Cemaate Bir Editör Gerek!

[ A+ ] /[ A- ]

Aris NALCI
Agos Gazetesi

Kitap ekimizin editörü ve gazetemizin redaktörü Altuğ Yılmaz’ın hep dediği bir şey var: “Yazıyı sayfaya koymadan önce bir kez daha okudun mu?” Ben alıştım, yazı bilgisayar ekranından en az üç kez okunmadan sayfaya girmemeli, girse de sayfa üzerinden tekrar okunmalı.

Altuğ’un sorusunu, bir süredir ben de bazı internet sitelerinin sorumlularına ve ‘saygıdeğer editörleri’ne yöneltmeyi düşünüyordum. Günlük basın taraması yapan Hyetert internet sitesinin ‘Kaynaklar’ bölümü için seçip yayımladığı tuhaf bir ‘araştırma listesi’ni gördüğümde, bu soruyu sormanın artık şart olduğunu düşündüm.

Daha önce başka bir internet sitesinde, Nevzat Nezih Şişman imzasıyla yayımlanan ‘Türk düşmanı Ermeniler ve dostları’ başlıklı tuhaf bir ‘araştırma listesi’nin, bütünüyle Hyetert sitesinde de yer alması, akıllarda soru işaretleri oluşturdu. Önce bir yorum, bir giriş aradık yazıda. “Sitenin editörü, bu ‘hedef’ listesini yayımlamayı uygun bulmuşsa, mutlaka bir şeyler yazmış, boş geçmemiştir” diye düşündük. Ama yoktu. Bu liste, olduğu gibi yayımlanmaya devam ediyor.

Fişleme internette meşrulaştırılıyor

Neredeyse, dünyadaki tüm Ermeni kuruluşlarının isimleri, adresleri, yöneticilerinin isimleri, telefonları, e-posta adreslerinin afişe edildiği bu listenin başlığı, zaten yazının hangi amaçla hazırlandığını göstermekteydi.

Dünyanın çeşitli bölgelerindeki Ermenileri ‘Türk düşmanı’ olarak nitelendiren zihniyet, yalnızca ‘düşman’larla kalmamış, onların dostlarını da araştırmıştı. Bu listenin insanları hedef göstermek için hazırlandığı açıktı.

Bu hedef listesi, 2005’te Bilge Oğuz Yayınları’ndan çıkan, ‘Hüdavendigar Onur’ imzalı, ‘Ermeni Portreleri’ isimli kitaptan alınmış bir istihbarat raporunu andırıyor. Kitapta, Agos’un bazı yazarları da dahil olmak üzere pek çok isim ‘sivri dilli’, hatta ‘tehlikeli’ olarak nitelendirilmekteydi.
Bu listeyi olduğu gibi yayımlayan site sorumlularının, bir şekilde ortak oldukları zihniyetin farkında olup olmadıklarını sorgulamak gerekiyor.
Kişilerin alenen isimlerini yayımlayarak, onları ‘katil’ ve ‘düşman’ olarak nitelendirenlere TCK’nın ilgili 525. maddesinin a-2 ve b-1 paragraflarını hatırlatmak gerekiyor. Söz konusu maddede “Başkasına zarar vermek için sistemde bulunan bilgileri kullanmak, nakletmek, çoğaltmak (…) Başkasına zarar vermek veya kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadı ile sistemi ve unsurlarını tahrip etmek, değiştirmek, silmek, sistemin işlemesine engel olmak, yanlış biçimde işlemesini sağlamak” ifadeleri yer alıyor.

Bu veriler ışığında, yeri geldiğinde basını eleştirmek adına gönderilen her yazıyı sitelerinde yayımlamakta tereddüt etmeyen sorumlulara sormak gerek: Acaba yayımladığınız yazıları okuyor musunuz?