÅŸturma açıldığını aktaran Bor, ÅŸunları söyledi: “Van’daki kadın kurumları İstanbul SözleÅŸmesi’nin feshedilmesine karşı bir yürüyüş organize ediyor. Aynı süreçte konuya iliÅŸkin benden röportaj alındı ve haber “Kadınlar İstanbul SözleÅŸmesi için yürüyüşe hazırlanıyor” baÅŸlığıyla yayınlandı. Bunun için ifadeye çağırdılar. O röportajda bir eksikliÄŸim olmuÅŸ ve röportajda çaÄŸrıda bulunmamışım. Yürüyüş, açıklama ve eylem yapmak bizim en demokratik hakkımız. Emniyette, polis memuru bile ‘bu ana kadar yürüyüşler için ve çaÄŸrılar için herhangi bir soruÅŸturma açılmadı ve biz de sizi neden çağırdıklarını anlamadık’ dedi.”

Verilmek istenen mesaj

Söz konusu soruÅŸturmaların “eril zihniyete karşı duruÅŸ sergilediÄŸi” için açıldığını ifade eden Bor, “Bizi sindirmeye ve baskılamaya çalışıyorlar. Kadınların direniÅŸinden korktukları için soruÅŸturmalarla bizi mücadelemizden kaçırtmaya çalışıyorlar. Ama kadınlar vazgeçmiyor. Ataerkil zihniyetin ablukasını kırmak ve iktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı gösterdiÄŸimiz direnç erk zihniyete rahatsızlık veriyor” ifadelerini kullandı.

SoruÅŸturmalarla sürekli kendisine “gözümüz üzerinde seni alabilir, tutuklayabiliriz” mesajı verilmek istendiÄŸini söyleyen Bor, şöyle devam etti: “Hayatım ve özgürlüğüm üzerinde bir baskı var. Vicdanım rahat ve çok büyük bir zulmün olduÄŸunu da biliyorum. Ne Kürt kimliÄŸimden ne de kadın kimliÄŸimden asla taviz vermeyeceÄŸim. Ben bir direniÅŸ barikatının arkasındayım ve burada olmaya devam edeceÄŸim. Her zaman haksızlığa karşı durup, hem kendi hem de tüm kadınların hakları için mücadele edeceÄŸim.”

Kaynak: Artı Gerçek