Hrant Dink davasında Gülen ve Zekeriya Öz’ün mallarına tedbir konulması istendi

Hrant Dink cinayeti davasında savcı, Fethullah Gülen ile Zekeriya Öz’ün de aralarında olduğu 13 sanık hakkında, kaçak sayılma ve mallarına tedbir konulması talebinde bulundu.

Mahkeme, sanık avukatlarının beyanlarının alınmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Hrant Dink’in öldürülmesine iliÅŸkin kamu görevlilerinin yargılandığı 13’ü firari 76 sanıklı dava, 26 Mart 2021 tarihinde karara baÄŸlandı. Mahkeme, kararla birlikte firari 13 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verdi. Ayrılan dosyayla ilgili davanın bugün ilk duruÅŸması görüldü.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruÅŸmaya sanıklardan CoÅŸgun Çakar’ın avukatı Ecem Hergül Kır katıldı. Mahkeme baÅŸkanı, firari sanıklar Fetullah Gülen, Adem Yavuz Arslan, Ekrem Dumanlı, CoÅŸgun Çakar, Halil İbrahim Koca, Mehmet Akif Yılmaz, Mehmet Faruk Mercan, Metin Canbay, Ömer Faruk Kartın, Serkan Åžahan, Yılmaz Angın, Yunus Yazar ve Zekeriya Öz hakkındaki yakalama emirlerinin infaz edilemediÄŸini bildirdi.

DuruÅŸmada, sanıklardan Adem Yavuz Arslan, Halil İbrahim Koca ve Fetullah Gülen ile ilgili Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İliÅŸkiler Genel Müdürlüğü marifetiyle ABD ve İngiltere yetkili adli makamları nezdinde yapılan iade süreçlerinin ikmal edilmediÄŸi de tutanaÄŸa geçirildi. İstanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör Suçları Bürosu’nun 25 Mayıs 2021 tarihli soruÅŸturma yazısı ekinde ise, sanık CoÅŸgun Çakar’a ait Bylock kimlik tespit ve deÄŸerlendirme tutanağının mahkemeye gönderildiÄŸi bildirildi.

Savcı “kaçak” sayılmalarını talep etti

Esasa iliÅŸkin görüşü sorulan duruÅŸma savcısı, firari sanıkların yasadaki “kaçak” tanımına uyduklarını belirterek, sanıkların kaçaklığına hükmedilmesi ile mallarına el koyma kararı verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıkların yakalama emirlerinin devamına ve infazlarının beklenmesine hükmetti. Fetullah Gülen, Adem Yavuz Arslan ve Halil İbrahim Koca ile ilgili Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İliÅŸkiler Genel Müdürlüğü marifetiyle ABD ve İngiltere yetkili adli makamları nezdinde yapılan iade süreçlerinin beklenilmesini de karara baÄŸladı. Heyet, savcının, sanıkların “kaçak” sayılma ve el koyma kararı verilmesi talepleriyle ilgili olarak sanık avukatlarının beyanlarının alınmasının zorunlu olduÄŸunu bildirerek, önümüzdeki celse beyanların alınmasını kararlaÅŸtırdı. DuruÅŸma, 24 Haziran gününe ertelendi.

Kaynak: Evrensel