Demirtaş: HDP gün gelecek bu ülkeyi yönetecek, tek isteğimiz barış

[ A+ ] /[ A- ]

Selahattin Demirtaş’ın Ankara 19 Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargıladığı ana davası Kobanê Davası’yla birleştirildi. Demirtaş ‘bizi tutuklattınız Türkiye’yi bunlara mahkum ettiniz’ dedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında tahliye kararı verilen ve tutuksuz yargılandığı ana davası Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen duruşmaya Demirtaş, başka davalardan tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) katıldı

Demirtaş’ın savunmasının bir bölümü:

Savcı mütalaasına karşı Demirtaş söz aldı. Mütalaaya katılmadığını belirten Demirtaş, “Dosyanın 19. Ağır Ceza Mahkemesi’yle birleştirilerek sürdürülmesi gerektiği kanaatindeyim. Avukatlarımızın tüm duruşma tutanaklarını incelemesiyle birlikte bir gerçek ortaya çıktı. Şu anda 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamamızı sağlayan savcı öncesinde bizim duruşma savcısıymış. Anayasa Mahkemesi (AYM) ve AİHM kararıyla birlikte ele alındığında heyetinizin de savcıyla birlikte siyasi kumpasın açıkça içinde olduğunu gösteren bir delil olduğu çıktı. Duruşmanızda savcı olarak devam eden Ahmet bey, bizim yargılamamız esasında yargılamaya dahil olarak savunmalarımızı dinleyerek, duruşmanın parçası olmuşken, aynı tarihlerde başka dosyada savcı olarak benim hakkımda soruşturma yürütmüş” dedi.

2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tahliye talep ettiğini hatırlatan Demirtaş, “Türkiye’nin en önemli seçimi gerçekleşirken ben de bir aday olarak tutukluyken ve diğer cumhurbaşkanı adayı Erdoğan beni terörist ilan ederken, mahkemenizden tahliye talep ediyordum. 11 Haziran 2018’de bulunduğum cezaevinden bir sosyal medya mesajı yayınlattım. Ve orada, ‘Ey Erdoğan benim sokağa çıkma çağrısı yaptığıma dair bir delil varsa, yayınla senin lehine adaylıktan çekileceğim’ dedim. O tarihlerde duruşmaya çıkıyordum, savcı Ahmet bey de duruşma savcısı olarak yer alıyordu. Mesajımın yayınlandığı gün Ahmet bey adlı savcı odasında yeni bir soruşturmaya beni dahil etmiş. Mahkemenize bir müzakere yazmış. Duruşma sırasında yaptığım savunmanın SEGBİS kaydını istemiş. Mahkemeniz de sanki savcı duruşmada yokmuş gibi, hiçbir şey olmamış gibi cevap vermiş ona” ifadelerini kullandı.

Aynı dosya, iki soruşturma

Mahkeme heyetinin savcıya “Soruşturma ihlali yapıyorsun” demeden müzakereye cevap verdiğine dikkat çeken Demirtaş, “Demek ki heyetin benimle ilgili kurulan ikinci kumpas davasından haberdardı. Ortaya çıktı. Savcı Ahmet Altun ikinci soruşturmada benimle ilgili yeni bir soruşturma yapıyormuş gibi yapmış ama o soruşturma dosyasında ben zaten şüpheliydim ve iddianameye dönüştü ve ben huzurunuza geldim. Yani aynı soruşturma dosyası üzerinden benimle ilgili yeni bir soruşturmanın yürütülmesine siz izin verdiniz, evrak gönderdiniz” diye belirtti.

Evrakın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istendiğini dile getiren mahkeme başkanı ise, “Savunma istenmiş biz de gönderdik. Kiminle ilgili olduğunu da bilmiyoruz zaten. Duruşma savcılarını biz ayarlamıyoruz” dedi.

Evrak isteyen savcının duruşma savcısı olduğunun 19. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin de bildiğini kaydeden Selahattin Demirtaş, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı değil, savcı Ahmet Altun istedi. Müzakere size bu imzayla gelmiş, siz de ona göndermişsiniz. Siz deneyimlisiniz. Soruşturma ve duruşma savcılarının ayrı olduğunu bilmeyecek kadar deneyimsiz değilsiniz. Çok iyi biliyorsunuz. İddia olmaktan çıkmış bir şey var, o da AİHM Büyük Daire kararı. AİHM kararını dosyaya aldınız ama karardan 3 ay sonra aldınız. Oysa kararın açıklandığı gün dosyaya koyması gereken heyet sizdiniz. İfade özgürlüğü, seçme seçilme hakkı ihlal edilmiş, tutukluluk kararı haksız verilmiş, 18. madde ihlali yapılmış. Yani siyasi saiklerle hareket edilmiş. AİHM kararı Erdoğan’ı, Bahçeli’yi, Soylu’yu bağlamaz doğrudur ama sizi bağlar. Yargısal bir karar var. Ama yargının vereceği kararların her türlüsü yürütmeyi bağlar” şeklinde konuştu.

AİHM kararı

AİHM kararını hatırlatan Demirtaş, “Her şeyi eski hale getireceksiniz diyor bu karar. Bu nedenle yargılamayı durduracaksınız. ‘Siyaset yapma hakkını elinden aldınız. Hiçbir konuşmasının siyaset yapma hakkını engellemeyecek hale getireceksiniz’ diyor karar. ‘Bu karar bizi bağlamaz’ diyemezsiniz. Eğer bağlıyorsa da birleştirme kararını vermeden önce AİHM kararının tüm gereklerini yerine getirmek sizin boynunuzun borcudur. Bu celse AİHM kararında belirtilen ihlallere dayanarak, beraatıma karar vermektir. Bugün bunu uygulayacak bir yargı yok, bugün gün Süleyman Soyluların devri. Onların borusu ötüyor. Görünen o. Soylu’yla ilgili bir şeyler söyleniyor. Ankara Adliyesi’nden tık yok. Ama aynı Süleyman Soylu’nun emniyet müdürlüğü tarafından dinlenen gizli tanıkların beyanlarına dayanarak, benim de içinde bulunduğum HDP’li siyasetçiler yargılanabiliyor” ifadelerini kullandı.

