BirGün Gazetesi
Türk İntikam Tugayları (TİT), Evrensel gazetesinin yayınlarını bahane ederek kanlı tehditler savurdu. TİT imzalı “Açık mektup” baÅŸlığıyla yayınlanan yazıda, 15 AÄŸustos’a kadar taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda Diyarbakır ve İstanbul’da kanlı eylemler yapılacağı tehdidinde bulunuldu. Tehditlere yönelik açıklama yapan Evrensel Gazetesi YazıiÅŸleri Müdürü Fatih Polat, “Kürtlere, Ermenilere ve sosyalistlere yönelik tehditler AKP ve devlet siyasetinden bağımsız deÄŸildir” dedi.
TİT, kanlı eylem tehditlerini savurmaya devam ediyor. TİT, Prof. Dr. Baskın Oran’ın ardından bu kez Evrensel gazetesini tehdit etti. TİT yayınladığı “Açık mektup”unda, Kürt ve Ermeni halkını düşman ilan etti. “Evrensel Gazetesi olarak yaptığınız haberlerde Türklere ve büyük Türk devletine hakaret boyutunda yazılar çıkarmakla yaptığınız yanlışları arttırıyorsunuz. Bu nedenle operasyon hakkımız saklı kalmak ÅŸartıyla” denilen TİT mektubunda, ÅŸu talepler sıralandı:
“1- 15 AÄŸustos’a kadar siz ve iÅŸbirlikçileriniz Türk topraklarını terk edecek ve bunu basın yoluyla açıklayacak.
2- PKK’nın vekil olan ya da vekil olmayan sempatizan ve militanları da aynı tarihe kadar Türk topraklarını terk edecek.
3- Ermeni diasporası ve yandaşları da hiçbir talepte bulunmadan geri dönmeksizin Türk topraklarını terk edecek.
4- Agos Gazetesi ve yandaş medya kuruluşları kapanacak ve çalışanlarıyla birlikte Türk topraklarını terk edecek.
5- BDP parti binaları kapatılacak ve yandaşları Türk topraklarını terk edecek.
6- Baskın Oran, Sebahat Tuncel, Osman Baydemir, Ahmet Türk, Etyen Mahçupyan ve diÄŸerleri bu tarihe kadar Türk topraklarını geri dönmeksizin terk edecek.”
‘Diyarbakır ve İstanbul’da eylem yaparız’
TİT mektubunda, bu taleplerin yerine getirilmesi için 15 AÄŸustos tarihini verdi. Bu tarihe kadar taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda bir dizi kanlı eylem yapacaklarını savunan TİT mektubunda, ÅŸu tehditlerde bulundu: “15 AÄŸustos 2011 gününe kadar ÅŸartlar yerine getirilmediÄŸi takdirde PKK’nın ilk eyleminin yıldönümünde Diyarbakır’da Kürt unsurlarının yoÄŸun olduÄŸu yerde operasyon yapacağımızı ve düşman unsurlara ağır kayıplar verdireceÄŸimizi ve yine aynı gün İstanbul’da Ermeni unsurlara ait belirlediÄŸimiz yerlere operasyon yapacağımızı ve düşman unsurları etkisiz hale getireceÄŸimizi bildiririz… Türk İntikam Tugayları olarak aktif eylemlerimiz devam etmekle birlikte son defa uyarıyoruz. Aydın kimliÄŸine bürünmüş vatan hainleri ve Türk düşmanlarını ortadan kaldırana kadar mücadelemiz sürecektir.”
