Yunanistan’da gazeteci cinayeti

[ A+ ] /[ A- ]

Gazeteci Giorgos Karaivaz, Atina’daki evinin yakınlarında silahla vurularak öldürüldü.

Yunanistan’da suç dosyaları üzerine uzmanlaşan Karaivaz, özel televiyon kanalı Star’da çalışıyordu ve haber sitesi bloko.gr’nin kurucusuydu.

Cinayete ilişkin hazırlanan ön raporlara göre, Karaivaz arabasını park ettikten sonra motosiklette bulunan iki kişi tarafından açılan ateş sonucu saat 14.30 sularında hayatını kaybetti.

Olayda komşuların silah sesi duymadığına dikkat çekilirken, saldırganların susturucu kullanmış olabileceği değerlendiriliyor.

Polis, saldırıdan hemen sonra olay yerinden kaçan failleri yakalamak için operasyon başlatırken, bölgedeki görgü tanıklarıyla görüşüyor.

Karaivaz’ın meslektaşları, arkadaşlarının son dönemde herhangi bir tehdit ya da şüpheli durumdan bahsetmediğini aktardı.

“Mermilerle susturmayı tercih ettiler”

Karaivaz için kurucusu olduğu bloko.gr’de paylaşılan mesajda şöyle denildi:

“Bloko.gr’nin kurucusu ve sahibi George Karaivaz artık aramızda değil. Bazıları, metinlerini yazmayı bırakması için mermilerle onu susturmayı seçti. Evinin önünde öldürüldü.

“Son yıllarda kendisiyle birlikte çalıştığımız, zor zamanlarda bize yol gösteren, birlikte şarap içtiğimiz, dostluğuyla bizi onurlandıran bizler için saatler çok zor.”

IFJ: Adalet için mücadele edeceğiz

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreteri Anthony Bellanger şunları söyledi:

“Bir gazetecinin planlanan bir saldırıda güpegündüz öldürülmesi nedeniyle dehşete düştük. Ailesi, arkadaşları ve meslektaşları ile birlikteyiz. Ortaklarımız ve Yunanistanlı tüm gazetecilerle birlikte adalet için mücadele edeceğiz. ”

EFJ: Cezasızlığa tolerans yok

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanı Mogens Blicher Bjerregard ise şu değerlendirmede bulundu:

“Bugün üzücü haberle mahvolduk. En içten duygularımızı yakınlarıyla paylaşıyoruz. Soruşturmayı yakından takip edeceğiz, cezasızlığa tolerans gösterilmeyecek.”

JUADN: 11 yılda ikinci cinayet

Atina Gazeteciler Sendikası’ndan (JUADN) yapılan açıklamada 2010’dan bu yana ülkedeki ikinci gazeteci cinayetinin yaşandığı belirtilerek, cinayet için “şok edici” denildi.

Gazetecilerin cinayet, yaralanma ve tehditlerden korkmadığını belirten JUADN, mafya uygulamalarına karşı, basın özgürlüğü ve gazetecilerin engelsiz şekilde çalışabilmesi için daha çok mücadele edileceğini belirtti.

Haziran 2010’da araştırmacı gazeteci Sokratis Giolias da evinin önünde silahla vurularak öldürülmüştü. Saldırıyı bir sosyalist grup üstlenmiş ama olay aydınlatılamamıştı.

Kaynak: Bianet (EKN)