Mafya lideri devleti esir almış

Mahkeme heyetine, “5 yıldır sizi görüyorum. Hukuki yönünüz kötüydü ama insani yönünüzü gördüm” diyen Demirtaş, şöyle devam etti: “Kişi olarak beni, ailemi, partimi mağdur ettiniz. Yasama organının bir üyesiydim. Dokunulmazlığımız varken evimizden kaçırıldık. Geldiğimiz noktayı gördünüz. Türkiye’yi bizi tutuklayarak bunlara emanet ettiniz. Bugün mafya liderleri çıkmış, devleti esir almış. Mahkemelerinizin kararlarının etkisi de vardır bunda. ‘Ülkeyi batırdınız kardeşim, hala yargıya baskı uyguluyorsunuz’ demelisiniz. Ama siz şimdi bunu 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne devredeceksiniz. Adam mafya lideri olduğunu itiraf ediyor. Bana kumpas kuran İçişleri Bakanı çıktığı programda, ‘Bu adam tecavüzcüydü, Bylock yazışmaları vardı, köfteciye çöktü, rezil pespaye bir mafyaydı’ diyor. Kimse de ‘Sen bu adama koruma verdin, miting yapmasına izin verdin, pasaport verdin’ demiyor” diye belirtti.

HDP ülkeyi yönetecek

Muhalefetin HDP’ye bakanlık sözü verdiğine ilişkin tartışmalara dair de konuşan Demirtaş, “Gün gelecek HDP ülkeyi yönetecek. Ne bakanlığı biz sadece Türkiye’de barış ve demokrasi istiyoruz. Akan kan dursun. Bakanlığa namuslu düzgün insanlar gelsin. HDP de bu ülkenin insanıdır, tabi ki bakan olacak. Ama bu ülkeye demokrasi ve barışı hep beraber getireceğiz. Bizim talebimiz şudur; HDP’nin oyunu isteyen her cumhurbaşkanı adayı bize uygulanan kumpasların hesabını sorma sözünü vermezse tek bir HDP’li ona oy vermeyecek. Faili meçhuller, köy yakmalar Meclis’te kurulan komisyonda araştırılacak. Kim ki suça bulaşmışsa kim olursa olsun, geçmişle hakikatle yüzleşmesini istiyoruz. Siz de bugün bununla yüzleşerek, AİHM kararına uyarak, beraat kararı verip, çok yakın gelecekte Türkiye demokrasisine katkı sunmuş olursunuz. Bugüne kadar yaptığınız tüm hukuksuz işlemlere rağmen Türkiye yargısının düzelmesine katkı sunacaksınız” ifadelerini kullandı.

Peker’in açıklamalarına soruşturma yok

Sedat Peker’in bu kadar açıklamasına rağmen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma açamadığına vurgu yapan Demirtaş, “Savcı harekete geçmiyor. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin evlerine sabah baskın yapıldı ama suç örgütü lideriyle iş birliği yapılıyor. Rezaleti, kokuşmuşluğu izliyoruz. Bunları 5 yıldır haksız, hukuksuz tutulduğum yerde izliyorum. Milyar dolarları çalındı bu ülkenin. Adam AKP Genel Merkezi’nde çalışan danışman arabada kokain çekip paylaşıyor, bu noktaya geldik. Çok büyük paralar dönüyor. Toplumun geri kalanı umutsuz, mutsuz” dedi.

Kim aday olmak istiyorsa açıklamalı

Dosyanın 22. Ağır Ceza Mahkemesi’yle değil, 19. Ağır Ceza Mahkemesi’yle birleştirilmesini isteyen Demirtaş, “22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ciddi iddia falan yok. Delil yok. Bir tane sahte Twitter hesabı, iki tane tanık. Duruşmanızda savunma delili olarak kullandığım Kobanê’ye neden gidip geldiğime yönelik yaptığım savunma beyanları Ahmet Altun tarafından Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde suçlama delili olarak konuluyor. Bu nasıl bir pervasızlık. Buna izin vermeyin. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, ‘AİHM kararı beni bağlamaz’ diyor. Ben kimden isteyeceğim adaleti. ‘Adalet mülkün temeldir’ yazıyor altında da 3 hakim olarak siz varsınız adaleti kimden isteyeceğim. Sizden alamadığım adaleti ben bir siyasetçi olarak halktan istiyorum. Bu nasıl olacak, seçimle bunları yapanlardan hesabı soracağız, sandıktan soracağız. Kim ki cumhurbaşkanı adayı olmak istiyorsa bugünden çıkıp açıklama yapacak, Kürt sorununun çözümünü nasıl yapacak, geçmişle nasıl yüzleşecek, yargı bağımsızlığını nasıl sağlayacak bunu açıklamalı” diye belirtti.

Kendisinin tutuklu olma durumunun artık AKP’ye yaramadığını belirten Demirtaş, “Artık beni değil tüm muhalefet liderlerini içeri alsanız bile kaybettiniz” dedi.

Dava kararı

Avukatların savunmasının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava ile arasında sevk maddeleri ve suç tarihi dikkate alındığında hukuki ve fiili bağlantı olduğu anlaşıldığından 19.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayla birleştirilmesine karar verdi.

Mahkeme dosyanın Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

Kaynak: Yeni Yaşam