‘Tehditler AKP ve devlet siyasetinden bağımsız deÄŸil’
Mektubu deÄŸerlendiren Evrensel YazıiÅŸleri Müdürü Fatih Polat, yapılan tehdidi “Alçakça bir tehdit” olarak nitelendirdi. Gazetelerinde Baskın Oran’ın TİT tarafından tehdit edildiÄŸi haberini yayınlamalarından ve Hatip Dicle’nin vekilliÄŸinin YSK tarafından düşürülmesi kararına karşı açıkça muhalefet etmelerinin ardından böylesi bir tehdidin tesadüf olmadığını ifade eden Polat, gazetelerine yönelen bu tehdidin devlet dışında geliÅŸebilecek bir tehdit olabileceÄŸi inancında olmadıklarını söyledi. Gazetelerinin bugüne kadar halkların kardeÅŸliÄŸini ÅŸiar edindiÄŸini ve bu anlayışı da yayın politikalarının merkezine koyduklarını kaydeden Polat, şöyle konuÅŸtu: “Evrensel’in böyle alçaklıklara pabuç bırakmayacağı açıktır. Daha önce Akın Birdal suikastı dâhil olmak üzere bir dizi kontra eylemde imzasını gördüğümüz TİT’in böylesi açık tehditler savurabilmesi, AKP’nin Ergenekon operasyonlarında aslında kendisine yönelen tehditlerle ilgili bir alan temizliÄŸi yaptığını göstermektedir. Bize, Kürtlere, Ermenilere, sosyalistlere yönelen bu tehditler bu sebeple AKP ve devlet siyasetinden bağımsız açıklanamaz.”
‘Saldırılardan AKP sorumlu olur’
Tehdidin ardından gazetelerine dönük en küçük saldırının TİT ÅŸahsında AKP ve devletin sorumluluÄŸunda olduÄŸuna dikkat çeken Polat, “SeçilmiÅŸlerin vekilliklerini düşürmek için bu kadar gönüllü olan savcıların bize yönelen bu tehditler karşısında da aynı hassasiyeti taşımayacağına inansak da savcıları göreve çağırıyoruz” diye konuÅŸtu.
TGS, TİT tehdidine karşı savcıları göreve çağırdı
Türkiye Gazeteciler Sendikası Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada, TİT adlı kontrgerilla örgütünün, Evrensel gazetesine gönderdiği tehdit mektubunu kınadı.
TGS’den yapılan yazılı açıklamada, “Evrensel ve Agos gazeteleri ile bazı köşe yazarları ve aydınlar, yaptıkları yayınlar ve açıklamalarla ‘Türklere’ ve ‘Türk devletine’ hakaret ettikleri iddiasıyla Türk İntikam Tugayları (TİT) tarafından tehdit edildiler. Ayrıca bu kiÅŸi ve kuruluÅŸlara yönelik olarak 15 AÄŸustos’tan itibaren eylemlere geçileceÄŸi uyarısında bulunuldu” hatırlatmasında bulunuldu.
Sorumluluk görevini itham edenlere ait olacak
Tehditlere karşı, Evrensel ve Agos gazeteleri ile diÄŸer gazeteci, yazar ve aydınlarla dayanışma içinde olduÄŸunu ifade eden Türkiye Gazeteciler Sendikası, şöyle dedi: “Åžiddet ve nefret söylemini bizzat içeriÄŸinde taşıyan böyle bir tehdit karşısında savcılıkları ve güvenlik görevlilerini harekete geçmeye ve gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Meydana gelebilecek herhangi bir saldırının ve sonuçlarının sorumluluÄŸu, bu konudaki görevini ihmal edenlere ait olacaktır.”
TGS, demokratik toplumlarda ifade özgürlüğünün kullanılmasının temel araçlarından birisi olan basın ve yayın kuruluşları ile gazetecilerin, her türlü baskı ve tehdide karşı özel olarak korunması gerektiğini belirtti.
TGS’nin açıklamasında ÅŸu ifadeler yer aldı: “Yayın kuruluÅŸları, ‘toplumda benimsenmemiÅŸ, genel kabul görmeyen, toplumu sarsıcı, ÅŸoke edici ve sert içerikli’ görüşleri bile –’ÅŸiddet ve nefret söylemi içermemek kaydıyla’– özgürce, hiçbir tehdit altında kalmadan yayımlayabilmelidir. Bu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye aleyhine birçok davada vermiÅŸ olduÄŸu içtihat kararlarının özünü oluÅŸturmaktadır. Farklı görüşlere saygı duymak, demokratik bir toplum olmanın ve hoÅŸgörünün de bir gereÄŸidir.”